Quantcast

Dekódovací modul Al Jazeera Sport do RS232

| Tisk

Známá katarská televize Al Jazeera začala nabízet dekódovací modul pro příjem placených sportovních kanálů Al Jazeera Sport +1, Al Jazeera Sport +2 a Al Jazeera Sport +3. Atypičností tohoto modulu je jeho použití i v satelitních set top boxech určených pouze pro příjem nekódovaných ( FTA) programů.

Provozovatel kanálu začal na arabský trh dodávat produkt pod názvem JSC Module. Pod tímto označením se skrývá relativně malý dekódovací modul pracující v systému Xcrypt. Modul funguje v některých typech satelitních přijímačů, které mají sériové datové rozhraní RS232. Výpis přijímačů, které jsou schopné komunikovat s tímto typem modulu je na stránkách http://www.jscmodule.com/natftab.htm .

logo
▲ Obr č. 1 - JSC Module u set top boxu

logo
▲ Obr č. 2 - JSC Module zapojený do RS232 v set top boxu


Jak tento modul funguje: Uživatel set top box vypne a připojí do sériového rozhraní modul JSC Module. Samotný modul žádný program nedekóduje a je proto nutné vložit do něj přístupovou kartu v SIM provedení (velikost karty u mobilních operátorů). Nyní divák přijímač s připojeným modulem uvede do provozu a pokud má aktivní kartu, může zkontrolovat příjem placených sportovních kanálů Al Jazeera Sport +1 a Al Jazeera Sport +2 a +3.

Na první pohled vypadá použité řešení jako zcela zbytečné - na trhu jsou nyní satelitní receivery se sloty Common Interface (možnost vložení modulů) a s integrovanými dekodéry za příznivé ceny. Na druhou stranu má JSC Module své odpodstatnění: v arabských zemích se vysílá několik desítek nekódovaných programů především ze satelitů Nilesat 101, Nilesat 102, Atlantic Bird 4 (7°W) a Badr 3, Badr 4 (26°E) a Eurobird 2 (25,5°E) a většině tamním domácnostem postačuje přístroj na volné programy (pokud si nezvolí služby placené TV).

Tato situace přináší problém mj. i katarské televizi Al Jazeera, která nemůže vysílat volně atraktivní sportovní přenosy kvůli evropským vysílatelům, které tytéž přenosy vysílají na placených kanálech. Jediným řešením pro Al Jazeera je tyto kanály kódovat a šířit jako placené a zároveň najít co nejvíce možností, jak tyto programy zpřístupnit zákazníkům. Jedním z řešení je právě JSC Modul, který funguje jak v přijímačích s CI slotem (sloty), tak i v FTA set top boxech.



Roční předplatné dvou sportovních programů Al Jazeera nabízí za 30 USD. Tato cena je bez DPH a je pouze navrhovaná. V jednotlivých zemí arabského světa se může lišit.

Al Jazeera v současné době provozuje celkem 5 sportovní kanály - atraktivní placené kanály Al Jazeera Sport +1 a Al Jazeera Sport +2 a +3 a dále neplacené (nekódované) programy Al Jazeera Sport 1 a Al Jazeera Sport 2. Všech 5 sportovních programů se vysílá přes satelit Nilesat 102 na pozici 7°W, na kmitočtu 12,284 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/MPEG-2.

redakce





Reklama




Vybrané články