Quantcast

Humax HDCI-2000 - satelitní HDTV set top box

| Tisk

Humax HDCI-2000 Od korejského výrobce set top boxů Humax byl již na stránkách parabola.cz představen model Humax NACI-1000 certifikovaný pro příjem německé platformy Premiere a je tedy určen především pro německy hovořící země. Firma má ve svém katalogu ještě jeden model pro příjem HD vysílání, který je zaměřen pro evropský trh. Model nese označení Humax HDCI-2000.

Charakteristika přijímače
Humax HDCI-2000 je set top box určený pro příjem satelitních SDTV a HDTV signálů v normách DVB-S a DVB-S2 v kompresních formátech MPEG-2 a MPEG-4. Přístroj podporuje rozlišení 1280x720p, 1920x1080i a 720x576. Model je vybaven 2 CI sloty pro příjem i placeného vysílání.

Přední panel
Na čelním panelu se nachází alfanumerický displej, který slouží pro zobrazování názvů stanic ale i informací o pohybu v menu přijímače. Pod odklopným panelem se pod displejem nacházejí funkční tlačítka - standby, TV/RADIO (přepínání mezi TV a R módem), P-/P+ (přepínání programů), V-/V+ (regulace hlasitosti a VIDEO FORMAT (změna video formátu). Jsou zde i dva sloty standardu Common Interface (CI) pro vložení libovolných modulů pro příjem kódovaných programů (např. CS LINK, SkyLink, UPC Direct).

Humax HDCI-2000
Zadní panel
Na zadním panelu je LNB IN, LNB OUT (možnost prosmyčkování s dalším set top boxem), výstup USB 2.0, 2x SCART, analogový audio výstup (cinch L+R) + video, 3x cinch video out (YPbPr), rozhraní HDMI, RS-232, digitální optický audio výstup S/PDIF a hlavní kolébkový vypínač.

Dodávané příslušenství
Spolu s přijímačem Humax obdržíme dálkové ovládání Humax typ RS-636E včetně baterií, manuál a nechybí ani HDMI kabel, který umožní propojení s TV v digitální kvalitě.

Humax HDCI-2000 Menu přijímače
OSD menu je po grafické stránce velmi povedené, jednoduché a hlavně přehledné. Menu je opět multijazyčné. Nechybí ani čeština. Firma Humax v novém firmware vyřešila dlouhodobý problém s některými českými znaky v OSD menu. Nyní je menu plně v češtině a nechybí žádné znaky.

Základní nabídka je rozdělena do čtyř sekcí - Systém (1), Nastavení (2), Editovat programy (3) a Instalace (4). Pod položkou (1) se skrývá informace o nainstalovaných modulech, možnost aktivace zvuku v Dolby Digital, formát obrazu a nastavení kanálu při zapnutí přijímače. V submenu (2) lze nastavit Rodičovský zámek, jazyk titulků a menu, čas, A/V, průsvitnost menu a další. Pod (3) lze editovat programy a favoritvní kanály. Podmenu (4) slouží k instalaci satelitních kanálů, aktualizaci firmware ze satelitu a je zde i možnost uvést přístroj do továrního nastavení.

Zkušenosti s příjmem

Humax HDCI-2000 Instalace nového firmware
Při prvním spuštění Humaxu HDCI-2000 jsem zjistil, že je v přijímačí starší firmware a rozhodl jsem se jej zaktualizovat. Přístroj podporuje instalaci firmware řídícího programu ze satelitu (služba OTA), přes USB či "klasicky" RS-232. Rozhodl jsem se pro moderní způsob update - ze satelitu. Nastavil jsem parabolu na družici Astra 19,2°E a v menu Instalace vybral položku Aktualizaci firmware, která mne nabídla možnost automatické či ručního update firmware. Při manuálním je nutné zadat parametry transpondéru, kde je služba OTA k dispozici; při automatické aktualizaci se parametry transpondérů nezadávají. Instalace firmware ze satelitu proběhla bez problémů. Na internetu byla k dispozici ještě novější verze firmware, takže jsem přes editor Formula pro Humax HDCI-2000 nainstaloval nový řídící firmware. Proces proběhl bez komplikací.

První rozdíly od běžných set top boxů
Přijímač Humax HDCI-2000 se od většiny běžně prodávaných satelitních set top boxů v něčem odlišuje - podporuje příjem programů v normě DVB-S ale také i DVB-S2 a v kompresních formátech MPEG-2 a MPEG-4 v SDTV i HDTV kvalitě. DVB-S je norma, která se ještě donedávna využívala pro většinu digitálních signálů. TV a R programy využívaly kompresní formát MPEG-2. S nástupem programů ve vysokém rozlišení je potřeba efektivněji využívat kmitočtové spektrum a přichází DVB-S2 a kompresní formát MPEG-4. Tuto kombinaci nepoužívají jen HDTV kanály ale i programové balíky s SD kanály jako např. Kabel Deutschland či polská platforma N.

Humax HDCI-2000 Příjem DVB-S i DVB-S2 byl bezproblémový. Při ručním skenování je nutné u nových transpondérů uvést, zda se jedná o DVB-S či DVB-S2 signál (přístroj normu automaticky nepozná). Po výběru normy se změní nabídka parametrů FEC. Při zvolení normy DVB-S2 je možné do přijímače zadat hodnoty FEC, které přináší právě DVB-S2 - tj. 3/5 či 9/10. Dále je možné nastavit modulaci QPSK či 8PSK.

Kvalita příjmu
Vyzkoušel jsem příjem všech nekódovaných HDTV programů. Technická kvalita obrazu a zvuku je výborná. Teprve s příjmem HD kanálů pozná divák skutečnou digitální kvalitu. Kvalita SD kanálů odpovídala příjmu na běžných set top boxech.

Přijímač podporuje příjem symbolových rychlostí v poměrně širokém rozsahů (2 ~ 45 Ms/s) v DVB-S, 10 ~ 30 Msymb/s (QPSK) a 10 ~ 31 Msymb/s (8PSK) v normě DVB-S2. Bez problémů zvládl SR na 2000 Msymb/s (DVB-S), nižší činily přístroji potíže.

V menu přijímače jsem zadal vybrané SCPC kanály v normě DVB-S. Zjistil jsem, že má přístroj problémy s obrazem na Trace TV na satelitu Eutelsat Sesat (36°E). Zvuk je v pořádku, obraz ale chyběl (jen černá obrazovka).

Humax HDCI-2000 EPG, teletext, audio stopy
Samozřejmostí přístroje je podpora EPG (elektronický programový průvodce). Na řadě paketů dokázal bez problémů zobrazit podrobné informace o pořadu. Na UPC Direct se zobrazí jen základní informace (název pořadu). Přístroj nepodporuje ISO-6937, takže diakritika na programech UPC Direct není v pořádku.

Pod tlačítkem OPT+ (Option) můžeme měnit audio stopy u jednotlivých programů (pokud se vysílají). Humax HDCI-2000 umožňuje přepnutí i levý/pravý kanál.

VBI teletext funguje bez problémů. Lze využívat i tzv. OSD teletext, který bez problémů zvládá i české znaky (pouze velká písmena jsou vždy bez diakritiky).

Přenos settingu
Jak se stalo dobrým zvykem u mnoha set top boxů, tak i u přijímače Humax HDCI-2000 můžeme setting upravovat pohodlně v počítači. Pro tyto potřeby vydal výrobce speciální edici editoru Formula, který je určen pro Humax HDCI-2000. Přenos settingu do PC je velmi pomalá a trvá zhruba 20 minut. Přenos zpět do přijímače je už pak rychlý.

Humax HDCI-2000 Spolupráce s CI moduly
V přijímači jsem otestoval některé z dostupných modulů s certifikovaným systémem CryptoWorks. Do jednoho slotu jsem vložil modul CryptoWorks CAM s kartou Gital (paket CS LINK) a do druhého kartu UPC Direct v modulu MultiCrypt CAM. Zjistil jsem, že tyto dva moduly se negativně ovlivňují. Potíže se projevovaly v problémech s dekódováním programů CS LINKu. Po vytažení modulu CryptoWorks bylo dekódování CS LINKu bezproblémové.

Závěr
Humax HDCI-2000 je přístroj "nové generace". Umožňuje příjem HDTV programů včetně signálů v DVB-S2. Předností přístroje je alfanumerický displej a možnost rozšíření o příjem českých a slovenský programů.

Přístroj k testům dodala firma Omko ( www.omko.cz ).

Foto: Humax Digital + autor

Hodnocení
+ alfanumerický displej
+ 2 CI sloty (možnost rozšíření o příjem CZ/SK programů)
+ ukládání transpondérů do společné databáze DVB-S a DVB-S2 signálů
- problémy s příjmem Trace TV (viz. článek)
- nepodporuje CZ znaky v EPG (nemá podporu ISO-6937)

Vybrané technické parametry
Kmitočtový rozsah 950 ~ 2150 MHz
Citlivost tuneru -25 / -75 dBm

Kontrola DiSEqC: Verze 1.0/1.2/USALS
Modulační typy: QPSK, 8PSK
Vstupní přenosová rychlost: DVB-S 2-45 MSymb/sec
Vstupní přenosová rychlost: DVB-S2 10-30 MSymb/sec (QPSK), 10-31 MSymb/sec (8PSK)
FEC módy DVB-S2 QPSK: auto, 1/2, 3/5, 2/3, 3/4, 4/5, 5/6, 8/9, 9/10
FEC módy DVB-S2 8PSK: auto, 3/5, 2/3, 3/4, 5/6, 8/9, 9/10

MPEG Dekodér:
Video: MPEG-2 ISO/IEC 13818
Video výstupní formát: 720x576, 1920x1080i, 1280x720p

Vstupy-Výstupy
1x Výstup SCART TV (FBAS, S-VHS, RGB)
1x Výstup SCART VCR (FBAS, S-VHS)
3x cinch video out (YPbPr, kompozitní)
2x cinch audio R/L


1x HDMI (HDCP)
RS-232C (9pin D-sub, 115,2kbps)
Výstup S/PDIF (optický)
Vstup USB 2.0

Rozměry: (ŠxHxV):370x262x60mm
Napájení: 100-240VAC (50/60Hz)
Hmotnost: 2,5kg

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články