Quantcast

Analogovou TV přijímá ještě 95 procent českých domácností

| Tisk

logo Lucemburský satelitní operátor SES Astra, provozovatel satelitů SES Astra, každoročně provádí průzkum chování evropských domácností. Tento průzkum vzniká pod názvem Satelitní monitoring, jehož celoevropské výsledky a výzkumy německého, rakouského a polského trhu nedávno přinesl server parabola.cz. Nyní přinášíme i report a prognózy, které se týkají českého trhu. Serveru parabola.cz je poskytla společnost SES Astra.

Za 10 let se zvýšil o více než 100% počet evropských domácností, které přijímají programy přímo ze satelitů Astra (1996: 22,97 milionu, 2006: 47,19 milionu domácností. Koncem loňského roku přijímalo 109,16 milionu domácností programy z Astry DTH či z kabelových sítí. Hlavní evropskou pozici Astra (19,2°E) přijímalo koncem loňského roku DTH 38,37 milionu domácností, druhou pozici Aster (28,2°E) sleduje 8,82 milionu domovů.

Obrázek č.1: Podíl DTH a kabelového příjmu programů ze satelitů Astra ve 35 zemích Evropy
Satelitní monitoring
Tržní podíl pozemní, kabelové i satelitní televize zůstává v ČR během posledních pěti let prakticky na stejných hodnotách.

Obrázek č.2: Podíl pozemního, kabelového a satelitního příjmu TV v České republice
Satelitní monitoring
Zajímavé je srovnání podílů kabelové a satelitní televize během 10 let. Ještě v roce 1996 individuální příjem (DTH) programů ze satelitu Astra měl v Česku majoritu. O 10 let později se podíly výrazně změnily ve prospěch kabelové televize. Příjem programů ze satelitu Astra přijímá zhruba 1/3 domácností DTH, ostatní z kabelových sítí.

Obrázek č.3: Podíl kabelového a satelitního příjmu TV v České republice v posledních 10 letech
Satelitní monitoring
Satelitní monitoring SES Astra dále přináší informace o technickém způsobu příjmu programů v českých domácnostech. Pozemní (analogové či digitální) signály přijímá 3,03 milionu domácností, 0,73 domovů pak z kabelových sítí a 0,48 milionu ze satelitu.

Analogové satelitní signály přijímalo koncem loňského roku 0,35 milionu českých domácností (66%), pouze 0,12 milionu (33%) již přešlo na digitální příjem programů. I když je podíl digitálního příjmu jen 33%, v posledních letech díky rozšiřování programové nabídky a zlevnění satelitních kompletů digitál rychle roste.



Obrázek č.4: Podíl kabelového a satelitního příjmu TV v České republice koncem roku 2006
Satelitní monitoring
Satelitní monitoring dále upozorňuje, že ještě 95 procent českých TV domácností přijímá programy z analogového přenosu.

Podle prognózy SES Astra poroste během 4 let trh s příjmem programů ze satelitu na úkor pozemní TV. Během 4 let se počet TV domácností se satelitním příjmem zvýší o 85 procent. Trh s kabelovou televizí bude stabilní. Satelitní monitoring si dále povšiml faktu, že i přes zahájení řádného digitálního pozemního vysílání klesá tržní podíl terestrické TV.

Obrázek č.5: Způsoby příjmu TV programů v České republice, podíl analogového a digitálního satelitního příjmu
Satelitní monitoring
Do 4 let se nejenom zvýší počet českých domácností se satelity, ale také se výrazně změní poměr příjmem analogové a digitální nabídky ze satelitů (rok 2010: 220 tisíc domácností s analogovou TV, 660 tisíc s digitální).

Obrázek č.6: Předpokládané podíly pozemní, kabelové a satelitní TV v České republice v následujících 4 letech a přechod na digitální příjem
Satelitní monitoring
Do roku 2010 bude 75 procent českých satelitních domácností přijímat digitální nabídku. Satelitní platformy se stanou motorem digitalizace v zemi.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články