Quantcast

DVB-H - test mobilní televize od T-Mobile

| Tisk

logo Poměrně častým požadavkem nových zájemců o příjem digitálních programů je mobilita příjmu. Tuto možnost může nabídnout příjem DVB-T i DVB-S/2 programů s vhodným set top boxem, který lze napájet 12ti volty. Mobilní příjem může být v budoucnu zajímavější i díky vysílání ve standardu DVB-H (handy), které je k tomu přímo určeno.

V současné době probíhá na území Prahy krátkodobý DVB-H experiment společnosti T-Mobile Czech republic, kterému dala zelenou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). T-Mobile vybral přes 250 novinářů, VIP, zástupců regulačních a státních orgánů, zaměstnanců a zákazníků společnosti, kteří mohli otestovat „Televizi v kapse“ přímo na vlastní kůži. Osobně jsem měl také možnost provést krátký praktický test pomocí zapůjčeného mobilu Motorola.

Co je to DVB-H

T-Mobile - televize v mobilu DVB-H je standard pro televizní vysílání pro mobilní zařízení (telefony, PDA). Vychází z DVB-T (digitální pozemní vysílání), oproti němu je lépe uzpůsoben pro příjem za pohybu a čip má 10x nižší příkon energie než u DVB-T. Komerční provoz v DVB-H bylo spuštěno v Itálii, dalších 24 států technologii testuje. 8 zemí včetně České republiky již oznámilo, že vysílání v DVB-H spustí nejpozději v roce 2007.

Jednou z největších předností DVB-H je nejvyšší kapacita programových kanálů. Jeden multiplex může přenášet až 40 stanic. Pro vysílání se používá nejnovější videokódování MPEG-4 (H.264/AVC), které je o 49 procent efektivnější než UMTS kódování. Kvalita zvuku je na úrovni FM rádia.

T-Mobile poprvé představil DVB-H na veletrhu Invex 2005 a získal ocenění Křišťálový disk za inovace.

T-Mobile - televize v mobilu Vysílané programy


T-Mobile - televize v mobilu
Paket T-Mobile obsahuje v tuto chvíli celkem 10 programů, fyzicky 9. Volně se vysílají ČT24 (zpravodajský kaná České televize), CzechTourism (informační kanál pro turisty, propaguje Českou republiku formou informačních spotů), EuroNews (panevropský zpravodajský kanál v angličtině), TV Óčko (česká hudebně-lifestylová televize), t-music (hudební pořad, který se vysílá pravidelně na Prima TV tentokrát jako samostatný program, který se po celý den opakuje), Top TV (česká stanice s teleshoppingovými prky), Playboy TV (erotika, pouze pro dospělé). Top TV vysílá jen od 6:00 do 22:00 hodiny. Ve zbývajícím čase vysílá Playboy TV.

T-Mobile - televize v mobilu Nabídka DVB-H experimentu T-Mobile zahrnuje i 3 kódované programy - FilmBox (filmový kanál), Jetix (stanice pro děti a mládež) a National Geographic TV (o přírodě). Programy jsou zakódovány systémem Nagravision. Během testů jsem měl k dispozici příjem všech programů.

Vysílací parametry

DVB-H paket se vysílá ze Strahova na 29.kanálu s výkonem 5 kW (ERP 50 kW). v modulaci QPSK, kódovým poměrem 2/3 a ochranným intervalem 1/16. T-Mobile používá vysílací antény Kathrein.

Pokrytí

T-Mobile - televize v mobilu
Experimentální vysílání mobilní televize je omezeno na střed Prahy a nejbližší okolí. Signál je možné teoreticky zachytit i ve vzdálenějších místech od Prahy, pokud máme příznivé podmínky pro příjem (volný terén, výše položené lokality).

Co pro příjem

Pro příjem vysílání DVB-H je nutný mobil či PDA zařízení. Pro pilotní projekt jsou dostupné mobily značek Motorola, Samsung a Sagem. Jak už jsem uvedl, k testům jsem měl zapůjčen mobilní přístroj Motorola.

Mobilní příjem

Vyzkoušení příjmu televizního vysílání v mobilu mne velmi lákalo a rozhodl jsem se jej v praxi vyzkoušet. Bohužel, v oblasti mého působení není DVB-H signál k dispozici a tak jsem se rozhodl zmapovat střed a okolí Prahy, kde je příjem možný. Signál uprostřed Prahy byl silný, bez výpadků. Na kraji Prahy byly již se signálem problémy a pokud nebyl dostačující, obraz se zastavil (zamrzl), zvuk pak nebyl k dispozici. Pokud byl obraz na hranici příjmu, začal kostičkovat a rozpadat se (podobně jako u příjmu DVB-T či DVB-S signálů).

T-Mobile - televize v mobilu, ČT24 na mobilu Při dobrém signálu je kvalita obrazu velmi dobrá, ale zřejmě bude záležet na použitých displejích jednotlivých zařízení, stejně jako viditelnost obrazu v různých podmínkách bude různá i podle počasí a denní, či noční doby. Na přímém slunci nebude obraz zcela jistě nejčitelnější (při počasí pod mrakem v den testu jsem neměl možnost ověřit), na druhé straně v šeru a večer je sledování obrazu kvalitní. Pro dobrý požitek ze sledování televize budou rozhodující i velikosti displejů použitých mobilů či PDA.

Aplikace v mobilu, která obsluhuje DVB-H příjem, nabíhala velmi pomalu (40 sekund). Ovládací aplikace při požadavku na jiný program vyvolá nabídku kanálů ze které je možné vybrat jiný. Zvolený program se pak načítá. Prodleva při přepínání programů je také poměrně velká (několik vteřin).

Ve vysílání funguje elektronický programový průvodce (EPG), takže máme k dispozici i okamžitou informaci o vysílaných pořadech. Navíc můžeme na určitý pořad upozornit přátele posláním SMS. Vedle EPG se mohou zobrazovat další informace o stanici – např. webová stránka stanice.

Závěr



T-Mobile - televize v mobilu - EPG stanice FilmBox DVB-H je hudbou nedaleké budoucnosti a může se stát zajímavou alternativou digitálního příjmu televize s možností dalších služeb. Na cestách, v čekárnách a jinde budeme moci přijímat televizní vysílání, které zde můžeme mít vždy po ruce. Komerčnímu startu DVB-H brání především současná legislativa a nedostatek volných kmitočtů. Společnost T-Mobile by chtěla DVB-H nabízet již od roku 2007.

Otázkou je, nakolik se bude toto vysílání v první fázi brát jako módní výstřelek, nebo se pro něj najde brzy i další praktické využití. Osobně si například nedovedu představit (kromě občasného na cestách) trvalé sledování televize jen na displeji mobilu, či PDA, předpokládám proto, že přijímací zařízení bude také umožňovat připojení k dalším zobrazovačům, napadá mne například propojení na větší displeje použité v taxících, autobusech, či v jiných dopravních prostředcích, na chatách, chalupách, případně různé kombinace, např. větší zobrazovače s vestavěnou možností mobilního příjmu DVB-H, podobně jako jsou dnes na trhu LCD displeje s tunerem DVB-T. Ale uvedené necháme spíše na vývojářích světových výrobců...

Pro rozšíření příjmu DVB-H však bude velmi důležitá programová nabídka, kvalitní pokrytí signálem a především cena služby.

Za laskavé zapůjčení mobilního telefonu Motorola k otestování DVB-H tímto děkuji společnosti T-Mobile.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články