Quantcast

Optimum STCA 800 Combo - DVB-S/DVB-T z jednoho set top boxu

| Tisk

Optimum STCA 800 ComboV dnešní recenzi si představíme další z řady levných set top boxů. Jedná se přijímač, který se prodává po označením Optimum STCA 800 Combo. Můžete se také setkat s názvy Yumatu, Opticum, Globo Digital apod. Přijímače se liší jen designem, vnitřní část je shodná. Čínský výrobce vyrábí několik variant přijímačů a to v provedení FTA, s dvěma CI sloty, s jedním dekodérem a variantu Combo, kterou si popíšeme. Tento přijímač má tedy dva tunery, jeden pro příjem DVB-S a druhý pro příjem DVB-T.

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází kromě displeje základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem nalézáme jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), anténní vstup a výstup tuneru pro DVB-T, dva konektory SCART (video + TV), RF modulátor, koaxiální S/PDIF konektor, RS 232 konektor, 12V výstup, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu.

Menu přijímače

Menu je k dispozici v češtině. Jeho grafická podoba je závislá na zvoleném firmwaru. Je velmi jednoduché a přehledné. První položka v menu „Kanál“ skrývá v sobě řadu editačních funkcí. Názvy programů můžeme přejmenovat, kanály přesouvat, mazat, uzamknout a přeskočit. Přesunout blok programů nelze. Můžeme rovněž programy zařadit do pěti favoritních skupin.

Druhá položka v menu se věnuje instalaci. Ta je rozdělena na část pro DVB-S a část pro DVB-T. Hledání je možné nechat na automatice, která se nám rovnou nabízí. Manuální vyhledávaní je trochu krkolomnější, než jsme zvyklý. Nejprve je nutné přidat transpondér s novými parametry a ten nechat následně proskenovat. Přijímač podporuje funkci Diseqc 1.2 a i USALS. V tomto menu je trochu nesystémově zařazena i podnabídka „Smart Card“, kde se dozvíme informace o vložené kartě v interním dekodéru, eventuálně můžeme aktivovat sdílení.

Optimum STCA 800 ComboTřetí položka v menu má název „Nastavení tv“. Zde nastavujeme notoricky známe věci jako je jazyk menu, jazyk zvukového doprovodu apod. Chybí zde možnost nastavení jazyka titulků.

Čtvrtá položka v menu obsahuje tři hry Tetris, Snake a Sokoban. Poslední položka v menu „Příslušenství“ obsahuje informace o použitém hardwaru a softwaru a umožňuje upgrade přijímače

Popis a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední neoficiální firmware MX Reader 3.3.21, loader 1.07. Upgrade proběhl bezproblémově. Jak už jsem předeslal v úvodu můžeme se s tímto přijímačem setkat na trhu pod různými názvy, proto i různých firmwarů je celá řada. Většinou se liší zejména grafickou úpravou, dokonalostí emulace nebo funkcí sdílení.

Neoficiální firmware obsahuje také funkci emulace kódovaných programů v systémech Irdeto, Viaccess, Nagravision, Cryptoworks a Biss. Menu emulace se aktivuje zvláštním kódem. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.

Síla a kvalita signálu je zobrazována jak proužkovým ukazovatelem tak i v procentech. Rychlost vyhledávání kanálů i přepínaní mezi nimi je standardní. Přijímač je schopen vyhledat kanály v rozsahu SR 2-45 Msym/s. Nižší SR než 2 Msym/s se mě naladit nepodařilo.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu a hravě si poradí i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky jsou většinou v pořádku. Někdy dochází k výpadkům řádků, rovněž zvolený font písma není nejlepší. Teletext slovenských programů byl nečitelný.

Optimum STCA 800 ComboVýrobce ve svých propagačních materiálech poukazuje na velmi citlivý tuner. Citlivost tuneru je výborná. Přijímač si bez problémů poradil s dx příjmem kanálu „The Pentagon Channel“ na družici Intelsat 10-02, s programy BBC na Astře 2 apod. Prakticky shodné výsledky jako u Topfieldu 5510 PVR.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy (Telekanal Kultura a RTV Podmoskove) na družici Express AM1 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Mbps. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Snad jako perličku bych uvedl, že tento použitý firmware pochází z Turecka pro přijímače Yumatu a umožňuje také sdílení. Z diskusních fór (zejména tureckých) se dozvíte, že pokud tuto funkci chcete použít, tak to rozhodně zadarmo není. Navíc sdílením porušujete zákon a mohli byste se dostat do vážných problémů.

DVB-T část přijímače jsem netestoval, protože má lokalita příjmu ještě není pokryta tímto signálem (a dlouho asi nebude).

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem

Do čtečky univerzálního dekodéru je možné vložit karty Irdeto, Betacrypt, Seca, Nagravision, Conax a Cryptoworks. Vyzkoušel jsem naše domácí karty Czech Link a Slovak Link, obraz byl dekódován a chodila i oprávnění na kartu.

Do čtečky jsem také vložil i Viaccess kartu na švýcarský balík SRG SSR a poté kartu na porno programy MCT. S oběma neměl přijímač žádný problém, jen při použití karty MCT reagoval receiver později na povely z dálkového ovládání. Co mě ale překvapilo bylo rychlost dekódovaní při vložené kartě Conax (Telenor, Technisat).

EPG

Informační lišta u použitého firmwaru (MX Reader) neobsahuje informace o běžícím a následném programu. Pokud použijete firmware od jiného tvůrce (Polsko), tak tam tyto informace máte. Samozřejmě se k těmto údajům dostanete pomocí tlačítka EPG na dálkovém ovládaní.

Graficky slabě zpracováno, ale to bývá i u mnohem dražších přístrojů. Podrobné informace se nezobrazují celé, ale oříznuté prakticky u všech providerů. České znaky na programech UPC Direct se většinou zobrazovaly v pořádku (až na výjimky).

Spolupráce s PC



Na upgrade přijímače se používá utilita Upgrade tools 1.07. Firmwary jsou napsány pro loader 1.07 nebo pro starší loader 1.06, na to je potřeba dát pozor. Na editaci kanálů se používá program Channel edit 1.07. Komunikace s PC probíhala bez jakýchkoliv problémů.

Závěr

Jednoduchý přijímač pro nenáročné diváky. Jedná se o Combo přijímač, takže můžete přijímat jak DVB-S tak i DVB-T signál. Podpora pro tento přijímač je zatím na velmi dobré úrovni. Do vestavěného univerzálního dekodéru můžeme vložit karty, které jsou běžně k dostání na našem trhu.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Mikuláškovo náměstí 15, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články