Quantcast

15 (k)roků s Českou televizí

| Tisk

logo U příležitosti 15. výročí od svého vzniku otevře Česká televize dveře široké veřejnosti. V sobotu 19. května budou mezi 9. a 16. hodinou vítáni všichni, kdo chtějí nahlédnout do zákulisí televize veřejné služby, a to nejen na Kavčích horách, ale rovněž v televizních studiích v Brně, Ostravě a Olomouci.

V Praze bude připravena prohlídková trasa, kterou návštěvníky provede symbolicky patnáct kroků. Každý z nich reprezentuje jeden rok existence samostatné České televize po rozdělení federálního státu.

Generální ředitel Jiří Janeček považuje letošní jubileum za důležité: „Je pro nás všechny významné především tím, že jsme měli díky nově nastoleným demokratickým poměrům možnost budovat v historii české mediální scény poprvé nezávislou, svobodnou a suverénní televizi veřejné služby evropského “střihu“. Mám velkou radost z toho, že se nám to daří. Každý den si více než 30 % televizních diváků zapíná některý program České televize.“

V hlavním městě si hosté Dne otevřených dveří postupně prohlédnou přenosovou a osvětlovací techniku, seznámí se s prací kostymérů, truhlářů, zbrojířů i dalších scénických služeb a navštíví expozici digitálního vysílání. Představí se jim nový časopis ČT+, magazín České televize. Provedeni budou hudebním studiem, samozřejmě všemi pěti televizními studii a nahlédnou i do jejich obrazové a zvukové režie. Druhá část návštěvnické trasy vede kolem satelitních antén, pokračuje přes filmové laboratoře, míjí výstavu filmové a kamerové techniky a vrcholí v budově zpravodajství. Tam návštěvníci poznají samotný „velín“, obhlédnou studio 6, odkud se vysílá Dobré ráno, pohovoří s moderátory ranního bloku a potkají také další tváře televizního zpravodajství a publicistiky. Na rozloučenou bude na parkovišti přichystána ukázka techniky Hasičského záchranného sboru ČT.

Zájemci o upomínkové a dárkové předměty s tématikou České televize a jejích pořadů – včetně motivů z večerníčků – se budou moci zastavit nejen v prodejně ČT nabízí, ale i u několika prodejních stánků.

Česká televize nezapomíná ani na maminky s kočárky, seniory a na handicapované návštěvníky odkázané na invalidní vozíček. Jejich možnostem bude uzpůsobena speciální prohlídková trasa.



V Brně příchozí uvítají dvě studia, režie, maskérny, kostymérny, redakce zpravodajství a odbavovacích pracoviště. Lidé se seznámí s televizní technikou a u vchodu si prohlédnou přenosový vůz.

V Ostravě zahrnuje trasa prohlídky dvě studia, střižny, zvukovýrobu i redakci zpravodajství. Na nádvoří diváci uvidí přenosové vozy.

Letos poprvé zveme diváky také do 17. podlaží Regionálního centra Olomouc, kde působí Krajské zpravodajské studio ČT.

První a každý tisící návštěvník dostane od České televize dárek.

Martin Krafl
Tiskový mluvčí ČT





Reklama




Vybrané články