Quantcast

Pluginy pro Dreambox (4.)

| Tisk

Pro uživatele multimediálních set top boxů Dreambox jsme připravili již čtvrtý díl věnovaný vybraným pluginům. Tentokrát se podíváme na stránky serveru parabola.cz přes Dreambox RSS Reader a také si poslechneme rádia přes pluginy Dreamradio a DreamNetCast. U dnešního výběru pluginů budeme potřebovat koretně nainstalované připojení k internetu na Dreamboxu.

Dreambox RSS reader
Dreambox RSS ReaderUživatelé Dreamboxů se již dočkali i čtečky souborů ve formátu RSS. Co je to vůbec RSS? RSS je formát založený na XML a slouží pro tzv. syndikaci, tj. pro přebírání anotací článků a aktualit zpravodajských a informačních serverů. Pomocí RSS souborů můžete pohodlně sledovat novinky na vybraných serverech, které podporují RSS. Formát RSS může být zajímavý zvláště pro uživatele pomalého připojení k internetu, neboť pro přehled článků a informací stačí stáhnout soubor ve velikosti okolo 2-5kB.

Uživatelé internetových prohlížečů Mozilla FireFox a Opera nemusejí stahovat žádný software, neboť zmíněné prohlížeče již mají podporu pro RSS implemenovanou. Ostatní uživatelé, kteří používají prohlížeč z dílny Microsoftu (Microsoft Internet Explorer) si budou muset stáhnout některý z programů, které podporují soubory RSS. Jedním z nich může být freewarový RSS Reader ( www.rssreader.com ).

Ale vraťme se k našim multimediálním přístrojům Dreambox. Díky pluginu Dreambox RSS reader můžeme sledovat obsah vybraných serverů také na Dreamboxech.

Postup instalace: Soubory "rss.so" a "rss.cfg" nakopírujte do adresáře "/var/tuxbox/plugins" a poslední soubor "feeds.xml" zkopírujte do složky "var/tuxbox/config/rss" (pokud složka "rss" neexistuje, vytvořte ji). To je všechno! Nyní si žlutým (příp. modrým) tlačítkem tlačítkem vyvoláme menu s pluginy. V seznamu bysme měli najít položku "Dreambox RSS reader", což je právě nově nainstalovaný plugin. Podle autora plugin korektně funguje na bázi firmware 1.08. Bez problému funguje i na bázi firmware 1.07.x.

A pokud jsme připojeni k internetu, můžeme se podívat na obsah webů, které jsou aktuálně v nabídce. Další RSS kanály můžeme přidávat do souboru "feeds.xml".

A teď to nejdůležitější: jak si načíst anotaci článků serveru parabola.cz na Dreamboxu? Stačí si do souboru "feeds.xml" přidat adresu http://rss.parabola.cz , příp. http://www.parabola.cz/rss . Tato verze je s diakritikou CP-1250.

Vzhledem k tomu, že Dreambox RSS reader má (stále) problémy s českými znaky, připravili jsme pro Vás i verzi bez diakritiky - http://rss.parabola.cz/?mod=2 , příp. http://www.parabola.cz/rss/?mod=2 .

Nastavený RSS kanál na stránky serveru parabola.cz najdete v sekci Software/Download - Dreambox. RSS kanál serveru parabola.cz je nyní zdarma.

DREAMRADIO
Další dva pluginy se budou týkat příjmu rozhlasových programů přes internet. Nevyhovuje vám nabídka rozhlasových stanic, které můžete přijímat ze satelitů? Nainstalujte si proto adresy na vybraná tématická internetová rádia v MP3. Dreamradio v podstatě není žádný plugin, ale seznam vybraných internetových adres s hudebními rádii.

Postup instalace: rozbalte obsah komprimovaného souboru Dreamradio.zip do vybrané složky na HDD (/hdd) či USB disk (/var/mnt/usb).

Výběr rozhlasových stanic: stiskneme tlačítko se šipkou nahoru/dolů (u tlačítka OK) a pak stiskneme tlačítko TEXT, poté červené tlačítko a najdeme adresář, do kterého jsme zkopírovali adresáře a soubory s internetovými rádii. Vybrané rádio potvrdíme stiskem tlačítka OK a pokud jsme připojeni k netu a rádio je dostupné, začne streamování.

Informace: Tento "plugin" nemusí fungovat ve firmwarech na bázi 1.08.



DREAMNETCAST
A dostáváme se k dalšímu - tentokrát již "skutečnému" pluginu pro příjem internetových rádií na Dreamboxech.

Postup instalace: nakopírujte soubor "stations.xml" do adresáře "/var/etc". Dále soubory "dreamnetcast.cfg" a "dreamnetcast.so" do adresáře "/var/tuxbox/plugins".

Další rádia si můžeme doinstalovat úpravou souboru "stations.xml".

Všechny tři programy si můžete stáhnout ze sekce Software/Download - Dreambox.

redakce





Reklama




Vybrané články