Quantcast

TA3 skončila v síti Czech Digital Group

| Tisk

logo Slovenská zpravodajská televize TA3 již není dostupná v Praze a okolí v rámci DVB-T experimentu firmy Czech Digital Group (CDG). Provozovatel sítě tento program včera ráno odstranil ze své programové nabídky.

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T firmy CDG na dotaz serveru parabola.cz uvedl, že provozovatel sítě se zatím nedohodl na pokračování experimentu v letošním roce a program byl proto stažen z nabídky. V multiplexu se ve čtvrtek a v pátek vysílala už jen identifikace kanálu, který už nemá aktivní video a audio stream. V pátek odpoledne je bývalý stream TA3 nahrazen testovacím obrazcem CDG střídavě v rozlišení 4:3 a 16:9. Identifikace kanálu se změnila na "Test".

Program TA3 se v multiplexu sítě CDG objevil před 3/4 rokem - 30.března 2006.

Co se objeví na uvolněné pozici není známo. V úvahu přicházejí další testy, které připravuje provozovatel v souvislosti s upgradem vysílací technologie. CDG chce vysílat jeden SD kanál v novějším kompresním formátu MPEG-4. Majitelé receiverů s MPEG-4 budou moci porovnat kvalitu vysílání ve starším formátu MPEG-2 a novějším MPEG-4. Firma dále počítá s testy ve vysokém rozlišení (HDTV). Opět použije kompresi MPEG-4.



Firma Czech Digital Group testuje na území Prahy a středních Čech na K46 (674 MHz). V paketu se vysílají programy Prima TV, Top TV, Óčko, 24.CZ a TV Noe. V paketu jsou ještě tři rozhlasové stanice - Rádio Proglas, Evropa 2 a Classic FM. Koncem loňského roku Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vydala provozovateli sítě souhlas ke změně licenčních podmínek spočívající ve změně doby platnosti licenci do doby, kdy provozovatel s licencí k provozování televizního vysílání šířeného prostřednictvím vysílačů této sítě v systému DVB-T zahájí vysílání, nejdéle však do 31.prosince 2007.

Po odpojení TA3 se v Praze a okolí v rámci DVB-T vysílá celkem 10 TV programů + 10 rozhlasových kanálů.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články