Quantcast

Streamování, příjem MPEG4 a jiné možnosti Dreamboxů

| Tisk

V tomto článku bych rád poukázal na některé zajímavé možnosti multimediálních přijímačů Dreambox. Věnoval bych se streamování programů z dreamboxu do PC a následně pak možnosti zpřístupnění disku vašeho počítače v dreamboxu.

Streamování

Abychom dostali vysílaný stream z dreamboxu do vašeho PC potřebujeme mít nainstalován webový prohlížeč např. IE, Firefox apod. Pak potřebujeme ještě nainstalovat program VLC media player (obr. č.1), který zdarma stáhneme zde www.videolan.org . Při instalaci nezapomene „zafajfkovat“ volbu „ActiveX plugin“ a „Mozzila plugin“, pokud Firefox prohlížeč používáme.


Ve VLC media playeru není třeba nic nastavovat, jen si na ploše opravte ikonu VLC takto: klikneme pravým tlačítkem myši na tuto ikonu a v záložce odkaz nastavit něco v tomto smyslu : "C:Program FilesVideoLANVLCvlc.exe" --intf wxwin --extraintf=http , jde o přidání té části, která následuje za vlc.exe (obr. č.2).


Nyní máme tři možnosti jak se k požadovanému streamu dostat. První možnost je zadat IP adresu dreamu do vašeho webového prohlížeče a jen kliknout na odkaz „Web-X-TV“ a máme obraz i zvuk momentálně zapnutého programu na obrazovce vašeho PC (obr. č.3). Pokud používáte Dreambox 7025, tak zde je webové rozhraní jiné, „WebXTV“ je ukryto pod nabídkou Box control (obr. č.4).



Funkce webového rozhraní se stále vylepšuje, takže se může stát, že se zobrazením některých programů může být problém. Velmi záleží také na použité verzi programu VLC media player, přes který jen přenášený stream zpracováván. Já jsem používal poslední verzi VLC 0.8.6b, pokud by jste nebyli s touto verzí spojení určitě vyzkoušejte některé starší verze tohoto programu.

Druhou možností je stisknout tlačítko „VLC“ ve webovém rozhraní dreamu. Dojde k otevření souboru „video.m3u“, přípona „.m3u“ musí být bezpodmínečně asociována s VLC media playerem.

Třetí možností je zadat odkaz v tomto tvaru : http://dreambox_ip:31339/PAT,PMT,VPID,APID přímo přes nabídku „Soubor/Otevřít soubor“ programu VLC media player. Hodnota PAT je vždy 0, ostatní hodnoty PMT, VPID, APID zjistíme přímo z menu Dreamboxu nebo přes webové rozhraní stačí kliknout na tlačítko „Stream Info“. Tohle tlačítko je pouze u Enigmy 1, bohužel u Enigmy 2 tato funkce chybí, tam je však k dispozici odkaz GetPid, viz obr.č.5)


Tímto způsobem je možné streamovat do vašeho PC programy vysílané v normě DVB-S/MPEG 2, ale také i DVB-S/MPEG 4! Samozřejmě záleží na výkonnosti vašeho PC. Já jsem použil pro test v dnešní době již „vykopávku“ s procesorem P4 2,6 Ghz s motherboardem P4P800 Deluxe, RAM 1 GB. Tento stroj ještě zvládnul i HDTV přenos info kanálu SES Astra v DVB-S/MPEG2 s datovým tokem cca 20 Mbit/s.

Příjem DVB-S/MPEG-4

Mohl jsem tak bezproblémově sledovat např. 19 ruských programů přenášených v DVB-S/MPEG 4 přes družici Express AM 2. Jako příklad bych uvedl odkaz pro streamování mého oblíbeného programu ORT (moskevská verze, nikoliv ten evropský „balast“ vysílaný na HotBirdu, viz. obr. č.6, 7):



http://192.168.0.101:31339/0,110,214,2b7

kde:
192.168.0.101 je IP adresa dreamboxu
PAT je vždy 0
PMT je 110
VPID je 214
APID je 2b7
(hodnoty se zadávají v hexa tvaru)


Přehrávání video a audio souborů

Pokud máte na pevném disku (nebo na usb flash, campact flash apod.) vašeho dreamboxu nějaké video soubory typu mpeg, vob, ts nebo hudební mp3 není problém takovéto soubory přehrát prostřednictvím media playeru, který je součástí běžných firmwarů dreamboxu. Pokud však tyto soubory máte ve svém PC, potřebujete zpřístupnit určitou složku nebo celý disk, tak aby ho dreambox „viděl“.


Na dreamu je třeba nainstalovat plugin, který se jmenuje VLCF (obr. č.8). Pokud používáte Gemini, tak ho najdete tradičně přes modré tlačítko v sekci „Plugins“ (pro DM7025 (Enigma 2) bohužel tento plugin zatím neexistuje). Po jeho instalaci se podíváme např. přes DCC do adresáře /etc, kde se nachází dva vzorové konfigurační soubory „movieplayer_examle1.xml“ a „movieplayer_examle2.xml“. Upravíme jeden z nich, např. examle1 a to tak, že zde zadáme IP adresu PC, název disku s multimediální soubory a mechaniku DVD, ostatní údaje neměníme.

Editace souboru provedeme vhodným editorem, který nepřidává do souboru žádné speciální znaky, např. Notepadem++. Nesmíme zapomenout rovněž v PC povolit sdílení souborů a tiskáren v ovládacích panelech (a pokud používáte firewall, tak ho nastavit, aby tuto komunikaci povolil).

V PC je třeba mít nainstalovaný VLC media player a opravit ikonu na ploše, viz. výše. Přes tuto ikonu program spustíme a pak spustíme příslušný plugin VLCF na dreamboxu. Zde stiskneme tlačítko „Settings“, vybereme soubor „movieplayer_examle1.xml“, který jsem editovali a stiskneme tlačítko „Switch!“ (obr. č.9). Pokud máme soubor „movieplayer.xml“ správně nakonfigurovaný, měli byste vidět v dreamboxu náš sdílený disk a DVD mechaniku.


V tomto okamžiku si už přehrajeme video soubory z vašeho PC na dreamboxu, navíc můžeme přehrávat AVI soubory, které media player v dreamu normálně neumí přehrát (Gemini). Stisknutím tlačítka „Help“ na dálkovém ovládání dreamboxu zjistíte, jak se VLCF plugin ovládá.

Není problém si přehrát ani DVD, které máte vložené ve vaší mechanice počítače. Pokud používáte pouze analogový zvukový výstup dreamu, byl by za normálních okolností problém s přehráváním zvuku AC3. Díky zpracování přes spuštěný program VLC media player v PC je tento problém vyřešen.



Je zde ještě jedna možnost, jak přehrát video soubory umístěné na pevném disku PC na dreamboxu. Stačí použít webový prohlížeč např. Firefox, zadat IP adresu dreamu a kliknout na tlačítko „Stream“. Nyní již stačí vybrat příslušná video soubor (včetně AVI) a stisknout tlačítko „File“ (obr. č.10). Tato možnost bohužel není u webovského rozhraní v Enigmě 2.


Za několik okamžiků dojde k přehrávání na dreamboxu. Předpokladem této metody je řádně nainstalovaný VLC media player na PC a VLCF plugin na dreamboxu. Na PC je nutné ještě vyhledat a pustit soubor vlc.exe, kde v menu Nastavení/Nastavení/Rozhraní/Main interfaces „zafajfkujte“ nabídku „http remote control interface“ (obr. č.11).


Takže nyní zbývá jen již se pohodlně usadit a sledovat naše oblíbené filmy.

Závěrem bych rád poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení přijímačů Dreambox.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články