Quantcast

Tricolor TV expanduje na Sibiř

| Tisk

logo Úspěšná ruská satelitní platforma Tricolor TV, která se vysílá na třech transpondérech satelitu Eutelsat W4 (36°E) pro oblast západního Ruska, rozšíří svoji důstupnost i na východní část území Ruska. Od prosince bude působit také pro oblast Sibiře.

Národní satelitní společnost (NatSatCom) oznámila, že začne nabídku digitální satelitní televize vysílat pod názvem Tricolor TV Siberia od 10. prosince 2007 i pro oblast Sibiře. Provozovatel služby může potenciálně oslivit až 22 miliónů lidí.

Pro Sibiř přes satelit Bonum 1

Tricolor TV Siberia bude vysílat na dvou transpondérech satelitu Bonum 1, který zásobuje diváky signálem na pozici 56°E v oblasti Uralu, Sibiře a východní části Ruska. V rámci testovacího provozu bude od počátku dostupná základní programová nabídka. Dne 1. března 2008 bude zahájeno řádné vysílání Tricolor TV Siberia a nabídne programové pakety Bazovyj Bezplatnyj (Socialnyj), Bezplatnyj razšířenyj, Platnyj (Optimum) a Platnyj Specialnyj (erotický a jiný paket).

Provozovatel služby si chce otestovat zájem diváků o nabídku Tricolor TV na Sibiři a proto všem zákazníkům, kteří si nabídku objednají do 1. března 2008, tj. data řádného startu nabídky v tomto regionu, získají bezlatný příéstup nejen k bezplatným ale i placeným programům.

Satelit Bonum 1 využívá také provozovatel konkurenční satelitní platformy NTV Plus, který zde pro stejnou oblast vysílá nabídku NTV Plus Vostok (NTV Plus Východ).

Tricolor TV Siberia v MPEG-4 AVC

Oproti paketu Tricolor TV na satelitu Eutelsat W4, kde je nabídka v normě DVB-S a kompresním formátu MPEG-2, bude Tricolor TV Siberia vysílat v kompresi MPEG-4 AVC a stane se jednou z prvních satelitních platforem, které používají novější kompresní formát.

Důvodem k využívání MPEG-4 je nejenom k dosažení vyšší přenosové kvality programů ale také fakt, že provozovatel chce na transpondéry umístit více programů (verze s časovým posunem vč. Pervyj kanal, Kultura, NTV). Na dvou transpondérech se bude vysílat od 1.3.2008 celkem 34 kanálů a jejich počet se má postupně rozšiřovat.



Pro projekt Tricolor TV Siberia byla vybrána nejnovější generace multiplexerů a ProStream Divicom Electra 5400 - celosvětově nejlepší enkodéry formátu MPEG-4 AVC. Dodavatelem set top boxů bude největší ruská firma s TV a SAT technikou General Satellite.

Kódovat bude v DRE Crypt

Nabídka platformy pro Sibiř bude kódována systémem DRE Crypt. Stejný kódovací systém používá služba také na satelitu Eutelsat W4 (36°E).

redakce





Reklama




Vybrané články