Quantcast

Zaktivováno již 750 tisíc dekódovacích karet ORF

| Tisk

logoZájem o satelitní příjem programů rakouského rozhlasu a televize nadále roste. ORS (Österreichischen Rundfunkservice GmbH), dceřinná firma ORF, která pro ORF zajišťuje satelitní distribuci televizních a rozhlasových programů, informovala, že do poloviny května letošního roku zaktivovala již 750 tisíc dekódovacích karet, což znamená, že za posledních 6 měsíců bylo nově zaktivováno 150 tisíc přístupových karet.

Z čísel dále vyplývá, že počet rakouských domácností, které přijímají programy ORF ze satelitu se za 1/2 roku zvýšil z původních 470 tisíc na 580.000. Z těchto domácností má již každá třetí domácnost druhou dekódovacích kartu. Před šesti měsíci měla každá čtvrtá domácnost s příjem ORF Digital druhou přístupovou kartu.

Ronald Schwärzler, ředitel ORF pro onlime a nová média k tomu uvedl: "Vysoká atraktivita ORF Digital není jenom v jistotě a vysoké technické kvalitě příjmu, nýbrž také v široké programové nabídce."

Zhruba třetina aktivovaných dekódovacích karet ORF Digital, tj. okolo 210 tisíc karet, je využíváno v domácnostech v Dolním Rakousku, což představuje jenom 18 procent rakouských domácností s příjmem televizního signálu. Dalších 135 tisíc domácností se satelitním příjmem ORF je z Horního Rakouska a okolo 125 tisíc ve Štýrsku. V obou spolkových zemích je využíván nadprůměrný počet karet ORF Digital.

Od začátku letošního roku roste i počet nově zaktivovaných karet. Koncem loňského roku bylo každý měsíc v průměru zaktivováno 18 tisíc karet, během prvních čtyř měsíců letošního roku se počet zaktivovaných karet ORF zvýšil na 28.000 měsíčně.

ORF z důvodu omezení vysílacích práv na jednotlivé pořady musí satelitní signál TV kanálů ORF1 a ORF2 kódovat. Rakouský divák pro příjem programů ORF potřebuje vedle satelitního set top boxu dekodér a dekódovací kartu. Balík programů ORF Digital obsahuje stanice ORF1, ORF2 a kombinovaný kanál ORF SPORT PLUS / TW1 a rozhlasové stanice Rakouského rozhlasu. Satelitní distribuce ORF2 obsahuje i regionální vysílání relace "Bundesland heute".



V červenci roku 2004 ORF uvedla "nový" kanál ORF2 Europe, který vysílá vybrané pořady ORF2, na které má ORF vysílací práva k nekódovanému celoevropskému satelitnímu šíření. Začátkem loňského roku zahájil první program Rakouského rozhlasu Ö1 pravidelné vysílání ze zvukem ve formátu 5.1 Surroud Sound, který je exklusivně šířen přes satelit.

Začátkem května letošního roku spustila ORF sportovní kanál ORF SPORT PLUS, který navázal na původně vysílaný program ORF SPORT. ORF SPORT PLUS vysílá volně přes satelit Astra 19,2°E a sdílí prostor s kanálem TW1, který je věnován turistice a počasí.

redakce





Reklama




Vybrané články