Quantcast

Ve východním Bavorsku mění antény, připravují se na DVB-T.

| Tisk

logo Možná mnozí z vás, co ještě přijímají vysílač Hoher Bogen terestricky, zaregistrovali v posledních dnech a týdnech zhoršenou či nižší úroveň signálu, než na kterou byli léta zvyklí. Tento vysílač a hlavně jeho programy na 28.kanálu ZDF, na K55 ARD a na K59 BR3 (Bayern 3) byly jediní ze západní civilizace, co se daly i za dob komunismu v Praze a západních či jižních Čechách zachytit.

Příčina je prostá. Jak nás informovala pracovnice technického oddělení ZDF v Mainzu paní Meike Gablenz, je to přestavba, stavební práce, nové antény. A výsledek? Ten se dostaví 6.prosince 2006 právě na Mikuláše, kdy tento vysílač a s ním i další konkrétně Brotjacklriegel, Hohe Linie a Pfarrkirchen, potencionálně zachytitelné v okrajových částech tu blíže či dále od hranic, začnou šířit programové balíky-multiplexy v digitální kvalitě a normě DVB-T.

Povšimněte si prosím síly výkonu a srovnejte s našimi digitálními balíky, které v Praze, Ostravě a Brně vysílají. Vzhledem k síle vysílaného signálu, je velice pravděpodobné, že alespoň některé multiplexy budou zachytitelné i ve zdálených oblastech od Bavorska, přičemž samozřejmě záleží na nasměrování vysílacích antén. Podle mého názoru má velké šance multiplex BR z vysílačů Hoher Bogen a Brotjacklriegel (kanály 28, resp.27), které budou vysílat výkonem 100kW, ale i mux ZDF s výkonem 50 kW (na kanále 33). Kdo bude však tyto balíky chtít přijímat, musí svou anténu "pro IV. a V. pásmo" otočit vertikálně.

Vysílací parametry připravovaných DVB-T multiplexů:

Hohe Linie (vertikální polarizace)
K7 - ARD Multiplex - 25 kW ERP
K53 - ZDF Multiplex - 50 kW ERP
K28 - BR Multiplex - 100 kW ERP

Hoher Bogen (vertikální polarizace)
K7 - ARD Multiplex - 25 kW ERP
K33 - ZDF Multiplex - 50 kW ERP
K28 - BR Multiplex - 100 KW EPR

Pfarrkirchen (horizontální polarizace)
K40 - ARD Multiplex - 50 kW ERP
K33 - ZDF Multiplex - 50 kW ERP
K27 - BR Multiplex - 50 kW ERP

Brotjacklriegel (vertikální polarizace)
K7 - ARD Multiplex - 25 kW EPR
K33 - ZDF Multiplex - 50 kW ERP
K27 - BR Multiplex - 100 kW ERP

Z každého vysílače budou šířeny 3 multiplexy



multiplex ARD s programy Das Erste (ARD), Phoenix, Arte a EinsPlus na K7 z vysílačů Regensburg/Hohe Linie, Hoher Bogen, Brotjacklriegel a na K40 z vysílače Pfarrkirchen.

Paket ZDF mobil s programy ZDF, 3sat, Kika a ZDF doku bude vysílat na K33 z vysílačů Pfarrkirchen, Brotjacklriegel, Hoher Bogen a na K53 z vysílače Regensburg/Hohe Linie.

Paket BR s bavorskou televizí Bayerische Fernsehen, BR Alpha, Südwest Fernsehen Baden-Württemberg (Jihozápadní televize Bádensko-Wüttembersko) bude vysílat na K27 z vysílačů Pfarrkirchen, Brotjacklriegel a na K28 z vysílačů Hohe Linie, Hoher Bogen.

Bližší podrobnosti naleznou čtenáři na této webové adrese: www.ueberallfernsehen.de v rubrice "Bayern".

Pavel Bárta





Reklama




Vybrané články