Quantcast

Televízia Lux začala testovat na satelitu Thor 3

| Tisk

logo Na orbitální pozici 1°W (pozice satelitů Thor 2/3/5 na 0,8°W a Intelsat 10-02 na 1°W) vstupuje další slovenská televizní stanice - nově vznikající katolická Televízia Lux. Testovací obrazec s textovou informací o startu 4. května 2008 v 8:00 hodin se vysílá z transpondéru Telenor Bulgaria. Je to stejný multiplex, kde již vysílá i slovenská hudební a interaktivní stanice Music Box a slovenské rozhlasové stanice Expres a Hornet Rádio.

S pořady studia Lux se do konce loňského roku mohli setkávat diváci české křesťanské TV Noe. Po rozdílných pohledech na vysílací strukturu a na podmínky spolupráce byla spolupráce TV Noe s Lux ukončena. Studio Lux se rozhodlo spustit vlastní televizi.

technické parametry příjmu:

satelit: Thor 3 (0,8°W)
kmitočet: 12,169 GHz
polarizace: horizontální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S
kompresní formát: MPEG-2
service ID: 1904
video PID: 514
audio PID: 652
kódování: žádné
start: 4. května 2008


video bit rate: cca 2,2 Mbit/s při rozlišení 720x576
audio bit rate: 256 kbit/s

TV Lux zahájí vysílání v den, kdy katolíci slaví Den masmédií. Stanice bude vysílat denně od 7:00 do půlnoci. Divákům nabídne dokumentární filmy, publicistiku, diskusní relace, pohádky, mše ze Slovenska a zpravodajství z Vatikánu. Za televizí Lux stojí produkční centrum Lux Communication.

Nekódovaný program TV Lux budou moci díky blízké orbitální pozici 0,8°W přijímat i abonenti platformy Digi TV.

Pozice 0,8°W/1°W se vedle placených programů sítě Digi TV plní i nekódovanými programy ze Slovenska. Telenor Broadcasting, provozovatel satelitů Telenor, hodlá expandovat po zemích střední a východní Evropy. Je tedy možné, že v budoucnu se zde objeví i první nekódovaný program v češtině (po ČT24 v Digi TV).

Matin Vyleťal





Reklama




Vybrané články