Quantcast

Telenor chce posílit pozici na Slovensku a expandovat do Česka

| Tisk

logo Satelitní operátor Telenor hodlá rozšířit svoje aktivity na slovenském trhu a hodlá expandovat do dalších zemí včetně České republiky. Vyplývá to z rozhovoru, který serveru parabola.cz poskytl Robert Wise, ředitel pro rozvoj obchodních aktivit společnosti Telenor Satellite Broadcasting (dále jen TSB). Na listopad letošního roku plánuje Telenor v Praze reklamní akci, kde se představí potencionálním klientům jako významný hráč na trhu střední a východní Evropy a při své akci se zaměří především na oblast satelitního vysílání a příjmu v České republice.

Robert Wise poskytl serveru parabola.cz rozhovor, ve kterém přibližuje společnost Telenor Satellite Broadcasting a její další plány expanze. Pan Wise pracuje pro TSB od roku 2005 a je zodpovědný za rozvoj a růst na nových trzích.

Můžete čtenářům serveru parabola.cz přiblížit společnost Telenor a Vaše stávající aktivity?

Společnost Telenor Satellite Broadcasting (TSB) je ve fázi implementace jejího programu obměny a rozšiřování. Satelit THOR 5 by sestrojen firmou Orbital Sciences a bude do konce roku 2007 vypuštěn společností ILS, z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Vypuštění družice THOR 6, jako druhé v rámci programu obměny, je plánováno na druhé čtvrtletí roku 2009. THOR 6 bude vybaven 36 aktivními Ku transpondéry, které jsou určeny pro poskytování služeb ve Skandinávií a v regionu střední a východní Evropy.

Telenor, s nárůstem spouštění nových kanálů, uváděním služeb v oblasti HDTV a IPTV, investuje do celkové technické infrastruktury pro zajištění zvyšujících se nároků na vysílání, na stávajících a nově se rozvíjejících trzích.

Telenor v současné době působí v sousedním Slovensku, kde zajišťuje distribuci slovenských programů Moooby TV, Nautik TV, TV Patriot a Rádio Kiss. Výhledově také bude šířit regionální televizi AzTV. Plánujete posílit svoje aktivity na tomto trhu?

Šíření signálu z naší domovské pozice 1W, naše nové družice THOR 5 a 6, naše optická síť pro přenos videa rozprostřená po střední a východní Evropě - to vše dokazuje, že máme jasné úmysly stát se hlavním poskytovatelem satelitních služeb v tomto regionu.

S ohledem na Slovensko, tady má TSB už pevnou pozici a v kombinaci s velkými investicemi a zdroji, které TSB má, jsme odhodláni pokračovat v expanzi na tomto trhu.

Na slovenském trhu působí několik platforem – vedle Telenoru také Digi TV, SkyLink a UPC Direct. Co podnikne Telenor pro to, aby na tomto trhu v tvrdé konkurenci obstál?

Telenor je přesvědčen, že kapacita a vysoká výkonová úroveň evropského pokrytí družicemi THOR, naše optická síť a naše komplexní řešení na klíč včetně multiplexingu, uplinku a dohledových služeb, představuje atraktivní nabídku pro broadcastery a poskytovatele DTH služeb v tomto regionu.

Digi TV vysílá ze satelitu Intelsat 10-02, tedy satelitu, který má pronajat Telenor po celou dobu životnosti satelitu. Považujete tuto platformu (Digi TV) jako přirozeného spojence v boji o podíl na trhu?

Digi TV agresivně expandovala napříč regionem z orbitální pozice 1W, kterou současně využívá Telenor i Intelsat. Digi TV je zákazníkem Intelsatu. Fakt, že si společnost Digi TV vybrala pozici 1W a je úspěšná, dává reálnou jistotu, že s větší kapacitou družic THOR 5 a 6, posílí pozice 1W své postavení jako primární pozice pro broadcastery v regionu.

Telenor zatím nezajišťuje distribuci žádné české televizní či rozhlasové stanice. Napadá mne tedy otázka, zda uvažujete o expanzi k nám do Česka a nabízet svoje služby i českým zákazníkům?

TSB bude potěšen uvítat české zákazníky na pozici 1W. Družice poskytuje v zemi dobrou službu.

Proč by měl český či slovenský broadcaster uvažovat o vysílání svého programu právě ze satelitu Thor 2/3/Intelsat 10-02? Jaké můžete nabídnout vysílatelům služby, které jinde (u jiného satelitního operátora) nedostanou?

Družice THOR na pozici 1W mají vynikající pokrytí Česka a Slovenska a poskytují možnosti přímého satelitního příjmu domácnostem. Od poskytování kapacity až po kompletní řešení pro koncové zákazníky znamená, že Telenor má zdroje, infrastrukturu, zkušenosti a schopnosti splňovat požadavky na šíření z naší primární orbitální pozice 1W.

Telenor je v současné době aktivní především ve Skandinávii a v regionu střední a východní Evropy jen v Polsku, Slovensku, v Bulharsku a Rumunsku (distribuce programů). Uvažujete o expanzi na další trhy? Zajímá Vás například maďarský trh? Země bývalé Jugoslávie?

Telenor se zajímá o všechny jednotlivé trhy v zóně pokrytí družic.

V současné době je netrpělivě očekáváno vynesení satelitu Thor 5, který nahradí starý satelit Thor 2. Bude Thor 5 „branou“ pro expanzi Telenoru? Nebo se s významnější expanzí počítá až s vynesením družice Thor 6?

Družice THOR na pozici 1W budou mít v kombinaci 71 transpondérů a budou tak umožňovat Telenoru přirozený růst a expanzi.



V řadě satelitů Thor chybí Thor 4. Kdy takový satelit bude vynesen?

Existovaly plány i pro THOR 4, které však neopustily kreslící prkna. Teď už je to pro nás uzavřená kapitola.

Jaké novinky připravuje Telenor pro své diváky a zákazníky?

TSB je znám jako společnost poskytující vysoce kvalitní služby pro své zákazníky. Jsme hrdí na to, že jsme na čele v poskytování moderních technických řešení. Například jsme přišli jako první s HD službami v severském regionu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články