Quantcast

Historická budova Českého rozhlasu v Praze je uzavřena

| Tisk

logo V pátek 31. srpna 2007 generální ředitel Václav Kasík slavnostně uzamkl hlavní vchod do budovy Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě 12. Důvodem je zářijové spuštění obří rekonstrukce budovy.

Zaměstnanci, hosté a návštěvníci Českého rozhlasu budou moci pro vstup do Českého rozhlasu využít vchod v Římské ulici 13. Po více než osmdesáti letech se tak uzavřel vchod, před nímž se několikrát tvořily dějiny českých zemí. Uzavřením budovy pokračuje druhá etapa rekonstrukce historického sídla Českého rozhlasu, plánovaná předběžně na dva a půl roku. První etapa byla realizována v období březen 2004 – duben 2005.

Jedná se o největší stavební zásah v dlouholeté historii této kulturní památky, kterému předcházelo stěhování přibližně 400 zaměstnanců do náhradních prostor. Stejně tak bylo nutné najít náhradní prostory i pro studiovou výrobu. Tento problém se podařilo vyřešit nákupem budovy v Římské ulici 15, která sousedí s rozhlasovými budovami Vinohradská 12 a Římská 13, a pronájmem budovy Římská 12 na dobu předpokládané rekonstrukce.

Samotné stěhování zaměstnanců začalo již 2. května 2007. Do poloviny září by pak měli být všichni přestěhováni a celý objekt historické budovy bude vyklizen tak, aby mohla začít plánovaná rekonstrukce. V předstihové výrobě jsou vyrobeny historické repliky oken do průčelí budovy a též většina dveří, začátkem září pak začne rekonstrukce páternosteru. Stavební plány předpokládají nejen opravu starých studií (S1, S2, S3 a S6), ale i vybudování nových výrobních studií (např. pro Český rozhlas 4 – Radio Wave). Samozřejmě budou rekonstruovány také kanceláře a veškeré technické zázemí bude zmodernizováno. Výsledná cena rekonstrukce, včetně nových studiových technologií je odhadována na částku cca 550 milionů korun a to včetně přípravných prací a projektu.

logo Do roku 2010 tak na pražských Vinohradech z podnětu generálního ředitele ČRo Václava Kasíka vznikne ucelený rozhlasový komplex ohraničený ulicemi Vinohradská, Balbínova a Římská. Ten bude zároveň důstojným sídlem Českého rozhlasu splňujícím všechny požadavky vzniklé rychlým a vzestupným vývojem, kterým Český rozhlas v posledních letech prošel.

Tato rekonstrukce není jediná, kterou v současné době Český rozhlas realizuje – právě probíhají práce v sídle Českého rozhlasu Brno. Zde projekt zahrnuje kompletní rekonstrukci fasády historické budovy včetně dvorní části objektu v Beethovenově ulici v Brně. Předběžný termín dokončení prací je 30. listopadu 2007, odhadované náklady na celý projekt jsou cca 16 mil. korun.



V říjnu tohoto roku by pak měla skončit další část oprav a zateplení dvorních fasád budovy Českého rozhlasu Ostrava.

Eva Vencefrová
Oddělení komunikace
Český rozhlas





Reklama




Vybrané články