Quantcast

Univerzální modul DiabloCam Light v praxi

| Tisk

DiabloCAM LightNa našem trhu se v poslední době objevil další univerzální CI modul pod názvem DiabloCam. Ten se vyrábí ve dvou provedeních to ve verzi DiabloCam Light, kterou bych chtěl dnes představit, a ve verze Diablo Wireless.

Modul má obdobné provedení jako populární T-REX, tedy má možnost vložit dvě karty, jednu v normálním provedení a druhou v podobě SIM karty.

Vývoj softwaru do tohoto modulu jde stále vpřed a postupně se rozšiřuje kompatibilita s různými značkami satelitních přijímačů. S přijímači Topfield TF5510 PVR, Vantage X111SCI a Humax IRCI 5400 byla komunikace modulu s přijímačem bezproblémová.

Modul umí emulovat systémy Cryptoworks, Irdeto 1, Viaccess 1 a 2.3, TPSCrypt, Seca 1/2, Nagravision 1/2, BISS a Constant Control Word. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní. Modul podporuje vložení originálních karet Irdeto 1/2, Betacrypt, Viaccess 1/2, Seca 1/2, Cryptoworks, Conax, Dreamcrypt a Nagravision 1.

Samozřejmě mě zajímala spolupráce s kartami dostupné na našem trhu. Měl jsem k dispozici Cryptoworks karty Czech Link a Slovak Link. Obě karty s modulem pracovaly v pořádku (při vypnutém emu, aby bylo co testovat). V menu modulu se dají rovněž deaktivovat jakékoliv „hlášky“ modulu, což je jistě u některých přijímačů velmi chvályhodná funkce.

Dále jsem testoval spolupráci karet Viaccess s tímto modulem. Obě karty jak na porno programy MCT tak i karta na švýcarský balík SRG SSR dekódovaly příslušné programy bez problémů.

DiabloCAM LightTaké i s kartami Conax (Telenor a Technisat) neměl modul žádné problémy. V tomto případě byl schopen dokonce zobrazit i informace o předplatném na kartě.

Příjemné pro mě bylo překvapení, že ve slotu 2 (SIM karta) detekuje mou starou kartu Viaccess na program Sex TV. Czech Link kartu v provedení SIM jsem neměl k dispozici. Modul T-REX akceptoval jen SIM karty v sytému Firecrypt.

Modul jsem naprogramoval poslední dostupnou verzí firmwaru Stealth 160. Na programování se dá použít jednotka TwinBase nebo programátor CAS 3. Měl jsem k dispozici CAS 3 a v PC jsem měl nainstalovanou poslední verzi CAS studia 7.4. Programování probíhá bez jakýchkoliv problému. Zkoušel jsem i programátor CAS 2, o kterém se na některých diskusních fórech hodně diskutovalo.

Pokud je v modulu bootloader 1.3 lze bez problému používat programátor CAS 2. Bohužel tuto informaci se nijak nedozvíte z menu modulu. Zkusil jsem CAS 2 a bez problémů jsem modul přeprogramoval. Jediný rozdíl mezi CAS 3 a 2 byla doba programování. V případě programování pomocí CAS 2 byla doba programování zhruba dvojnásobná vůči CAS 3, bylo to cca 5,5 min, což si myslím, že je velmi přijatelné.



Situace se však změnila právě s příchodem verze softwaru Stealth 160. Tato verze obsahuje totiž i nový bootloader 1.4 a k programování je nutné použít programátor CAS 3 nebo CAS 2 PLUS, pouze „obyčejný“ CAS 2 použít nelze. S novým bootloaderem je modul dle autorů softwaru ze Stealth týmu více stabilnější. Navíc je nově v menu zobrazena i verze botloaderu. Při dalších aktualizacích by opět CAS 2 měl fungovat.

V této verzi se objevila i další zajímavá funkce a to aktivace či deaktivace PMT hledání. Některé přijímače mají s tímto problémy a proto byla tato možnost do firmwaru implementována.

Firmware se neustále vyvíjí a není ještě na úrovni T-REXu, zejména co se týká kompatibility s různými satelitními přijímači. Se stabilitou jsem problém neměl, až na občasné tuhnutí při vstupu do menu, pokud byla v modulu vložena karta. Stealth tým do modulu implementoval možnost pirátského příjmů německé Premiere, což konkurenční T-REX nemá. Je to ale jen dočasná výhoda, zhledem k ohlášené výměně karet v Německu.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto modulu a programátoru CAS 3.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články