Quantcast

Česká televize začala v paketu Czech Link testovat EPG

| Tisk

logoDiváci české distribuční a DTH (direct to home) platformy Czech Link dnes zaregistrovali jednu příjemnou technickou novinku. Všechny čtyři programy veřejnoprávní České televize, tj. ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 Sport vysílají od této chvíle elektronický programový průvodce (EPG). Ostatní TV kanály - TV Prima, Galaxie Sport a CS Film a stanice Českého rozhlasu zatím vysílají prázdné celodenní eventy. Stanice v Czech Linku používají znakovou sadu ISO-6937, která se stala nepsaným standardem pro vysílání EPG v České republice.

Sadu ISO-6937 od startu DVB-T experimentu v roce 2000 prosazovala společnost Czech Digital Group, jeden z provozovatelů DVB-T sítě. Od října loňského roku na tuto sadu přešla i firma Radiokomunikace v řádném provozu DVB-T sítě A, která v experimentu používala ISO-8859-2. Od září 2000 sadu 6937 používá i středoevropská satelitní pay-tv platforma UPC Direct na satelitech Astra 19,2°E.

Česká televize doposud vysílala EPG jen v DVB-T síti "A" a také v rámci satelitní platformy UPC Direct, kde jej zajišťoval provozovatel služby.

EPG v paketu Czech Link u programů České televize má divákům nahradit systémy VPS a PDC. Především systém VPS, který je spíše doménou analogového vysílání. ČT sice VPS vysílá i v Czech Linku ale zpracovat kód VPS dokážou jen profesionální set top boxy.

EPG v Czech Linku bude sesynchonizováno tak, aby se objevoval event (název pořadu) podle skutečně vysílaného pořadu. Jinými slovy: název pořadu, který se bude objevovat v EPG bude skutečně "sedět" s právě s vysílaným pořadem. V případě, že pořad začne o 5 minut později, než se původně plánovalo, objeví se event v EPG až v době skutečného vysílání pořadu. Pro diváky bude tato novinka znamenat podstatné zjednodušení záznamu z programů České televize.

EPG u programů ČT a komerčních stanic (prázdné eventy) se zatím vysílá pokusně. Pokud se neobjeví technické problémy, přejde vysílání EPG do řádného provozu.

Parametry paketu Czech Link:

satelit: Astra 3A
pozice: 23,5 st. východně
paket: Czech Link
kmitočet: 12,525 GHz
polarizace: vertikální
SR (symbol rate): 27500
FEC: 3/4

Korektní diakritiku v EPG mají pouze některé satelitní a kombo set top boxy. Některé starší modely set top boxů je možné rozšířit o podporu EPG v ISO-6937 nahráním novějšího firmware. Ten má k dispozici prodejce, příp. distributor nebo výrobce set top boxů. EPG v Czech Linku bez problémů zvládnou set top boxy TechniSat, Golden Interstar, Dreambox či Triple Dragon.

Na závěr bonus pro všechny majitele set top boxů Dreambox:

Multimediální set top boxy Dreambox je možné rozšířit o podporu "českého EPG" v paketu Czech Link. Podpora v praxi spočívá v rozšíření konfiguračního souboru o znakovou sadu ISO-6937 s informací o NID a TID transpondéru Czech Link.

Postup: Připojíme se přes FTP klienta k Dreamboxu a v adresáři var/tuxbox/config/enigma/ najdeme soubor "encoding.conf".

Do tohoto souboru vložíme následující řádek:



0xbc6 0x3 #Astra 3A (Czech Link) at 23,5°E

Soubor uložíme a restartujeme přijímač. Po provedení změny v souboru by měl Dreambox korektně zobrazovat české znaky v EPG, jak ukazuje následující obrázek.

EPG programu ČT1 v paketu Czech Link na přijímači Dreambox před úpravou souboru
EPG programu ČT1 v paketu Czech Link na přijímači Dreambox před úpravou souboru


EPG programu ČT1 v paketu Czech Link na přijímači Dreambox po úpravě souboru
EPG programu ČT1 v paketu Czech Link na přijímači Dreambox po úpravě souboru


Update 18:30 hodin: Vysílání EPG bylo na programech paketu Czech Link opět odpojeno.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články