Quantcast

AB IPBox 400S - další PVR set top box s Linuxem

| Tisk

AB IPBox 400S - další PVR set top box s LinuxemDo rukou se mi dostal další zajímavý high endový přijímač nesoucí logo slovenské firmy AB COM. Jedná se o typ AB IPBox 400S. Na našem trhu se můžete setkat ještě s odlehčeným typem AB IPBox 200S. Jsou to vlastně korejské přijímače DGstation 400S (Relook 400S) a 200S (Mutant 200S).

Přijímač AB IPBox 400S je dvoutunerový s operačním systémem Linux. Umožňuje vestavění pevného disku a připojení na internet.

Popis přijímače

Pod odklopným víčkem na předním panelu se nachází kromě VFD displeje základní tlačítka pro obsluhu přijímače včetně těch, které umožňují přehrávání záznamů z pevného disku. Dále zde nalézáme dvě čtečky univerzálního dekodéru a dva CI sloty. Tento přijímač je dvoutunerový, takže na zadním panelu se nachází dva páry F konektorů (vstup a výstup).

Dále jsou zde dva konektory SCART (video + TV), anténní vstup a výstup, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc je zde digitální audio výstup a také síťový RJ45 konektor. Nakonec je zde i USB 2.0 konektor. Škoda jen, že zde chybí S-VHS konektor.

Popis menu

Nabídky základního menu jsou rozloženy do několika obrazovek na které se dostáváme pomocí kurzorových tlačítek doleva a doprava. Menu je kompletně v češtině. Nejprve se podíváme na nabídku označenou jako „Volby uživatele“. Zda se nachází možnost nastavit parametry jako je jazyk menu, jazyk zvukového doprovodu či titulků, nastavení času, dětského zámku apod.

AB IPBox 400S - další PVR set top box s LinuxemV další nabídce „Nastavení systému“ máme možnost nastavit typ TV výstupu, nastavit parametry LNB (max. 20 pro každý tuner) a také vyhledávat programy. Vyhledávání je možné automatické nebo manuální. Přijímač podporuje také funkci Diseq 1.2 a funkci USALS (bohužel se musí aktivovat na každou družici zvlášť). Nakonec je zde ještě nastavení síťové karty přijímače.

Přecházíme na další nabídku označenou jako „CI Modul“. Pokud máte nějaký modul vložený, tak se zde můžete dočíst o jaký modul se jedná a zjistit informace o vložené kartě. Bohužel zde chybí nabídka, která by vám umožnila zjistit, jaké karty máte vloženy ve čtečkách interního dekodéru a přečíst si tak informace o záznamech na kartě.

Poslední nabídka „Co je …“ nám zobrazuje informace o použitém hardwaru a softwaru, informaci o síti a rovněž je zde nabídka pro upgrade přijímače přes internet.

Příjem programů a chování přijímače

Pro tento přijímač existuje jak oficiální tak i neoficiální firmware. Těch neoficiálních firmwarů je více. Vyzkoušel jsem jich několik. V době uzávěrky této recenze byly aktuální images, které nesly označení jako Funteam 1.19c, Relookuser 0.6d a Ronald 051201-11. Zůstal jsem u Ronalda, ten na svém FTP serveru umísťuje nové verze velmi často (nyní snad každé dva dny !).

Je zapotřebí si uvědomit, že přijímač je úplnou novinkou a firmware není ještě úplně dokonalý. Podpora na internetu je ale velká a díky majitelům těchto boxů se rozvíjí četná diskusní fóra. Proto psát recenzi na takovýto přijímač je velmi těžké. Dnes určitá funkce nepracuje a zítra už může být plně funkční.

Celkově působí přijímač velmi kvalitním provedením. Tento model má velmi pěkný VFD display, model Relook 500S má dokonce display už bodový, takže lépe zobrazuje určité znaky. Jediné co mě vadilo bylo velmi silné podsvětlení startovacího tlačítka „ON“, které v setmělé místnosti působilo rušivě.

Chování přijímače s posledními firmwary je docela dobré, občas je trochu pomalejší. Vyhledávání programů (až 10 000 kanálů) je jednoduché a rychlé. Přijímač bezproblémově zvládnul naladit scpc kanály od 2 Mbps, je pravdou, že v některých případech bylo zapotřebí zadat údaje co nejpřesněji.

Na některých slabých programech mě ukazoval nulovou úroveň signálu, ale kvalita signálu tam určitá byla a kanál vyhledal. V některých případech ale nenašel nic, zadání PIDů, ale zatím moc dobře nepracuje, takže jsem musel použít PC editor.

Přepínání mezi programy je standardní, spíše pomalejší, zde bych od linuxového boxu čekal rozhodně víc. Ale jak uvádím výše, je vše úplně na začátku a co platí dnes již zítra být pravdou nemusí.

Obraz i zvuk přijímače je vynikající, naprosto bez výhrad a to se u mě jen tak nestává. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext (na celou obrazovku a výborně čitelný). České znaky se zobrazují v pořádku .

Příjem českého parlamentního kanálu 24.cz byl bezproblémový.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy na družici Express AM1 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Mbps. Příjem byl v pořádku. Přijímač automaticky umí přepnout na normu NTSC, kterou některé programy také používají.

AB IPBox 400S - další PVR set top box s LinuxemZajímavostí je, že se mě nepodařilo naladit program Metro TV z Ghany (3926 R) na satelitu Intelsat 10-02. Symbol rate je zde 2.143 Mbps, což myslím, že není problém, protože jsem našel i programy s 2 Mbps.

Protože jsem tento přijímač podroboval opravdu náročným zkouškám, tak jsem zkoušel naladit i některé slabší kanály. Na družici Intelsat 10-02 jsem vyzkoušel příjem amerického programu „The Pentagon channel“, přijímač automaticky přepnul do normy NTSC. Citlivost tuneru je vynikající (dokonce lepší než legendární Nokia 9500).

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a s CI moduly

V obou čtečkách jsem vyzkoušel celou řadu karet. Nejprve jsem vyzkoušel Cryptoworks karty Czechlink a Slovaklink, dále Viaccess karty na Sex TV a SRG SSR, Conax kartu Technisat. Ve všech případech byla spolupráce bezvadná.

Horší už to bylo s použitím CI modulů. Úspěšně jsem vyzkoušel moduly AlphaCrypt 2.03, Cryptoworks 1.15.015 a 3.02.007, Technisat Cryptoworks, Conax 4.00e, Matrix a T-Rex modul.

Přijímač nepracoval s modulem Skycrypt (Neotion), starším modulem Cryptoworks 1.14, dále s modulem Conax 3.03 a ani s modulem Viaccess 1.20.

Současný příjem paketů Czechlink a Slovaklink nečinil přijímači žádné problémy. Karty jsem měl vloženy v interních čtečkách, vyzkoušel jsem i použití CI modulů, perfektní, bez žádných rušivých hlášek.

Pokud máte v přijímači neoficiální firmware tak umožňuje i emulaci některých kódovacích systémů. Na tomto místě vás, ale musím upozornit, že sledovaní placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.

Síťová karta

Konfigurace síťové karty je možno udělat manuálně nebo to nechat na automatice (DHCP nebo PPPoE). Pomocí Telnetu nebo FTP se pak můžete připojit k přijímači. Přijímač rovněž umožňuje tzv. sdílení karet po síti. Váš přijímač může být nakonfigurován jako klient nebo jako server.

Je možné použít vestavěné rozhraní pomocí kombinace tlačítek RCL+8+0+OK a aktivovat přijímač jako server a definovat seznam uživatelů, kteří budou mít přístup ke kartám, které máte zasunuty ve čtečkách. Pokud chcete nastavit přijímač jako klienta, tak použijete kombinace kláves EPG+8+0+OK a nastavíte údaje serveru, se kterým budete komunikovat.

Nebo použijete kombinace kláves 5+8+0+OK (Radegast, Newcamd). Sdílení tvůrci firmwaru ještě dolaďují. Samozřejmě, že musíte znát údaje serveru na který se chcete připojit. Opět vás, ale musím upozornit, že sledovaní placené televize bez řádného placení poplatků je trestné !!

Spolupráce s HDD

Použil jsem pevný disk Maxtor 80GB a WD 80GB. S pevným diskem Maxtor 80GB přijímač nepracoval korektně, nahrávky byly nepoužitelné. To mě docela překvapilo protože tento disk s úspěchem používám na testovaní různých PVR přijímačů. Takže jsem zkusil disk WD 80GB, zde již byla spolupráce výborná. S některými firmwary byl HDD WD i po vypnutí do stand-by režimu stále zapnutý.

Výrobce v manuálu doporučuje použít A/V nebo CE HDD. Pokud používáte HDD pro PC, výrobce negarantuje úspěšnost používání PVR.

Přijímač nahrává jako „pila“, byl jsem maximálně spokojený. Nezaznamenal jsem žádné problémy ani při nahrávaní ani při přehrávaní. Samozřejmě, že jsem zkoušel také programy s vysokým datovým tokem, jako např. Markiza. Rovněž nahrávky rádio programů byly vynikající, bez žádného omezení.

Při přehrávání můžete záznam převíjet rychlostí 2x, 4x, 8x a 16x vpřed i vzad. Jediné co mě vadilo, byla nemožnost volby audio tracku nebo teletextu při přehrávání. V PC jsem zjistil, že se skutečně nahraje pouze audio stopa, která byla aktivní při nahrávání.

Přijímač podporuje funkci Timeshift, která se dá také deaktivovat, HDD však nepřechází do „sleep modu“. Tento přijímač obsahuje ventilátor pro chlazení HDD (je umístěn pod diskem), na vrchním krytu přijímače v prostoru kde se nachází HDD nejsou žádné ventilační otvory. No myslím, že si toto řešení (z důvodu hluku) mohl výrobce odpustit.

AB IPBox 400S - další PVR set top box s LinuxemPřijímač umožňuje současně dva programy nahrávat a další přehrávat. Přijímač umí interně sdílet dekódovací karty, které jsou vloženy ve čtečkách (neplatí to pro CI moduly CW). Takže nahráváte pořad např. z Primy a sledujete ČT1. Pokud „prosmyčkujete“ oba tunery a povolíte v nastavení LNB volbu „loop through“, můžete pak nahrávat současně z různých transpondérů (ve stejném pásmu a se stejnou polarizací).

Protože má přijímač ethernet rozhraní není problém nahrávky přenášet do PC k dalšímu zpracování. V počítači si pak pomocí utility „Make PS“ vyrobíte soubor typu Mpeg2-PS a ten již dále zpracováváte.

Co se týká časovače tak zde zadáváte čas začátku záznamu a jeho délku, škoda jen, že nejde použít numerická tlačítka k zadání hodnot.

EPG

Elektronický programový průvodce se mě docela líbil. Jsou zde sice ještě chyby, ale myslím, že je to na dobré cestě. V některých firmwarech dokonce EPG nepracovalo, ale to je již minulostí. Chyby jsou zejména ve špatném zobrazování některých znakových fontů. Čeština je ovšem bezvadná, takže si můžete vychutnat EPG na kanálech UPC Direct.

Samozřejmě, že si můžete zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání EPG je trochu pomalejší, ale snad se to v budoucnu vylepší. Dokonce je možné si v EPG vyhledávat pořady podle žánrů.

Spolupráce s PC



Na upgrade přijímače se používá nástroj „FlashTools“. Můžete si zvolit komunikaci přes sériovou linku nebo přes USB. U příslušné image je vždy uvedeno co obsahuje a typ přenosu. Používal jsem USB, naprosto bez problémů. Na zálohování a tvorbu settingů se používá Relook PCEditor nebo PCEditor by JonDoe. Zde byly s některými firmwary potíže, ale to je již také minulostí a konec konců je možné si programy zálohovat přes FTP.

Závěr

Velmi zajímavý přijímač, který si své zájemce určitě najde. Je to konkurence pro ostatní linuxové přijímače jako Dreambox nebo Triple Dragon. Výhodou oproti konkurenci je, že je uživatelsky velmi přívětivý.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články