Quantcast

Ohlédnutí za výstavou SATKRAK 2007

| Tisk

Ve dnech 18 až 20. října 2007 se v Krakově, ve výstavní hale ”Chemobud” konala mezinárodní výstava SATKRAK věnovaná všem prostředkům příjmu a distribuce digitálního satelitního i pozemního vysílání.

Výstavu organizuje redakce sesterského časopisu SATKURIER. Až do roku 2006 bývala organizována jako bienale, od loňska pro zvýšený zájem jak polských firem tak i zahraničních vystavovatelů i polské veřejnosti je organizována každoročně. Svým způsobem k tomu přispěl v Polsku rozvoj satelitního vysílání, nabízejícího velký počet polskojazyčných TV programů. A právě proto se stával pro operátory SATKRAK stále větší možností představit se blíže jak profesionální scéně tak i veřejnosti, a tím jsou na výstavě rovněž zainteresováni – o tom svědčí fakt, že hlavním sponzorem výstavy byl loni i letos SES ASTRA a mezi celkem 32 vystavovateli až na výjimky hlavně satelitní techniky i všichni tři hlavní polští satelitní operátoři – Cyfrowy Polsat, Canal+ Cyfrowy i n-telewizja nowej generacji.

Polsat Cyfrowy, jenž se objevil v éteru v roce 1999, se stal s 1,7 milionu předplatitelů sedmým největším operátorem Evropy a největším ve východní Evropě – dnes nabízí 57 polskojazyčných TV kanálů, a letos již běží několik kanálů téhoto operátora v na satelitu v HDTV, podobně tomu CYFRA+ s výběrem 90 kanálů televize a rádia (převažuje však drtivou většinou televize) v milionu domácností – první satelitní kanál HDTV byl kanál této platformy – jenž je Polsatu velmi silným konkurentem. K jejím zajímavostem v éteru patří HDTV National Geografic a programy převzaté z dalších evropských Canal+. N, spadající do společnosti ITI Neovision z Varšavy, je polský operátor, vysílající HDTV programy .- jeho specialitou je Discovery Historia, první filmový kanál HDTV v Polsku... O tom všem bylo možné se dovědět v jejich samostatných expozicích s podrobnými informačními materiály o všech jejich službách.

A samozřejmě na výstavě nechyběl ani hlavní konkurent SES Astra, společnost Eutelsat, reprezentována svým zastoupením v Polsku. Eutelsat vlastní satelit Hotbird, na kterém je instalováno polskojazyčných televizí a rádií nejvíce. Nechyběla TV Biznes, to je volně vysílající kanál na satelitu HotBird, dostupná jinak ze všech tří polských satelitních platforem a také v kabelových televizích a jako jediná v Polsku s plným internetovým streamingem wvw.tvbiznes.pl. Také společnost HBO, expandující dio polských platforem, měla na výstave vlastní stánek.

S třídenní výstavou byly spojeny další doprovodné konferenční akce:

První den byl věnován hlavně rozvodům a DVB-T

Multimedální dům“ soustředěný na rozvrženía realizaci kabeláže v rodinném domku určený pro širokou instruktáž montážních, hlavně malých firem, typických pro polské poměry, a také pro širokou veřejnost, vedená firmou DIPOL Krakov,

Revoluce v polském kabelovém rozvodu” pořádaný publistickou sférou, a týkal se otázek výběru nejúčinnějšího modelu ”přechodu” kabelových sítí na digitál včetně VOD, MHP a Open TV, IPTV, jednalo se o zvažování pro a proti

Hlavní stanice rozvodů”, vedené varšavskou firmou Diomar, jejíž doménou jsou služby televizních instalací ve velkých i malých objektech, jinak jako distributor WISIs plným sortimentem pro tavbu kabelových sítí, kromě toho stavějící

Vybrané aspekty digitálního televizního vysílání”, pořádaný dlouholetým technickým ředitelem TV Krakov – téma určené hlavně technicky zdatné veřejnosti a podávající vyčerpávající informace o technice vysílání a uzlech receiverů DVB-T a v další části řešení vysílacích sítí se začleněním SFN (uveden příklad Berlína) a usnesení regionální konference radiokomunikací PRC-04/06 pojednávající o multiplexech, které jsou Polsku odsouhlaseny.

Téma bylo dále doplněno blokem týkajícím se konkretizace ekonomického aspektu výstavby polské sítě DVB-T a možnostmi zavedení HDTV v DVB-T a dále otázkami smyslu investic do DVB-H

V druhý den konferenčních akcí převažovala témata rozvodů satelitního signálu a HDTV:

Opět zde bylo oslovení cíleno veřejnosti i montážním firmám, zvláště malých. Přednášky a debaty se týkaly praktických provedení rozvodu v budovách včetně velkých s konvertory

Unicable, a otázkami potřeby HDTV v Polsku, náplně programů, porovnání současného stavu polské HDTV s HDTV ve světě, zda HDTV dospěje rovněž do aplikace na internetu a dalších služeb v HDTV – VOD, IPTV, případně mobilní telefonie, kde hlavními účastníky byli především vysocí představitelé všech polských digitálních satelitních platforem a HBO Polska.

Dále se diskuse týkala servisů v HDTV a SDTV v MPEG-4 ohledně zpracování zvuku – v Polsku tak jako u nás není ještě ujednocena koncepce zda Dolby Digital, Dolby Digital+ anebo AAC, kterou prosazuje EU, diskusi vedl expert vysílacího střediska polské televize.

Závěr diskusí patřil pohledu na technické aspekty HDTV po stránce výběru LCD či plazma, informacemi o veškeré v Polsku pro spotřebitele dostupné technice doplněného řešením domácího kina s HD receiverem – tedy opět praktické téma pro širší technicky schopnou veřejnost.

Satkrak 2007 (Profan) Významné expozice:
Z větších expozic polských výrobců a distributorů zaujala rozsahem a bohatostí expozice Fergusona. Té vévodila kolekce nových receiverů v unifikovaných velmi pěkně designově řešených skříních, a to FX-6600 CR a FX-7600 UCI, první je vybaven jednou nebo dvěma univerzálními čtečkami, VFD displejem a blindscanem, což je u Fergusonů novinka, druhý ze jmenovaných má dva CI sloty a univerzální čtečku karet a rovněž blindscan. Všechny nové modely Fergusona mají modely 20 časovačů, a samozřejmostí jsou komponentní výstupy. Tyto dva typy však do měsíce mají přijít také na český trh, podotkněme, že se již začaly prodávat na německém trhu, který je velmi přísný na kvalitu i vybavení.

Horoucí novinkou, na kterou si počkáme o něco déle, je semitwin FP-9600 USB. To je zajímavý receiver s univerzální čtečkou karet, a bohužel bez CI slotů. Má zabudovánu flash paměť 1GB a USB, přes který je krom výměny firmware možné nahrávat a přehrávat TV/R programy externí HDD. Lze rovněž jeden kanál sledovat za nahrávání druhého – ale pouze pod podmínkou, že sledovaný i nahrávaný program je z jednoho a téhož transpondéru. Kolekci uzavírá zdokonalený model DR.9000 PVR, jehož předchůdce je u nás dostatečně znám a stejně tak před časem nový satelitní HDTV receiver HF-8800 HD, jehož testy byly u nás publikovány. Dále se vystavovaná nabídka receiverů Fergusona doplňuje přístroji pro DVB.-C, kde se vyjímal nový HC_8800 HD pro zpracování signálu MPEG-4 s čtečkou Conax a alfanumerickým displejem ve vkusně provedené skříni jiného designu než řada satelitních receiverů, a k tomu jednodušší AC6200 CR pro MPEG-2, ve kterém se zatím v Polsku bude vysílat souběžně vedle MPEG-4. Pro DVB-T ještě je určen kompaktní malý CF_222D AT, ovšem je určen jen pro FTA signály, a pro satelit ještě kompaktní FTA AF-3100 CK – jenže v Polsku se na rozdíl od nás vysílá na satelitu ve FTA cca 15 - 16 kanálů, pro naše podmínky tedy tato oblast není tolik relevantní.

V kategorii DVD však na Satkrarku vystavovala svůj bohatý sortiment Toshiba Central Europe. Prostřednictvím a jejím „zlatým hřebem” na výstavě byly přístroje s vysokou rozlišovací schopností. HD Video se těší v Polsku celkově rozmachu – pracují v něm již tři výrobny HD DVD a 3 autoringhových studií a DH CD disky již mají 3 polští distributoři – Moholith, SPI a Best Film.

Frekventovaný byl rovněž stánek výhradního zástupce AB COMu pro Polsko, firmy Hevex ze Slezska. Receivery AB-COM si u favoritů linuxových systémů získaly značnou popularitu i podíl na polském trhu.

Standardně rozsáhlá byla expozice Technisatu, jenž do loni nového závodu v Obornikách u Wroclawi, kde pracuje zatím 250 lidí, převedl část výroby z Německa, a nyní tam buduje také vlastní vývojovou základnu. Jeho trumfem na výstavě byl satelitní Digicorder HDS2X s integrovaným HDD 160-500 GB, jina celá kolekce receiverů jaké známe z ANGA i z našeho Digitexu i prodeje, u nás obzvláště v síti firmy OMKO.

Nachyběly však další výrobci a distributoři receiverů, samozřejmě Humaxy, distribuované wroclawským Sensorem, či Inverto a Lemon zelenogórské firmy Ostrowski, a samozřejmě v Polsku diky gdyńské distributorské firmě Profan obhospodařující největší prodejní síť Polska všechny dostupné modely Topfieldů, zejména s těžištěm v HDTV.

Satkrak 2007 (Fergusony HF 8800HD) V oblasti receiverů MPEG-2 ještě vévodily Golden Interstary, zvláště nové typy Xpeed, zastupované rostoucí wroclawskou firmou TV SAT. Golden Interstary se v Polsku těší stále větší popularitě, a na polském trhu mají vedle „polské vlajkové lodi”, poznaňského Fergusona, velmi silnou pozici, nicméně jsou to novinky u nás zaváděné na trh firmou Tipa.

Z výrobců receiverů chyběli na SATKRAKu žywiecký Datcom, výrobce receiverů značky Ilusion, mající své příznivce i u nás, a menší poznaňská firma Comsat, jejíž receiver, převážně FTA a DVB-T pocházely z produkce tchajwanské fy Scardin, nicméně prodávané jen v Polsku.

Dále byly na výstavě zastoupeny antény satelitní, tradiční v Polsku a často u nás používaný olsztynský Corab, pak portugalské jednoduché a levné Famavaly – dovážené svidnickou firmou pana Jońcy, a k nim – hned proti jednomu z vchodů - vítaly návštěvníky dva receivery Azbox, kterými ovšem obeslala výstavu česká firma SAPRO a nikoliv polský výlučný distributor firma cardsplitter, známá spíše z některých webů s neoficiálním softwarem, s jehož aplikací se o určité vzrušení mezi znalci tento jinak praktický receiver přičinil jak u nás tak samozřejmě - dík zpracování signálu kódovaného v Nagravision tím spíše v Polsku. Vzmáhající se malá firma Jońca dováží také celý sortiment našeho EMC Centauri. Pokud jdeme do oblasti multiswitchů, rozbočovačů signálu atd., figurují zde polské firmy z nichž část se zabývá i výrobou, z výrobních firem to je gdańský Telmor, známý také z výstav ANGA, a výrobce DiSEqC přepínačů se zvlášť malým útlumem Mezon, doporučitelný tam, kde jsou delší anténní svody – Mezon měl vlastní expozici. Z antén byly výrazněji na výstavě připomenuty víceohniskové satelitní antény – krom známé Wave Toroidal ve stánku firmy Jo/ca to byly zvláště dánské firmy Triax varšavské firmy WISAT, vhodné nakonec i do našich poměrů, zvláště poté, co se u nás začalo vysílat rovněž z pozice 10-2°East ze satelitu Intelsat - tedy u nás s DiSEqC přepínačem 4/1. Ale i expozice Wisatu měla na výstavěn konkurenta – italské EMME ESSE, reprezentované firkou ELTECH ve Sleszké Rudě u Katowic, distributora také motorizovaných anténních systémů STAB.

Také antény DVB-T a internetové WLAN nechyběly, mezi nimi zvláště výkonné víceprvkové kombinované antény pro příjem DVB-T v obtížných podmínkách, a rovněž pro kanály 60 až 70, na kterých na jižní části našeho území proniká signál rakouských vysílačů DVB-T.... zde je k dispozici jako alternativa i jejich polský výrobce, krakovská firma Dipol. V její bohaté expozici zaujaly ještě speciální kleště na stahování izolace z konce kabelu, umožňující jej následně tvarovat pro speciální F-Konektory do kterých se konce kabelů zalisují, aby byl dokonalý kontakt s opláštěním kabelu, je to v polské verzi systém, který byl vidět již na ANGA 2006 - tedy možnost kompaktního lisovaného spojení konektoru s kabelem. I v Polsku je tedy odzvoněno ledabyle na kabel šroubovaným a po čase se uvolňujícím F-konektorům, působícím velké potíže zvláště tam, kde je k anténě horší dostup.

V závěrečný den, v sobotu 21 byly vylosovány ceny i výherci některých exponátů z řad návštěvníků.

Celkové ohlédnutí

SATKRAK nelze přirovnávat k známým evropským veletrhům ANGA, IBC, či už vůbec berlínské IFA, neboť jejím posláním není být událostí celoevropského businessu.

Těžištěm SATKRAKu lze spatřovat spojení otevřených dveří široké veřejnosti, a z ní zvláště té technicky orientované, čili „domácích kutilů”, a s nimi mnoha malých a středních firem, montujících rozvody všeho druhu, od jednoduché instalace pro rodinné domky až po složité rozvody činžáků, interhotelů nebo sídlišť. Tedy spojení cíle veřejné osvěty a popularizace digitálního příjmu s obchodem. Polsko vysílalo cca 7-8 satelitních kanálů v analogu již v devadesátých letech, kdy u nás byl „satelit” luxusním zbožím pro pár jedinců, jelikož u nás nebyl ze satelitu českojazyčný signál, proto našim občanům po přejetí polské hranice býval býval nejednou nápadným počet satelitních parabol na okenních rámech polských domů. Před cca čtyřmi třemi lety však začaly polské satelitni analogy postupně umlkat a přecházet na digitál a začal na rychlý, avšak pravidelný růst počtu nabízených programů.

Ten se v posledních dvou letech zrychlil a poslední rok zaznamenal prudký nárůst HDTV, rozšířilo se použití MPEG-4, Polsko drží krok s evropským trendem, a to velmi důstojně. Standard komprese MPEG-4 byl také úředně schválen jako nosný program polské digitalizace terestrického vysílání TV. Jeví se však stále kontroversním – a to z ekonomických důvodů, a čeká se na potvrzení nebo vyvrácení nastoupené cesty. To nakonec vyplývá i z tematiky a směrování konferenčních programů zmíněných v úvodu.



Zrychlující se tempo inovací v digitálním přenosu a růst konkurence, jaký nastupuje do HDTV, která se praktikuje v MPEG-4, však během následujících dvou tří let může přinést stlačení cen přijímací techniky, a učinit ji tak pro širokou veřejnost dostupnou tak jak dnes je dostupná technika MPEG-2. A s MPEG-2 se můžeme třeba pak i loučit tak jak dnes s analogem, je názor nejednoho polského experta – a není na něm nic nerealistického. Přikláním se sám právě k této názorové skupině také - neboť ta druhá říká, že z důvodů drahé přijímací techniky je přijetí MPEG-4 příliš velké sousto národní ekonomice. Jistě, nabízí se aplikace, která není pokrokem, tedy transkodérový CAM MPEG-4/MPEG-2, což vyjde levněji než receiver podporující MPEG-4 - dočasně ano, neboť kdyby bylo zavádění MPEG-4 odsunuto, nebude nikdy. A faktem je, že budoucnost – i blízká - s rozvojem zobrazovací techniky bude muset patřit HDTV. To letošní SATKRAK rovněž ukazuje.

Je to inspirace i pro nás: Řadě občanů je už dnes zapotřebí poskytnout osvětu, co digitalizace TV vysílání u nás představuje, potřeba vidět i konkrétní příklady aplikací, a totéž na pomoc potřebě budovat infrastrukturu služeb a servisu v oboru. Výstava, jež je samostatná, na níž má návštěvník ať ze sféry provozu zařízení sdělovací techniky, či služeb obhospodařovaných malými podniky. Návštěvník SATKRAKu nemusí být zahlcen tisíci exponátů velevýstavy, v jakou se rozrostla např. IFA - na SATKRAKu má svůj obor, svou oblast zájmu, může se jí věnovat pozorněji, nespěchat, může se zdržet u jednotlivých stánků – informační hodnota takovétro akce se zvyšuje, a to je přinos.

Těšme se proto nejen na příští SATKRAK 2008, nýbrž i na další akce podobného druhu u nás. Mohla by pomoci popularizaci digitálního příjmu a celkové osvětě veřejnosti např. ver spolupráci s novou českou obdobou kanálu „Dr Dish“ - televizí CS LINK TV.

foto: Satkrak/Satkurier.pl

Vladimír Kebrle





Reklama




Vybrané články