Quantcast

CS Link má přes 200 tisíc aktivních karet

| Tisk

logo Česká satelitní distribuční a DTH platforma CS Link překročila v minulých dnech hranici 200 tisíc zaktivovaných karet a v současnosti je co do počtu karet největší satelitní službou působící na území České republiky. Pokud budeme počítat i historii předchůdce, službu Czech Link, jde o nejstarší satelitní paket v ČR. Je to vůbec poprvé, co na webu parabola.cz přinášíme informace o počtu aktivovaných karet této platformy (nezaměňovat s počty diváků - jeden divák/domácnost může mít zaktivováno více karet).

Dekódovací karty pro příjem programů paketu CS Link dodávají na trh dva distributoři - firma Gital a TRADE and TECHNOLOGY (TaT). Způsoby aktivace a ceny obou firem se liší - cíl mají obě firmy stejný: nabídnout divákům příjem základních programů (ČT, Prima, TV Nova) a jako přidanou hodnotu i několik placených kanálů (HBO, CS Film, Filmbox, Nonstop Kino, Galaxie Sport, XXX Xtreme). CS LINK se vysílá na satelitech Astra 1D a Astra 3A, na pozici 23,5°E.

TaT má celkově nejvíce aktivních karet

Nejvíce aktivních karet má v současné době společnost TRADE and TECHNOLOGY (TaT). Celkem jich eviduje 145 tisíc. Firma na trh dodává karty od počátku existence satelitní platformy (Czech Link). V prvních letech je na trh dodávala společnost UPC Česká republika, divize Trade and Technology. Dalším, v pořadí již druhým distributorem karet pro příjem českých programů ze satelitu (CS Link), je společnost Gital. Na trh dodává karty od června loňského roku a během relativně krátké doby (14 měsíců) si společnost vybojovala 28 procentní podíl na trhu. Gital má celkem 57 tisíc aktivních karet (od zahájení prodeje karet u tohoto distributora).


logo

Letos nejvíce karet zaktivoval Gital

Úspěšnějším z distributorů je v letošním roce Gital - jenom letos zaktivoval 44 tisíc karet. V únoru Gital umístil na platformu CS LINK signál komerční TV Nova, který od počátku této služby (CS Link/Czech Link) chyběl a program se stal motorem růstu počtu aktivovaných karet u tohoto dodavatele. S odstupem několika měsíců se program objevil i na kartách konkurenčního distributora - firmy TaT. Letos se služba CS LINK rozšířila i o další programy. Třešničkou na pomyslném dortu se na jaře stal program Public TV. Filmy jsou z důvodu vysílacích práv kódovány a dostupné zatím jen na kartách Gital. Firma TaT v letošním roce zaktivovala 22 tisíc nových přístupových karet.




logo

Čísla ukazují, že jen během osmi měsíců letošního roku obě firmy celkem zaktivovaly 66 tisíc karet a z celkového počtu aktivních karet to představuje 33 procent karet. I v dalším období se očekává růst počtu prodaných karet obou distributorů. Částečně k tomu pomáhá konec příjmu přes tzv. EMU (emulátory) i přechod na digitální pozemní vysílání v jednotlivých regionech České republiky a fakt, že platforma přináší všechny celoplošné kanály a tedy včetně i Prima TV, která je dostupná v DVB-T jen Praze a okolí. Nejasná a nepřehledná situace okolo DVB-T satelitní službě jen nahrává.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články