Quantcast

Měřící přístroj Openbox SF-20

| Tisk

obrázek Na našem trhu se objevila horká novinka mezi měřícími přístroji od ukrajinské firmy Openbox. Jedná se o model Openbox SF-20, který je nástupcem populárního měřícího přístroje SF-10.

Měřících přístrojů pro vyhledávání satelitních signálů je na trhu celá řada od těch nejjednodušších „pípatek“ až po velmi drahé profesionální modely. Openbox SF-20 bychom mohli zařadit do takové střední třídy měřících přístrojů.

Popis přístroje

Po rozbalení z úhledné krabice se před vámi objeví přístroj v kovovém pouzdru. To se jistě hodí, kdyby přece jenom při neopatrné manipulaci s přístrojem došlo k nárazu na překážku. Přístroj má 3,5" TFT LCD display s vysokým rozlišením a několik kontrolek na indikaci různých parametrů. Tlačítka jsou dostatečně velká a přístroj se lehce obsluhuje.

Přístroj má na horní straně jeden F konektor pro připojení LNB a mřížku reproduktoru. Na spodní straně přístroje naleznete cinch video výstup, stereo audio výstup, napájecí konektor a USB výstup. Součástí balení je redukce z USB na sériový port RS232, AC adaptér 13,3V pro napájení ze sítě, DC nabíječka do auta a stručný návod k obsluze přístroje.

Rychlonabíjecí LI-ION baterie (2200mA) vydrží v provozu až 4 hodiny. Pokud přístroj nabíjíte poprvé, výrobce v návodu doporučuje nechat nabíjet po dobu 5 hodin. Nabíječka do auta se jistě bude hodit montážníkovi při cestování k zákazníkovi.

obrázek

Možnosti přístroje

Měřící přístroj umožňuje dle výrobce naladit signály v rozsahu SR 2 ~ 45 Msps. Po vyhledání signálů lze programy uložit do paměti přístroje. Počet programů, které je možno uložit do paměti přístroje není v návodu uvedeno.

Na 3,5“ barevném LCD displeji pak můžeme sledovat dané programy (včetně zvukového doprovodu), tedy máme kontrolu, že jsme opravdu naladili to, co jsme chtěli a že jsme na správné družici.

Menu měřícího zařízení

Po spuštění přístroje se objeví uvítací logo Openboxu. Hlavní menu je k dispozici v angličtině (nebo v ruštině) a skládá ze čtyř nabídek: instalace, hledání signálu, systémové nastavení a výpočet úhlu.


obrázek

Praktické zkušenosti

V přístroji byl použitý firmware v1.20. Na upgrade firmwaru a i na editaci družic a transpondérů v přístroji se používá právě USB port přístroje. Zatím není k dispozici žádný editor, přístroj je horkou novinkou, ale dá se očekávat, že se brzy objeví, tak jako u jeho předchůdce modelu SF-10.

Pokud daný transpondér není v nabídce dané družice (a ta je docela chudá) můžeme si ho sami v menu přístroje doplnit. V menu není žádná možnost editace kanálů. Citlivost tuneru byl docela nízká (v porovnáni s DM7025 na kanálech BBC na Astře 2D).


obrázek
Přístroj dokáže vypočítat pro každou družici azimut a elevaci dle zadaných vstupních údajů (zeměpisná šířka a délka) pro každou družici. V nabídce bylo k dispozici 60 družic. Pro zvolenou družici můžeme v menu nastavit typ LNB (KU, C band) a použití příkazu DiseqC 1.0 nebo 1.2. Využitím funkce DiseqC 1.2 tak můžeme ovládat motor paraboly a zajistit tak její přesné nastavení dle ukazatele síly a kvality signálu. Krokový pohyb ovládání motoru je samozřejmostí.


obrázek
Přístroj dále ukazuje klíčové parametry signálu S/N (odstup signál/šum) a BER (chybovost). Ukazatel síly a kvality signálu je v podobě teploměru a ukazuje údaje v procentech. Z praktických testů jsem zjistil, že pro přesné nastavení paraboly je třeba sledovat zejména parametry S/N a BER, které jsou mnohem citlivější než výše uvedené bargrafy, které jsou spíše orientační.

I na slunci bylo menu na LCD dobře čitelné, bohužel o obrazu sledovaného programu se tohle již říci nedá (chtělo by to nějakou sluneční clonku).




obrázek
Samozřejmě se snažíme dosáhnout toho, aby hodnota S/N byla co největší a chybovost BER co nejmenší. Přístroj rovněž umožňuje zvukovou (a i světelnou) signalizaci intenzity nalezeného signálu, což se opět pro základní orientace hodí.

Součástí balení je obal na přístroj + příslušná kabeláž. Přístroj díky svým malým rozměrům (102x34x180mm) a nízkou hmotností (cca 0,6 kg) je pohodlný na nošení. Tento měřící přístroj je vlastně plnohodnotný FTA satelitní přijímač, který můžeme použít na cestách.


obrázek

Další měřící přístroje

Firma olmiSat s.r.o má ve své nabídce širokou škálu měřících přístrojů. Openbox SF-20 bychom mohli srovnat s obdobným měřícím přístrojem Trimax SM-2200, který má české menu, plastové pouzdro, ale nepodporuje funkci DiseqC 1.2.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě olmiSat s.r.o., Vltavská 2A, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto měřícího přístroje.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články