Quantcast

TechniSat DigiPal 2 má nástupce - DigiPal 2 TX

| Tisk

Technisat DigiPal2 Výrobce TechniSat a firma Omko uvádí na český trh nový set top box, určený pro příjem digitální pozemní televize – TechniSat DigiPal 2 TX. Firmware nového přístroje mohou využít i majitelé starších modelů DigiPal 2.

Nový název DigiPal 2 TX je reakcí na popularitu přijímače DigiPal 2 v celé Evropě. Firma TechniSat tento úspěšný model dodává i daleko za hranicí Německa, kde je vyráběn.

Model DigiPal 2 TX na první pohled zaujme svým novým obalem (krabicí), kde chybí tradiční nápisy v němčině, které obsahoval dříve prodávaný model DigiPal 2. Krabice „TX“ verze (exportní verze), obsahuje popisy v angličtině, italštině, francouzštině, řečtině, španělštině a také v češtině. Přiložený návod přímo od výrobce je dodáván jako příslušenství také ve všech uvedených jazycích, včetně češtiny.

Technisat DigiPal2 Při prvním pohledu na samotný set top box došlo k mechanickým změnám. Horní kryt má otvory pro větší odvod tepla z přístroje. Boční panel má vylisované jiné otvory v krytu, takže nyní lze připojit i objemnější audio konektory a konektory RS 232.

Ostatní rozdíly se týkají firmware. Nový model je na trh dodáván s novým řídícím softwarem, s označením 2.22.13.1 (546). (Nový firmware pro TechniSat DigiPal 2).

Přijímač TechniSat DigiPal 2 byl na stránkách parabola.cz představen již před dvěma lety. Od zveřejnění této recenze se v sw přístroje změnila řada věcí. Především, nyní má přístroj sw podporu obou znakových sad EPG – norem ISO-8859-2 a také ISO-6937. Situace před 2 roky byla taková, že multiplex ČRa podporoval první uvedenou normu, síť CDG naopak ISO-6937. Přístroj v té době diakritiku nepodporoval vůbec. Díky dobré technické spolupráci českého distributora firmy Omko s výrobcem TechniSat se situace postupně změnila až k současnému stavu, kdy od loňského roku i po změnách ve vysílání DVB-T v ČR už přístroj zvládá bez problému obě uvedené sady.

Přístroj DigiPal 2 získal v ČR letos nejedno ocenění v různých recenzích i kvalifikovaných testech. Vedle bezproblémového a komfortního EPG najdeme u přístroje i multijazyčné menu – nechybí ani české.

Výbornou vlastností nejen tohoto, ale i všech současných přístrojů TechniSat je Autoinstal - automatický průvodce naladěním a nastavením přístroje, plně v češtině.

Technisat DigiPal2 Teletext je samozřejmě také v češtině. Modely DigiPal však mají i další unikátní vlastnost a to je paměť na teletextové stránky. V různých technických údajích se počet zapamatovatelných stránek liší, některé uvádějí 800, jinde je psáno 1000. Zřejmě není důležité, která informace je správná, jisté však je, že tuto vlastnost paměti velkého množství TXT stránek má málokterý přístroj prodávaný na našem trhu. V podstatě po prvním krátkém načtení TXT stránek je možný okamžitý přístup k jakékoliv stránce teletextu vyvolaného přímo v přístroji.

Modely DigiPal 2 řeší unikátně také zásadní „český“ problém, který se týká střídání módu stereo/mono a duálního zvuku na jedné audio stopě. Většina prodávaných set top boxů u nás si totiž s duálním zvukem neporadí a při reprodukci je slyšet „mix“ obou zvukových kanálů zároveň. V lepším případě se dá tento problém u některých přístrojů vyřešit přepnutím na levý/pravý audio kanál, ale chybí jim automatika, která by uživatelům zjednodušila obsluhu.



Technisat DigiPal2 DigiPal 2 (i ostatní modely výrobce TechniSat) jsou v tomto výjimečné, protože při vysílání duálního zvuku z příznaku ve streamu přepnou automaticky na jeden audio kanál (podle navoleného prostředí v menu přístroje) a chovají se tak podobně jako běžný stereo televizor při příjmu pozemních analogových signálů - slyšíme pořad v jedné řeči, bez nutného přepínání na ovladači. (Ocení zejména manželky majitelů přístrojů pro příjem DVB-T:-) ).

V novém firmware (fw) u nových modelů DigiPal 2 TX i ve stejném fw ke stažení je oproti poslednímu fw DigiPal 2 několik na první pohled neznatelně drobných změn, zásadní problémy byly totiž vyřešeny už v minulých fw v loňském a letošním roce. V každém případě je však možné zájemcům aktualizaci fw doporučit, instalace je rychlá a bezproblémová, nový řídící software je stabilní a spolehlivý.

Možnost objednání nového přístroje i stažení aktualizace ke starším přístrojům TechniSat DigiPal 2 (TX).

PR článek

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články