Quantcast

TaT: CS LINK skončí v EMU do poloviny srpna

| Tisk

logo TRADE and TECHNOLOGY (TaT), tradiční distributor dekódovacích karet pro příjem českých programů ze satelitu (CS LINK), se připravuje na ukončení provozu starého kódovacího systému CryptoWorks. Stará verze CryptoWorks bude odpojena. Zákazníci s dekódovací kartou TaT by neměli pocítit změny v připravované změně v kódování. Satelitní diváci CS LINKu bez přístupové karty o možnost příjmu základních programů přes tzv. EMU brzy přijdou.

Konec programů CS LINKu v EMU se blíží

"Upgrade systému Cryptoworks, který provozujeme, jsme zahájili před půl rokem a probíhá v několika krocích. Během několika týdnů, kdy jej dokončíme, získáme nástroj pro vyřazení EMU," popisuje serveru parabola.cz plánované kroky v kódování Jaromír Glisník, výkonný ředitel TRADE and TECHNOLOGY. Změny v kódování má již připravený scénář. "V noci 7. srpna budou definitivně ze systému vymazány „staré“ karty (tj. karty se číslem menším, než 2852472311), které jsme na vlastní náklady registrovaným uživatelům vyměnili. Přibližně po dalším týdnu dojde k přepnutí na nové klíče, které EMU nemají k dispozici. Takže k vypnutí EMU dojde přibližně 15. srpna," přibližuje plány J. Glisník.

Velký test změny kódování CryptoWorks

TaT se na změny v kódování CryptoWorks připravuje několik měsíců. Jedná se o nelehký (zá)krok, který firmy otestovala na mnoha různých kombinacích. "V uplynulých měsících jsme několikrát testovali kroky, které provedeme v příštích týdnech, a to na desítkách různých kombinací přijímač / modul / karta. Při testování se u některých přijímačů (mj. na starých profesionálních Philipsech) projevily určité problémy s načítáním nových klíčů. Ve spolupráci s Irdetem jsme se snažili najít pro každý problémový případ řešení," konstatuje J. Glisník.

"Výsledky testování nás přesvědčily o tom, že drtivá většina (jistě přes 99 %) uživatelů našich karet žádné změny ani nezaznamená. Na našem trhu jsou však stovky různých kombinací karet, modulů a přijímačů, v některých případech se nelicencovaným Cryptoworksem. Proto bohužel nemůžeme vyloučit, že u některých nastanou problémy s načítáním klíčů nebo autorizací," upozorňuje J. Glisník. Satelitní diváci by si měli zkontrolovat, zda mají dekodér (přijímač s dekodérem či modul) s licencovaným systémem CryptoWorks. V některých případech najde divák na přijímači či modulu logo CryptoWorks, které označuje přijímač s "pravým" systémem CryptoWorks. O pravosti systému CryptoWorks v přijímači či modulu by se měli zákazníci informovat u svého prodejce anténní a satelitní techniky.

Dynamická změna klíčů

Kontrolu na pravost systému CryptoWorks v modulu či v přijímači by diváci neměli podceňovat. Vyhnou se tak problémům s příjmem programů v budoucnu. Jak se ukazuje, srpnové změny v kódování nebudou poslední. "Pokud po změně klíčů nedojde k jejich přenesení na kartu vlivem chybné komunikace přijímače a modulu, pomůže vytažení karty a její vložení do jiného - správně fungujícího - přijímače. Po pár minutách karta získá autorizaci a bude fungovat," říká serveru parabola.cz Jaromír Glisník.

"Vzhledem k tomu, že však do budoucna počítáme s dynamickou změnou klíčů, nejedná se o trvalé řešení. V konkrétním případě pak může pomoci nahrání nového software do dekódovacího modulu nebo výměna modulu. Nedokážeme popsat konkrétní kroky pro jakoukoli kombinaci hardware. S problémy s dekódováním se mohou registrovaní uživatelé našich karet obrátit na naši technickou podporu na adresu podpora@t-t.cz případně telefonicky na číslo zákaznického servisu 595 694 310. U technických dotazů vždy upřednostňujeme e-mailovou komunikaci," dodává J. Glisník.



Změny v kódování registrovaní zákazníci nepocítí

Máte kartu TaT a zatím žádné problémy s příjmem neevidujete? Změny v kódování zřejmě ani nezaregistrujete. "Pokud registrovaní uživatelé našich karet v uplynulých několika měsících nezaznamenali žádné výpadky, lze předpokládat, že žádné změny nepocítí. Výjimkou jsou držitelé „starých“ karet (tj. karet se číslem menším, než 2852472311), kterým karta nebyla vyměněna," konstatuje Jaromír Glisník. "Pošta nám vrátila několik set nedoručitelných zásilek s kartou k výměně a náš zákaznický servis řeší případy, kdy byla při registraci uvedena chybná adresa, nebo se uživatel karty přestěhoval. Pokud je uživatel naší karty registrován a jeho karta má číslo větší, než 2852472311, neměl by změny v kódování pocítit," uzavírá Jaromír Glisník, výkonný ředitel TRADE and TECHNOLOGY.

V tzv. EMU (emulátory) postupně končí jeden paket za druhým. Je to většinou způsobeno přechodem na nové dekódovací karty a upgradem v kódování provozovatelé služby. Provideři tím zamezí „bezkartovému příjmu“ chráněného obsahu. V EMU nedávno skončil slovenský balík programů SkyLink a na podobný krok se připravují i v dalších zemích. Vedle Česka také ve Švýcarsku (SRG SSR) a Slovinsku (TV Slovenija). V obou zemích se ještě používá starý systém Viaccess PC 2.3 (tzv. Viaccess 1).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články