Quantcast

Nový přijímač s CA Cryptoworks: Humax CRCI-5500+

| Tisk

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Humax CRCI-5500+
Přední panel přijímače Humax CRCI-5500+
Na našem trhu se před časem objevila náhrada za populární satelitní přijímač Humax CRCI 5500. Tento přijímač nese stejné označení jako jeho předchůdce, jen je tam přidáno „plus“. Protože se v mnohých odborných diskusích objevovaly různé dotazy na tento model, rozhodnul jsem se ho trochu „proklepnout“.

Hardware je prakticky identický (až na jiný tuner) s předchozím modelem. Má samozřejmě nový design a k přijímači je dodáván jiný typ (RS-591K) dálkového ovládání. S obdobným jsem se již setkal u přijímače Humax 9100 PVR. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro ovládání přijímače, dva CI sloty a čtečka vestavěného dekodéru Cryptoworks. Zadní panel nabízí vstup a loop through LNB, anténní vstup a výstup, konektor RS 232, konektor 12V,dva scart konektory (video + TV) a SPDIF konektor.

Menu přijímače

Menu je prakticky shodné s předchozím modelem, samozřejmě má nový grafický kabát, ale nějaké nové funkce se nedočkáme. V přijímači jsem měl software HCCP 1.00.00 (z 1.11.2004), loader R8.12, Syslem ID 0015.4600. Jazyk menu můžeme navolit na češtinu, ale je zde hodně chyb, někde chybí i písmenka, takže jsem zůstal raději u angličtiny.

Vyhledávání programů je tradičně velmi jednoduché, je možné použít i rozšířené vyhledávání s možností zadání PIDů. Na rozdíl od svého předchůdce, kde byly tyto nabídky zvlášť v menu, se zde výrobce rozhodnul obě funkce sloučit do jedné nabídky. Editace programů zůstává zachována. Přesun, přejmenování či mazání programů nečiní žádné problémy. Je zde rovněž možnost smazat celou družici. V nabídce máme k dispozici celkem 32 satelitů.

Popis a chování přijímače

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Humax CRCI-5500+
Zadní panel přijímače Humax CRCI-5500+
Přepínání programů je standardní, spíše pomalé, zejména pokud přepínáte mezi různými transpondéry. Reakce na povely dálkového ovládání jsou docela dobré, nezaznamenal jsem nějaké mrznutí přijímače. Ano občas je nutné vydat povel znovu, pokud mačkáte tlačítka velmi rychle, protože Humax prostě nestíhá.

Přijímač je schopen naladit programy v rozsahu SR 2- 31 Mbit/s, zejména ta horní hranice by měla být vyšší. Ale pro nenáročného diváka, který preferuje příjem několika hlavních satelitů, to myslím stále vyhovuje.

Dálkové ovládání je docela pěkně provedené, oproti tomu staršímu typu se zde nachází navíc dvě tlačítka. Jednak je to tlačítko WIDE, které slouží k okamžité změně formátu obrazu a dále pak zde naleznete tlačítko k zastavení obrazu.

Příjem scpc kanálů (nad 2 Mbit/s) nečil přijímači žádné problémy. Jako již tradičně jsem zkoušel naladit řadu kanálů na družici Turksat , Euroasiasat, Astra 3A apod.

Bohužel v této verzi firmwaru jsem zaznamenal jednu nepěknou chybu, která se vám projeví při vypínání přijímače (u mě velmi často). Na displeji se objeví nápis „OFF“ a tím to skončí, na místo toho, aby se objevily hodiny. Přijímač pak nelze zapnout pomocí DO a musíte ho restartovat síťovým vypínačem.

Dovozce tohoto přijímače mě informoval, že se pracuje na nové verzi firmwaru, kde by měly být chyby odstraněny. Jen si vzpomeňme, jak to bylo u jeho předchůdce, kde dost dlouho trvalo, než se odstranily chyby v softwaru.

Příjem v C pásmu

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Humax CRCI-5500+
Dálkové ovládání
přijímače Humax CRCI-5500+
Přijímač je schopen příjmů signálů v C pásmu. Bohužel jsem nemohl vyzkoušet můj oblíbený paket ruských programů na satelitu Express AM1, protože tak vysokou SR 33.477 tento přijímač nezvládne. Takže jsem alespoň na otestování naladil pár jihoamerických programů na satelitu Intelsat 806. Příjem byl bezproblémový, přijímač sám přepínal do normy NTSC.

Citlivost tuneru

Citlivost tuneru jsem tentokrát porovnával na kanálech BBC na Astře 2D. Citlivost byla shodná s tunerem Humaxu 5400, tedy vynikající, s lítostí musím přiznat, že při příjmu BBC přijímač Humax jednoznačně vyhrává nad legendární Nokií 9500. Ale bude to asi použitým FEC, kter je tady 5/6. Pokud FEC je ¾, jako třeba na programu „The Pentagon Channel“ na Intelsatu 10-02, je již citlivost shodná.


EPG

No co říci k elektronickému programovému průvodci. Rozšířené EPG je přece jenom lepší než u předchozího modelu a to díky lepšímu grafickému provedení. Ale chyby zůstávají stejné. Název pořadu je oříznut na určitý počet znaků. Rozšířené EPG pracuje jen u některých providerů (německé programy na Astře, Cabo TV, Digital+). U paketů Sky Italia či Sky Digital je velmi oříznuté.

Spolupráce s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu CI modulů: Cryptoworks, Alphacrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, IceCrypt, Matrix v.2.20. Nikde jsem nezaznamenal žádný problém a to ani u modulu Matrix, který přece jen se v některých přijímačích nechová nejlépe (občas se sám resetuje).

Spolupráce s PC

Pro přenos settingu do PC a zpět jsem použil novou verzi programu Formula V3 2.41. V PC jsem si setting upravil a pak posléze poslal do přijímače. Přenos probíhal na obě strany bez problémů. Pro přenos firmwaru lze použít utilitu WDN40AK+, já jsem měl k dispozici poslední verzi firmware, která již byla v přijímači. Přesto jsem tento firmware znova poslal do přijímače, abych vyzkoušel zda to pracuje správně. Opět bez problémů. Pokud by někdo potřeboval některý z těchto softwarů je možno si ho stáhnout na webu dodavatele těchto přijímačů.

Příjem českých a slovenských programů

Tento přijímač má vestavěný dekodér Cryptoworks, což je velkou výhodou pokud chceme přijímat naše programy. Stačí jen zasunout přístupovou kartu a už vidíme dekódovaný obraz. Vyzkoušel jsem karty Czechlink bios 1 a 3, dále Slovaklink bios 2 a UPC kartu. Přijímač s nimi pracoval naprosto bezproblémově.

Samozřejmě, že jsem také vyzkoušel současný příjem Czechlinku, Slovaklinku a UPC. Použil jsem dva CI moduly Cryptoworks 1.15.015. Příjem byl bezproblémový. Při přepínaní se neobjevovala známá hláška „Sorry you cannot …“, kterou znáte z mnoha jiných přijímačů.



Dále jsem se soustředil na přechody z volného vysílání na kódované a naopak, opět naprosto v pořádku. Snad jen malá poznámka, když to srovnám s jeho předchůdcem (nebo s Humaxem 5400), tam byly přechody úplně čisté a to doslova, tady přece jen to mírně škubne v obraze, tak jako je to u většiny satelitních přijímačů. V tom byl asi ten starý model nepřekonatelný.


Závěr

Tento přijímač je vhodný na příjem českých a slovenských programů ze satelitu. Pokud budou odstraněny chyby v softwaru, tak se určitě může stát spolehlivým a věrným přijímačem, tak jako jeho předchůdce.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Staňkova 33, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články