Quantcast

Dekódování Irdeto2

| Tisk

Dekódování Irdeto2

Kódovací systém Irdeto si získal značnou popularitu u několika provozovatelů placené televize. Na trhu je dostatek přijímačů s vestaněným dekodérem Irdeto, satelitní divák si má z čeho vybírat. Nabídka programů v tomto systému byla zpočátku velmi atraktivní. CA Irdeto totiž využívaly obě italské platformy D+ Telepiú (dnes Tele+ Digitale) a Stream, dále pak Canal Digitaal Holland, MultiChoice Hellas (Nova Hellas), Showtime a další.
Počet programů a paketů se postupně rozšiřoval do doby, než se objevily neoficiální přístupové karty, které umožnily příjímat zpočátku jeden, později až celou nabídku paketů v tomto systému na jediné neoficiální přístupové kartě.

Vysílací společnosti pochopitelně vše monitorovaly a začaly měnit kódy. Některé jednou za týden, jiné za měsíc a některé i za několik měsíců. Probíhal známý boj prozovovatelů a pirátů. Neoficiálnímu příjmu velmi napomohl internet, kde se na některých stránkách začaly zveřejňovat nové klíče i pro Irdeto.
Mnozí provozovatelé proto museli zvážit další používání tohoto systému. Například italský provozovatel Tele+ Digitale postupně přešel na jiný systém - CA Seca Mediaguard, Stream zase na VideoGuard, dnes i Mediaquard. Tvůrce systému Irdeto začal samozřejmě pracovat také na zdokonalování svého kódovacího systému.

Výsledkem je tzv. Irdeto 2, které používají již některé vysílací společnosti (Showtime, SCT Satisfaction Club TV) a od minulého týdne také řecká pay-tv NOVA HELLAS. Pro některé menší provozovatele pay-tv je rozhodně výhodnější výměna přístupových karet (ke které u uvedených třech společností už došlo), než změna kódovacího systému, která by se pro některé společnosti mohla stát velmi rizikovou záležitostí.

Hackeři tedy mají opět o čem přemýšlet - jak překonat systém Irdeto 2. Na některých zachraničních boardech se již v minulých měsících objevily informace, že Irdeto 2 bylo hacknuto. Tyto zprávy konkrétními výsledky dosud nikdo nepotvrdil.
V minulém týdnu se však objevila další zajímavá zpráva: na populárních příjímačích Humax IRCI-5400 starší verze lze zřejmě příjímat programy i v kódu Irdeto 2. Údajně stačí naladit na družici Hot Bird řecký paket NOVA a nastavit jeden z kanálů FILMSAT či NATIONAL GEOGRAPHIC TELEVISION a maximálně do 30 minut lze sledovat celý paket NOVA. Ve zprávě se nehovoří, s jakým softwarem v reciveru a s jakou kartou byly tyto výsledky dosaženy.



Zdá se, že ani systém Irdeto 2 nebude velkou překážkou pro neoficiální příjem atraktivních programů..


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články