Quantcast

České stanice TV Óčko, 24.CZ, Top TV nově na satelitu Astra 1KR

| Tisk

logoZačátkem tohoto týdne byla uvedena do komerčního provozu nové družice Astra 1KR lucemburské společnosti SES Astra. Mezi prvními začala kapacitu na tomto satelitu využívat středoevropská pay-tv platforma UPC Direct, která na Astru 1KR přesunula dva transpondéry - konkrétně kmitočty 10,921 a 11,671 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6, které doposud využívala přes družici Astra 1E.

Na první pohled šlo jen o kosmetickou změnu, parametry příjmu (kmitočet, polarizace, SR, FEC a další údaje) se nezměnily. Změnila se jen družice a také pokrytí, které se zlepšilo především v severovýchodní, východní a jihovýchodní části Evropy. I když UPC Direct působí jen v České republice, na Slovensku a v Maďarsku, přináší změna satelitu efekt pro diváky v celé Evropě. Oba transpondéry přenášejí i nekódované stanice. Druhý kmitočet vysílá volně zpravodajský kanál České televize ČT24, který je nyní dostupný více divákům.

Transfer programů a paketů na Astru 1KR pokračuje. Další programy nacházejí domov na novém telekomunikačním satelitu s lepším pokrytím. Mezi ně patří i české nekódované stanice. Hudební TV Óčko, parlamentní 24.CZ a "hobby-tv" Top TV se nyní nevysílají z Astry 2C, která zajišťovala kvalitní pokrytí většiny území Evropy, ale právě z Astry 1KR. Ani v tomto případě k změně parametrů příjmu nedošlo. Divák změnu satelitu (pokud není v okrajových částech Evropy) ani nepostřehne.

Přesun programů a služeb ze satelitu Astra 2C na Astru 1KR je nutný. Družice Astra 2C bude brzy přeparkována na svoji původně plánovanou pozici - tj. 28,2°E, kde je velká poptávka po transpondérové kapacitě.

Astra 1KR plní na pozici 19,2°E i další úkol - zajišťuje (a zajistí) provoz za starší družici Astra 1C, která je již na konci své životnosti. V současné době je Astra 1C nejstarším pracujícím satelitem na hlavní pozici SES Astra.

Parametry příjmu 24.CZ, Top TV, TV Óčko:



satelit: Astra 1KR
pozice: 19,2°E
kmitočet: 10,832 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000
FEC: 5/6

Astra 1KR má aktuálně v provozu 11 transpondérů, které přenášejí 10 multiplexů a jeden analogový kanál. Přes Astru 1KR vysílá i paket polské veřejnoprávní televize TVP (freq. 10,862 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články