Quantcast

Analogové TV vysílání skončí téměř v celé EU do roku 2012

| Tisk

logo Letité analogové terestrické televizní vysílání skončí na téměř celém území Evropské unie (EU) do roku 2012. Od roku 2013 budou všechny domácnosti EU přijímat jen digitální TV vysílání. S výjimkou Polska, kde poslední analogový signál bude odpojen do konce roku 2015. V Česku bude ukončeno analogové TV vysílání v roce 2011 na většině území, poslední vysílač se odmlčí v červnu roce 2012. Vyplývá to z informací Evropské komise (EK).

V Evropě probíhá přechod podle plánu a je na dobré cestě, zejména ve srovnání se zbytkem světa. Věřím, že během příštích dvou let se k první skupině zemí, které vstoupily do digitální éry, připojí další členské státy EU. Znamená to, že pro nové televizní vysílání a bezdrátové služby bude nově k dispozici významná část spektra – pokud Evropa rychle přijme ta správná rozhodnutí. Koordinovaná rozhodnutí o využití takzvané digitální dividendy jsou klíčem k rychlé obnově evropského hospodářství,“ uvedla eurokomisařka pro telekomunikace a média Viviane Redingová.

V pěti členských státech EU byl přechod na digitální terestrický TV signál dokončen (Německo, Finsko, Lucembursko, Švédsko, Nizozemí). Do roku 2010 by měl proces přechodu výrazně pokročit v celé EU.

obrázek EK podporuje uvolnění frekvencí po analogovém TV vysílání a budoucí využívání rádiového spektra a chce zajistit, aby mohli občané EU využívat výhod digitální televize včetně rostoucí nabídky interaktivních televizních služeb (jako je televize s vysokým rozlišením nebo video na vyžádání), které jsou dostupné na mnoha přenosových platformách včetně pozemních, kabelových, satelitních, internetových a mobilních televizních sítí.

Digitální vysílání poskytuje zlepšenou kvalitu obrazu a zvuku, lepší mobilní příjem, více televizních a rozhlasových kanálů, a v neposlední řadě lepší informační služby (jako jsou programové průvodce na obrazovce). Vzhledem k tomu, že digitální vysílání využívá rádiové spektrum účinněji, uvolní se tak kapacita pro nové využití, jako je televize s vysokým rozlišením, mobilní komunikace nebo bezdrátové širokopásmové připojení ve venkovských oblastech. Mělo by to stimulovat inovace a příležitosti pro růst telekomunikačního a mediálního odvětví, a přispět tak k evropským snahám o povzbuzení oživení ekonomiky. Komise připravuje společný přístup pro takový způsob využívání spektra, které se přechodem na digitální vysílání uvolní, který přinese vnitřnímu trhu a jeho 500 miliónů občanů největší prospěch.

Digitální pozemní televizní vysílání už bylo zavedeno ve 21 členských státech (v Rakousku, Belgii, Bulharsku, České republice, Dánsku, Německu, Estonsku, Řecku, Španělsku, Francii, Maďarsku, Itálii, Litvě, Lucembursku, Lotyšsku, na Maltě, v Nizozemsku, Finsku, Švédsku, Slovinsku a ve Spojeném království) a pokrývá části vnitrostátních území. Dalších pět členských států (Kypr, Irsko, Polsko, Portugalsko a Slovensko) oznámilo, že budou digitální služby poskytovat nejpozději v roce 2010. Rumunsko zatím své plány nepředložilo.

Analogové pozemní televizní vysílání už bylo vypnuto v Lucembursku, Nizozemsku, Finsku, Švédsku, Německu, Belgii (Flandry) a ve větší části Rakouska. Do konce roku 2010 nebo i dříve dojde k vypnutí v celém Rakousku, Estonsku, Dánsku, Španělsku, na Maltě a ve Slovinsku. V období od konce roku 2010 do konce roku 2012 bude analogové pozemní televizní vysílání vypnuto v Belgii (Valonsko a region hlavního města Bruselu), Bulharsku, na Kypru, v České republice, Řecku, Francii, Maďarsku, Itálii, Litvě, Lotyšsku, Portugalsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Spojeném království. V Polsku dojde ke konečnému vypnutí nejpozději v roce 2015.

Skupina ... Členské státy


A (vypnutí dokončeno) ... BE (Flandry), DE, FI, LU, NL, SE
B (datum vypnutí: konec roku 2010 či dříve) ... AT, DK, EE, ES, MT, SI
C (datum vypnutí: konec roku 2012 či dříve) ... BE (region hlavního města Bruselu), BG, CY, CZ, EL, FR, HU, IT, LT, LV, PT, RO, SK, UK

redakce





Reklama




Vybrané články