Quantcast

Humax CR FOX CI - set top box s dekodérem CryptoWorks

| Tisk

Humax CR FOX CI Satelitní set top boxy Humax CR Fox a CRCI-5500 dnes patří mezi legendy mezi přijímači pro příjem satelitních signálů s integrovaným dekodérem CryptoWorks. V minulých týdnech se na trhu objevil pod značkou Humax další přijímač s CryptoWorks - model CR FOX CI.

Charakteristika

Humax CR FOX CI (dále jen Humax) je set top box určený pro příjem satelitních signálů v normě DVB-S v kompresním formátu MPEG-2 v Ku i C pásmu. Přístroj má k dispozici 4000 programových míst. Humax má slot CI pro vložení libovolného modulu a také integrovaný dekodér CryptoWorks, který je vhodný pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu (CS LINK, SkyLink, UPC Direct). Nechybí ani časovač, digitální optický audio výstup S/PDIF a podpora DiSEqC 1.2/USALS.

Přední a zadní panel, dálkové ovládání

Humax CR FOX CI Na čelním bílém panelu Humaxu najdeme 4 tlačítka – stand-by, TV/RADIO (přepínání mezi TV a R módem) a dvojice tlačítek pro přepínání programů. Zhruba uprostřed je 4 číslicový sedmi segmentový zelenožlutý displej + 2 barevné diody, které signalizují provoz/stand-by a příjem TV/R programů. Pod odklopným víčkem najdeme jednu čtečku přístupových karet CryptoWorks a dále jeden slot Common Interface pro vložení dekódovacího modulu.

Za zadním panelu se nachází LNB IN a LNB OUT (možnost propojení s jiným digitálním či analogovým příjímačem), sériové datové rozhrani RS-232, 2x SCART, 3x cinch (video + audio L+R) RF IN + RF OUT a také digitální audio výstup S/PDIF.

Dálkové ovládání dodávané k tomuto set top boxu má označení RS-591K a je ve stříbrno-šedém provedení. Velmi podobné dálkové ovládání se dodává i k jiným novým modelům Humax včetně Humax HDCI-2000, který byl na webu parabola.cz představen v minulých dnech.

Menu přijímače

Humax CR FOX CI OSD menu Humaxu je multijazyčné. Přístroj s námi může komunikovat v několika jazycích včetně bezchybné češtiny. Složení menu se velmi podobá legendární sérii Humax OAK (modely 5x00, vyjma 5600).

Základní menu obsahuje celkem 5 položek – Zvolená obsluha (1), TV/R nabídka (2), Rodičovský zámek (3), Instalace (4) a Obslužný program (5). Pod položkou (1) lze navolit zjednodušený či kompletní výpis programů, (2) slouží pro výpis TV nebo R programů. V submenu (3) lze nastavit rodičovskou pojistku a věkové omezení.

Obsáhlé menu Instalace (4) slouží pro nastavení systému (jazyk menu, času, A/V výstupu, UHF modulátoru, transparentnosti menu), uspořádat a vyhledávat programy a také je zde možnost uvést přístroj do továrního nastavení. Dále je zde detekce signálu, informace o nainstalovaném firmware včetně možnosti stažení nového prostřednictvím OTA ze satelitu Astra 19,2°E. V Instalaci nechybí ani informace o vloženém modulu a kartě CryptoWorks.

V podmenu jsou jednodušší aplikace jako Kalendář, Biorytmus a také 4 logické hry.

Praktické zkušenosti

Po zapojení přijímače do provozu jsem nemusel provést neskenování programů ze satelitního systému Astra, protože jej měl přijímač již přeinstalované. Na prvních pozicích byly rakouské programy (ORF, ATV), přístroj byl zřejmě vyroben především pro potřeby rakouského trhu, kde se používá systém CryptoWorks stejně jako v Česku a na Slovensku.

Nainstalované programy lze zařadit do některé ze 4 favoritních skupin. Menu přístroje podporuje zobrazení všech programů, favoritní, podle sítě, podle satelitu a také abecedně seřazené kanály.

Humax CR FOX CI Programy lze jedním tlačítkem uzamykat, přeskakovat a mazat. V menu nechybí ani možnost přejmenování programů a hromadného přesunu stanic na zvolenou pozici.

Příjem českých a slovenských programů (CS LINK, SkyLink, UPC Direct) byl bezproblémový.

Příjem SCPC a MCPC kanálů

Výrobce uvádí možnost širokého rozsahu přijímaných rychlostí SCPC a MCPC kanálů. Tento údaj je ve většině případů jen orientační a jen praktický test dokáže potvrdit, zda je či není možné programy s „extrémní“ symbol rate přijímat.

První test jsem provedl u italské stanice ESSEPI TV, která používá SR=1000 Msymb/s. Příjímači vyhledání a přijímání kanálu nečinil žádný problém. Nejvyšší symbol rate se používá na satelitu Express AM-2 (80°E) u paketu Star Gate TV. I u tohoto paketu nebyly problémy s nalezením a samotným příjmem programů. Dnes je již většina programů atraktivní platformy Star Gate TV zakódována systémem Irdeto 2. Některé ještě vysílají volně.

Teletext, audio stopy, EPG

Přijímač podporuje VBI teletext (příjem na televizoru s dekodérem teletextu). OSD teletext je ukryt pod tlačítkem DVB titulků.

Problematika s audio stopami je dobře vyřešena. Přijímač dokáže uložit k jednotlivým programům požadovanou audio stopu a navíc umí i ukládat levý/pravý audio kanál u navolených programů. Uživatel může např. u programů ČT1 a ČT2 v paketu CS LINK navolit druhou audio stopu a aktivovat levý zvukový doprovod do obou kanálů.

V nového modelu set top boxu je vylepšený elektronický programový průvodce (EPG). Nyní je možné podrobné informace o programu zobrazit i na kanálech platformy UPC Direct (u starších modelů Humax to nebylo možné). Nevýhodou je nevyřešený problém s českými znaky v EPG UPC Direct – přístroj nepodporuje znakovou sadu ISO-6937. Naopak bezproblémová je azbuka (např. paket NTV+).

Humax CR FOX CI Aktualizace firmware, setting editor

Nový firmware je možné stáhnout přímo ze satelitu Astra 19,2°E. Dodaný přijímač obsahoval starší řídící software, který měl problémy s příjem českých a slovenských programů ze satelitu. Tyto problémy jsou však už vyřešeny v novějším firmware DWSCR 1.00.07, který je možné do přijímače stáhnout např. pomocí editoru Formula V3 (OAK).

Závěr

Přijímač Humax CR FOX CI na mne udělal velmi dobrý dojem a to především přítomností dekodéru CryptoWorks, možností příjmu SCPC/MCPC kanálů v širokém rozsahu symbol rate a také možností ukládání levého či pravého kanálu k jednotlivým programům. Dobré hodnocení kazí především poměrně nevzhledný bílý přední panel a také nemožnost automatického skenování již dříve prohledávaných paketů. Celé hodnocení přístroje je uvedeno níže.

Přístroj je na trhu v současné době prodáván v cenách nad 3000 Kč. Set top box Humax k testům zapůjčila firma Omko. Další i technické informace a možnost stažení aktuálního sw k modelu Humax CR FOX CI najdou zájemci na stránkách dodavatele.

Hodnocení:
+ modulátor
+ dekodér CryptoWorks
+ široký rozsah symbol rate (1 ~ 45 Msymb/s)
+ možnost ukládání audio stopy ke každému programu včetně možnosti nastavení levého/pravého kanálu
+ možnost řazení programů podle satelitu
- nevzhledný přední panel
- (zatím) není k dispozici setting editor
- neumí prohledávat dříve zadané SCPC/MCPC kanály

Vybrané technické parametry
Kmitočtový rozsah 950 ~ 2150 MHz

Kontrola DiSEqC: Verze 1.2/USALS
Vstupní přenosová rychlost: 1~45 MSymb/sec

MPEG Dekodér:
Video: MPEG-2 ISO/IEC 13818
Video výstupní formát: 720x576

Vstupy-Výstupy
1x Výstup SCART TV (FBAS, S-Video, RGB)


1x Výstup SCART VCR (FBAS, S-Video)
1x cinch video out
2x cinch audio R/L
RS-232C (9pin D-sub, 115,2kbps)
Výstup S/PDIF (optický)

Rozměry: (ŠxHxV):310x237x60mm
Napájení: 90-250VAC (50/60Hz)

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články