Quantcast

Dreambox DM-500S - miniaturní satelitní receiver

| Tisk

Dreambox DM-500SNěmecká firma Dream Multimedia TV (DMTV) je známá především multimediálním set top boxem Dreambox DM-7000S, který je na trhu již zhruba dva roky. V letošním roce přišla DMTV s novinkami DM-5600S, později jej nahradil model DM-5620S, který sice nevyniká svým vybavením, ale dobrou stabilitou. Výrobce se poučil z problémů s DM-7000S a na trh dodal přístroj, který je určen i pro běžného uživatele. Koncem léta 2004 přispěl DMTV dalším set top boxem - miniaturním přístrojem - pro příjem digitální satelitní televize a rozhlasu. Model nese označení DM-500S (dále jen Dreambox) a jde o další přístroj na bázi populárního operačního systému Linux.

DODÁVANÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Dreambox je dodáván v malé modrozelené krabici. Vedle samotného přijímače ve stříbrno-černém provedení je zde i dálkové ovládání (viz. dále), propojovací kabel + zdroj a samozřejmě i podrobný manál v angličtině a němčině.

DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ
Dodávané dálkové ovládání je v černé barvě a je velmi malých rozměrů. V horní části ovládače najdeme barevná tlačítka, hlavní tlačítka MENU, INFO, dále pak exit a mute. Zhruba uprostřed je tlačítko OK a kolem šipky vlevo, vpravo, nahoru, dolu, v další částí ovládače jsou převážně číselná tlačítka.

PŘEDNÍ PANEL
Na předním panelu nalezneme 1 programovatelnou čtečku přístupových karet, dvoubarevnou LED diodu signalizující provoz a samozřejmě také tlačítko STANDBY.

ZADNÍ PANEL
Zadní panel Dreamboxu přináší vpodstatě standardní vybavení, které od takového přístroje v malém provedení můžeme očekávat. Je zde vstup pro LNB a také LNB OUT, který slouží pro prosmyčkování s dalším digitálním či analogovým přijímačem. Dále jsou na zadním panelu 3 zásuvky cinch (2x audio, 1x video), sériové rozhraní RS-232, 1 zásuvky SCART, optický výstup zvuku v Dolby Digital, zásuvka pro připojení zdroje a konečně i konektor Ethernet.

PŘÍJEM PROGRAMŮ V KU/C PÁSMU a SCPC A MCPC KANÁLŮ/MUXŮ
Dreambox má "nelimitovanou" kapacitu pro uložení televizních a rozhlasových programů (limitováni jsme jen velikostí volné paměti firmware). Přístroj podporuje automatické vyhledávání programů (dle sítí či podle databáze transpondérů v souboru satelites.xml) a také manuální vyhledávání stanic. Vyhledávání (nových) programů je velmi rychlé (rychlost je ale závislá na počtu transpondérů, které bude přístroj skenovat).

Prodleva mezi přepínanými programy a transpondéry je velmi malá a divák vpodstatě nezaznamená, že přepíná programy z různých transpondérů a (třeba i) polarizací. Dreambox umožňuje příjem programů v Ku pásmu a lze jej pravděpodobně využít i pro příjem stanic v C pásmu (netestováno).

Dreambox nemá problémy s příjmem paketů se standardními rychlostmi 26000, 27500, 28000 a 30000. Zvládne i 40000, která se používá na družici NSS 7 (22°W). Příjem MCPC signálů je bezproblémová. Jiná je situace s příjmem SCPC kanálů, se kterými má přístroj určité problémy. K testu jsme využili družici Astra 3A, kde najdeme přenosovou trasu české hudební TV Óčko. Dreambox sice indigoval signál, ale nedokázal SCPC kanál s SR 2220 vůbec najít. Lepších výsledků s SCPC kanály na Dreamboxu dosáhneme u programů s SR od cca 3500.

PŘÍJEM VÍCE SATELITŮ
Dreambox podporuje systém příkazů DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a také USALS. Znamená to, že s přístrojem je možné sledovat například několik družic pomocí multifocusu či několika parabol. Důležitá je podpora USALS, což znamená, že pouhým zadáním zeměpisných údajů (u nás severšní šířka a západní délka) lze velmi rychle "rozpohybovat" satelitní komplet na všechny družice. Postup, jak nastavit USALS u modelu 500S je stejný jako u modelu 7000S, který jsme vám popsali před časem.

VOLNÉ A KÓDOVANÉ PROGRAMY
Jak jsme již uvedli výše, Dreambox má jednu interní čtečku přístupových karet, kterou lze naprogramovat na některý kódovací systém. Oficiálně čtečka podporuje systém Dreamcrypt, podpora karet dalších kódovacích systémů je díky neoficiální podpoře ze strany fanoušků - programátorů. Nutno připomenout, že Dreambox jako jediný nedotovaný satelitní receiver dokáže díky softu spolupracovat i s kartami Videoguard skandinávského operátora Viasat. Přístupové karty se do čtečky vkládají čipem dolu.

AKTUALIZACE FIRMWARE A SETTINGU
Firmware lze zaktualizovat hned několika způsoby. Vpodstatě jde o stejné způsoby jako u modelu DM-7000S. Tím nejzákladnějším je instalace firmware přes sériové rozhraní RS 232, které by mělo fungovat i případě, že nepůjde aktualizovat soft jinými (rychlejšími) způsoby. Pro tento přenos dat je zapotřebí kabel null modem a program DreamUP500.

Pro jiný způsob aktualizace firmware lze využít i korektně nainstalovanou síť - Dreambox propojený s počítačem. V takovém případě přeneseme firmware (tj. IMG soubor) do adresáře /tmp v Dreamboxu. Přejmenujeme jej na root.cramfs a poté z v Expertním nastavení vybereme ruční instalaci. Tato varianta je nejvhodnější pro pravidelnou aktualizaci software.

A konečně třetí možností je update přes internet. Podmínkou je nasdílené připojení k internetu s Dreamboxem a korektně nastavená adresa na update firmware. Nevýhodou této možnosti aktualizace je jeho jednoúčelovost - používání softů od jednoho autora (lze změnit jedině úpravou XML souboru).

Dostáváme se konečně i k aktualizaci settingu v Dreamboxu. Pro přenos settingu z a do Dreamboxu můžeme doporučit "neoficiální" setting editor DreamBoxEdit, v současné době ve verzi 1.80. Pro přenos settingu je nutná korektně fungující síť.

PODPORA
I když jde vpodstatě stále ještě o novinku na trhu, podpora pro nový model je již poměrně velmi dobrá. Vedle oficiálního firmware se na internetu objevila celá řada dalších, které rozšiřují a vylepšují stávající možnosti Dreamboxu. Jde zejména o image (soft) Hydra a SF Teamu. V tomto směru lze očekávat, že nabídka neoficiálních softů se bude rozšiřovat a náročný zákazník si bude moci vybrat takový, který mu bude nejvíce vyhovovat. Stabilita je víceméně závislá na nainstalovaném firmware.

PLUGINY
Možnosti Dreamboxu lze rozšířit nejenom "speciálním" firmwarem, ale i doinstalováním řady pluginů, které rozšíří přístroj o další užitečné vlastnosti. Limitováni jsme jen velikostí volné paměti. Popisy jednotlivých plugin najdete v našem nepravidelném seriálu v sekci článků o Dreambox.

VYUŽITÍ PŘÍSTROJE
Dreambox je vhodný nejen pro příjem volných programů, ale i kódovaných stanic a to díky integrované čtečce přístupových karet, která podporuje přístupové karty z řady kódovacích systémů (záleží také na samotné podpoře ovládacího software).

I když nejde o klasický hard diskový receiver, můžeme nahrávat svoje oblíbené televizní a rozhlasové programy prostřednictvím sítě na HDD PC (Dreambox propojený s počítačem síťovým kabelem). Limitováni jsme pak velikostí volného místa na HDD.

Přístroj může být velmi vhodný na cestách i chalupách - nejen díky velmi malým rozměrům ale i díky použití odděleného zdroje a možností napájení napětím 12 V. Samozřejmostí je potřebná parabola nasměrovaná na zvolenou družici a LNB.

ZÁVĚR
Dreambox DM-500S, přístroj velmi malých rozměrů, lze využít jak pro příjem volných i kódovaných programů. Je výhodný i pro mobilní využití. Na českém trhu jej pořídíme za cenu okolo 8500,-Kč.

Přístroj k testům zapůjčila brněnská firma Omko ( www.omko.cz ).

Hodnocení:
+ malé rozměry (190 x 130 x 40 mm) včetně dálkového ovládače
+ mobilní příjem
+ podpora USALS; Ethernet
+ podpora českých/slovenských znaků v EPG u UPC Direct
- problémy s nízkými SR (symbol rate)


Technické parametry:
* 250 MHz IBM PowerPC Processor (350 Mips)
* Operační systém Linux
* 1 x čtečka přístupových karet
* Hardwarové dekódování MPEG2
* V.24/RS232 Interface
* 100Mbit full duplex Ethernet Interface
* 2 LEDky signalizující provoz Dreambox


* prodleva mezi přepínanými kanály je menší než 1 sekunda
* plně automatické vyhledávání služeb
* nelimitovanž počet TV a R programů
* podpora EPG (electronic program guide)
* podpora DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS
* plně přizpůsobitelné OSD v mnoha jazycích; podpora skinů
* SPDI/F Interface pro digital bit stream out (AC-3 / DTS)
* 1 x Scart (plně řízený softwarem)

redakce





Reklama




Vybrané články