Quantcast

Show Box S-300 Platinum - přijímač od výrobce OpenBoxů

| Tisk

obrázek
Na trhu se objevuje nový digitální satelitní přijímač od výrobce legendárních OpenBoxů – Show Box. Testovaný model byl ve verzi S-300 – s jednou UNI-čtečkou podporující SW MultiCAS. Na trhu se brzy objeví i verze Combo pro příjem i DVB-T signálu S-600 navíc s CI slotem.

Všechny verze jsou vybaveny USB 2.0 konektorem a podporují díky němu nejen aktualizace firmwaru, ale také PVR nahrávací a přehrávací funkce s externím hard diskem.

Nejprve se budu věnovat vzhledu a pohledu do střev

Přijímač je ve standardní plechové skříňce s umělohmotným čelním panelem, na kterém jsou základní ovládací tlačítka, alfanumerický displej VFD a pod záklopkou čtečka karet (popř. i CI slot) a USB 2.0 konektor. Trochu mě vadí umístění USB pod poklop, neboť uživatel, který chce mít stále připojen HDD, musí mít odklopená dvířka a konektor s kabelem, čouhajícím vepředu. Jak však uvidíme dále, USB konektor u jeho připojení jsou lehce demontovatelné a už vidím české domácí kutily, jak si konektor předělávají na zadní stranu přijímače, aby zapojení HDD nevadilo optickému vzhledu v rámci např. obývacího pokoje.

obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
Zadní panel obsahuje vše nezbytné k připojení přijímače ke všem běžným zdrojům i výstupům. Opět mi vadí, že přívodní šňůra 230V je napevno v přístroji a tam velmi komplikuje případné odpojování přístroje a jeho vracení do sestavy domácích přístrojů. COM port nebude moc často využíván, neboť kompletní zálohování i update přístroje je možné dělat právě přes USB Flash disk nebo USB HDD.

obrázek
Vnitřní provedení je už klasické, oddělený napájecí zdroj je samozřejmostí, trochu mi chybí pasivní chlazení procesoru, stále věřím, že výrobce má vše dobře dimenzované. Prostoru je všude dost a dost a tak je klidně možné, že si náročnější uživatelé mohou nějaký pasivní chladič na procesor nalepit sami.

obrázek
Zdroj jistě zvládne živit nejen celý přijímač, ale i USB zařízení, kdy hned na dvířkách je upozornění na maximální odběrový proud z konektoru USB 2.0 je 300 mA. Předpokládám, že přenosné USB HDD stejně mají vlastní napájení.

obrázek
Samotná základní deska je osazena nezbytnými součástkami a všechna připojení jsou buď přímo na desce a nebo jsou připojena konektory, což velmi usnadňuje případnou manipulaci. V levé a spodní části jsou ještě volné konektory, zřejmě je u všech modelů stejná základní deska a odlišují se jen výbavou.

obrázek
Dvě místa na další konektory jsou popsány jako S/PDIF a S-VIDEO a je tudíž jasné, jaké konektory mohou být na zadním panelu vyšších modelů

obrázek
Spodní konektor sice popsán není, ale znalí jistě poznají, že se jedná o rozhraní JTAG.

obrázek
Na následujícím obrázku je vidět právě připojení čtečky karet a USB konektoru. Zde je právě prostor pro další možné uživatelské úpravy.

obrázek
Srdcem přístroje je zákaznický čip, se kterým spolupracuje flash paměť a operační paměť. To stačí a vše ostatní už jsou jen periferie. V jednoduchosti je krása.

obrázek
obrázek
obrázek
obrázek Dálkový ovladač je běžného typu, výrobce se snažil všechny možné funkce podpořit jednotlivými tlačítky, což jej trochu znepřehlednilo, ale věřím, že si každý uživatel velmi rychle zvykne na jednotlivá základní rozmístění.

Přední panel je plně alfanumerický a na hlavní řádku zobrazuje vždy aktuální činnost přijímače. Buď je to název sledovaného kanálu a nebo je to položka Menu, kterou nastavujete.


obrázek
Okolo hlavního řádku jsou pak ještě symboly, které na první pohled charakterizují přijímaný kanál či stav přijímače, jako takového. Z větší dálky nejsou symboly moc rozpoznatelné, ale jejich poloha může uživateli napovědět, o jakou funkci se jedná.

obrázek
Teď se budu věnovat i SW vybavení přijímače. Zkušenějšího uživatele nijak nepřekvapí ani nezklame, v nových verzích FW je již k dispozici i čeština. Hned při prvním nastavení uvidíme, že přijímač zvládá všechny druhy LNB, antén, DiSEqC přepínačů i motory. V tomto místě chci uvést, že je vhodné si zkontrolovat verzi vašeho firmware v přijímači a případně provést upgrade na novější verzi, které jsou dostupné na www.show-box.cz .

obrázek
obrázek
Menu je velmi dobře graficky zvládnuto a objevují se tu i další zajímavé prvky, jako je možnost vložení vlastního obrázku pozadí Menu. Všechna nastavení se dají jednoduše zálohovat a obnovovat pro případné změny FW apod.

obrázek
obrázek
Pokud již přijímač máme naladěný, vstup do Menu a při další práci nám zpříjemňuje obraz aktuálního kanálu. Bez problémů zde pracuje EPG, rozšířené informace o vysílaných pořadech i možnost si jednoduše žádané programy označovat k nahrání.

obrázek
obrázek
Velmi zajímavou a neobvyklou funkcí je, že si můžeme nechat zobrazit aktuální program a přitom si ještě zobrazit statické snímky tří předchozích a dvou následujících kanálů a tyto snímky se v pravidelných intervalech aktualizují. Máme tak přehled o šesti kanálech současně a to už nám opravdu žádný pořad uniknout nemusí.

obrázek
obrázek
Další zajímavou funkcí je možnost si obraz zvětšit a přesunout se na požadovaný výřez, abychom mohli sledovat detaily, o které nechceme přijít.

obrázek
Můžeme si také nechat zobrazit detailní informace o síle a kvalitě signálu, který přichází z antény do přijímače na určitém satelitu a kanále.

Hlavní Menu má 6 podnabídek, které jsou tématicky seřazeny. V první z nich se staráme o uložené kanály přímo v přijímači. Samotné názvy voleb každému jistě napoví, do zvolená funkce bude umět.

obrázek
Druhá nabídka je velmi rozsáhlá a stará se o vlastní naladění a vyhledávání kanálů a družic ve všech rozmanitostech, které dnes tato kategorie přijímačů (a vlastně jistý zákaznický standard) nabízí. Všechny nebo některé volby Menu se dají zamknout rodičovským zámkem, aby nedošlo ke změně nebo zneužití již hotových nastavení.

obrázek
Třetí nabídka nastavení je velmi pestrá a přijímač lze přizpůsobit libovolné technice, která už je součástí naší domácí sestavy. Navíc všechna Menu jsou pohyblivá a dynamická a dokáží nás přesně navést k požadovanému cíli.

obrázek
V přijímači je i několik jednoduchých her, které se ovládají dálkovým ovladačem a které nám mohou ukrátit čas v době čekání na určitý pořad. Zajímavý je i telefonní seznam, který si můžeme pomocí přijímače vést bez nutnosti vlastnit počítač.

obrázek
Mezi nejsilnější stránky tohoto přijímače patří multimediální funkce. Pokud máte k přijímači připojen USB Flash disk nebo USB HDD, otevírají se vám další možnosti využívání přijímače. Ten umí z tohoto externího zdroje zobrazit uložené JPG obrázky, umí přehrávat MP3 soubory a dokonce vám zobrazí i textové soubory. Pomocí USB Manageru můžete se všemi soubory na disku manipulovat a v neposlední řadě můžete z uložených souborů aktualizovat firmware v přijímači, ukládat si na disk nastavení, seznamy, konfigurace a nebo je opět obnovovat.

obrázek
Na připojený disk lze také nahrávat pořady buď ihned, nebo pomocí časovačů, a později si tyto soubory přehrávat, pohybovat se v nich, třídit a mazat. Pokud pak disk přenesete k počítači, lze si uložené soubory jednoduše upravit a vypalovat si v nich třeba DVD. Je už jen na uživateli, jak silně možnosti přijímače využije. S připojeným externím paměťovým médiem se přijímač stává silnou konkurencí všem PVR přijímačům s USB rozhraním nebo vestavěnými HDD. Další zajímavá funkce TIME SHIFT umožňuje, po stlačení tlačítka Play /Pauze, na čas ukládat pořad na disk a pokračovat ve sledování pořadu bez ztráty. Funkce Capture umožňuje uložit právě sledovaný obraz ve formě obrázku na disk.

Proto mě mrzí již výše popsané neestetické připojení přes přední panel s otevřenou záklopkou, ale jak jsem také naznačil, dovedný český kutil si ví v každé situaci rady.

obrázek
obrázek
Poslední nabídkou je správa vnitřního CI modulu a vložených karet, kde můžeme provádět běžné činnosti, jak jsme zvyklí i u univerzálních CAM modulů.

Technická specifikace

Vstupní kmitočet 950~2150MHz
Impedance vstupu 75 Ω
Konektor 2x samice
Vstupní úroveň RF -65~-25dBm
Řízení LNB DiSEqC 1.0 , 1.1 & 1.2,
USALS
Napájení LNB 13V/18V (max 500mA s
ochranou proti zkratu)
Přepínací tón LNB 22KHz
Tvar signálu QPSK
(SCPC, schopen MCPC)
Datový tok 2~45 MS/S

A/V Mód
Video MPEG-II Main Profile/Main Level
Zvuk MPEG-I Layer I&II
Rozměr obrazovky 4:3, 16:9
Vzorkovací kmit. zvuku 32, 44.1, 48KHz
Typ zvuku Mono, Duální Mono, Stereo, Spojené Stereo
Graphický displej 720x576(PAL), 720x480(NTSC)

Konektory
IEC 169-24,samice
s 1x průchodem skrz ven

Video výstup 1 x RCA/Cinch
1 x SCART
Audio výstup 2 x RCA/Cinch
1 x SCART
S-Video výstup (volitelně) 1 x Mini DIN
S/PDIF (volitelně) 1 x optický konektor (Dolby Bitstream výstup možný)
Výstup modulátoru PAL Modulátor (UHF kanály 21 ~ 69)
RS232C 9 Pin D-Sub RS232C sériový port

Základní charakteristika
Typ zdroje
Napájecí napětí SMPS
100-250VAC, 50/60Hz
Spotřeba Max. 25W
Displej Alfanumerický + jednotlivé symboly
Váha Přibližně 1,65 kg
Rozměry 300(š) x 220 (h) x 60 (v) mm
Paměť kanálů Max. 5000
Pracovní teplota
Skladovací teplota 0 ~ 45°C


-10°C ~ 70°C

Show Box je další hráč na poli přijímačů a jistě si najde své stálé místo a osloví hlavně nenáročné uživatele, modely s terestriálním příjmem budou zajímavé i pro uživatele, kde dochází k plné pozemní digitalizaci, nebo bude přístroj využíván jako další zdroj signálu v domácnosti jako druhý (další) přijímač, který zvládá vše, co od něj uživatel čeká a poskytuje právě i možnost sledování terestriálních vysílání bez nutnosti pořídit si další set-top-boxy.

Děkuji firmě SAPRO a OLMI za zapůjčení přístroje.

Exklusivně pro Parabolu.cz

www.jecny.cz
K.S. Ječný





Reklama




Vybrané články