Quantcast

Octagon SF 918 HD - další HD přijímač s ethernetem

| Tisk

obrázek Na našem trhu se již delší dobu vyskytují satelitní přijímače se značkou Octagon. I v diskusních forech se hovoří o těchto přijímačích a to zejména o vlajkové lodi modelu Octagon SF 918 HD, který jsem měl k dispozici na testování.

Jedná satelitní přijímač, který jsou schopný přijímat programy ve standardním i vysokém rozlišení (HDTV). Velmi zajímavá je i cena těchto přijímačů. Přijímač podporuje i funkci PVR prostřednictvím připojeného pevného disku k eSATA konektoru.

Přijímač má jeden tuner s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264.

obrázek Srdcem přijímače je 32bit ARM procesor, paměť flash je 8 MB, main memory 400MB a DRAM 96 MB. Přijímač má k dispozici jednu čtečku dekodéru Conax a dva sloty pro CI moduly.

Přijímač zvládne rozlišení 1080i, 720p, 576p a na trh se dodává v černém nebo stříbrném provedení. S tímto přijímačem se můžete na trhu setkat s různým dizajnem a pod různými značkami (Optibox, Koscom, Golden Interstar, SAB apod.), jedná se o klony tohoto originálního modelu.

Popis přijímače

obrázek Přijímač má rozměry (W x H x D) 340 mm x 60 mm x 268 mm. V přední části přístroje se pod odklopným víčkem nachází čtečka dekodéru Conax, dva sloty pro CI moduly a také jeden USB 2.0 port. Samozřejmě zde nechybí základní tlačítka pro obsluhu přijímače a 12 místný VFD alfanumerický displej.

Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup satelitního tuneru), anténní vstup a výstup, dva konektory SCART pro připojení TV a VCR, digitální optický výstup S/PDIF, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektor, jeden cinch video výstupu a 12V výstup. Nakonec zde nalezneme ještě síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Pro připojení k vaší LCD nebo plazma TV je zde k dispozici video výstup YpbPr nebo HDMI výstup.

Menu přijímače

Menu je k dispozici v několika jazycích včetně bezchybné češtiny. Čitelnost je výborná a struktura menu je jednoduchá a přehledná.

Hlavní menu se skládá z pěti položek. První položka „Kanál/PVR“ nám umožní editaci kanálů, lze použít i hromadný přesun několika programů současně, dokonce je zde funkce, aby přijímač označil všechny kanály z daného transpondéru a pak s nimi můžeme manipulovat. Je tady také i časovač záznamů na externí pevný disk, zadává se čas začátku záznamu a délka trvání záznamu.

Je zde i prohlížeč záznamů na pevném disku, funkce uspání pevného disku (po cca 1 – 5 min dle typu disku) a možnost formátování disku.



Čtečka karet a CI rozhraní přijímače Octagon 918 HD

Druhá nabídka „Instalace“ umožňuje vyhledávaní kanálů z nepřeberného množství družic včetně těch z C pásma. Vyhledávání je možné nechat na automatice nebo použít manuální vyhledávaní. Je možné zadávat i PID kódy a upravovat jednotlivé transpondéry v databázi přijímače. Přijímač podporuji funkci DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS).



Obrázek z menu přijímače Octagon SF 918 HD - Hlavní menu

Zajímavá je i funkce tzv. jemného ladění, se kterou jsem se doposud u žádného satelitního přijímače nesetkal. Tato funkce umožňuje korigovat hodnotu AGC a šířku pásma.

Třetí položka „Nastavení systému“ umožňuje nastavení TV rozlišení (max. 1920x1080i). Typ video výstupu konektoru SCART můžeme volit z nabídek CVBS nebo RGB. Nastavení poměru obrazu 4:3/16:9, které funguje i přes SCART u HD programů. Samozřejmostí je nastavení jazyka menu, chybí zde nastavení jazyka zvukového doprovodu a titulků.



Obrázek z menu přijímače Octagon SF 918 HD - Seznam programů

Neobvyklá je možnost i korekce jasu, kontrastu a saturace. Čtvrtá nabídka “Rozhraní“ zobrazuje informace o použité dekódovací kartě a o CI modulech. Provádí se zde i nastavení ethernetu a je zde i spoustu dalších zajímavých nastavení.

Předposlední nabídka „Utility“ je spíše doplňková. Máme zde různé hry (Sobakon, Snake, Tetris atd.), kalendář a kalkulačku. Poslední nabídka “STB status“ umožňuje tovární nastavení přístroje a zobrazuje nám informace o použitém hardwaru a softwaru.



Obrázek z menu přijímače Octagon SF 918 HD - Info lišta s EPG

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný neoficiální firmware verze 10358 z 18.3.09. Vyhledávání programů by mělo být dle návodu v rozsahu SR 2 ~ 45 Msymb/s v normě DVB-S. V normě DVB-S2 (QPSK) je rozsah 10 ~ 30 Msymb/s, v normě DVB-S2 (8PSK) je rozsah 10 ~ 31 Msymb/s.

Program TRSP na družici Eutelsat Sesat (DVB-S, SR 1 Msymb/s) již přijímač nedokázal naladit, ale hravě si poradil s kanálem Distrivision na družici Hispasat (DVB-S2, SR 1,667 Msymb/s). Přijímač umožňuje uložit do paměti až 10000 programů.

S vysokými SR přijímač neměl žádné problémy. Signál a kvalita signálu se zobrazuje grafickými ukazateli i v procentech. Přijímač se choval po celou dobu testování stabilně a byl jsem s ním velmi spokojený.



Obrázek z menu přijímače Octagon SF 918 HD - EPG (TV průvodce)

Obraz i zvuk jak na SD tak i na HD kanálech byl excelentní. Rozdíl mezi neoficiálním firmwarem a originálním od výrobce je funkce emulace některých prolomených kódovacích systému, z dekodéru Conax se stává univerzální dekodér a je zde možnost sdílení pomocí protokolu newcamd nebo pomocí tzv. home sharingu (připravuje se gbox a cccam).

Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu včetně uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Alfanumerický displej na předním panelu přijímače je výborný, je zde možnost regulace jasu v menu a zastavení rotace dlouhých názvů na displeji je automatické.



Obrázek z menu přijímače Octagon SF 918 HD - Utility

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku (bez diakritiky na velkých písmenech, to umí např. Dreambox). Teletext je velmi pěkně čitelný, bohužel má však velkou chybovost (asi chyba ve firmwaru). Přijímač podporuje VBI teletext, ale pouze pokud máte puštěný OSD teletext (zvláštní ?).

Většina programů vysílaná v HD rozlišení používá AC3 zvukovou stopu. Tento přijímač má v sobě zabudovaný AC3 Dolby Digital dekodér, takže odpadají jakékoliv problémy v tomto směru. Přijímač neumí zpracovat zvuk ve formátu MPEG-4/AAC (ruský paket Rikor, ale to umí jen málokterý přijímač, např. Dreambox 8000 či HD modely Vantage).

Prodleva při přepínání mezi programy je standardní. Reakce na povely dálkového ovládání byly slušné. LED kontrolky na předním panelu (zejména ta červená) působí rušivě (chtělo by to menší jas).



Obrázek z menu přijímače Octagon SF 918 HD - Informace o systému

Spolupráce s vestavěným dekodérem a s CI moduly

Pokud používáme neoficiální firmware, tak se z dekodéru Conax stává univerzální dekodér. S úspěchem jsem vyzkoušel vložit „naše“ karty CS Link (Gital) a Skylink (všechny typy – stará TT, nová bílá i modrá používaná dříve pro Skylink SK). Jak české tak i slovenské programy byly dekódovány v pořádku (bylo otestováno i řádné EMM – zápisy oprávnění na kartu přišly bez problémů).

V menu přístroje se zobrazovaly všechny funkce dekodéru, jako kdyby se jednalo o originální dekodér Cryptoworks. Výpisy oprávnění na kartě byly pěkně čitelné.

Přijímač má k dispozici také dva CI sloty. Vyzkoušel jsem vložit řadu modulů jako SCM Cryptoworks, nový Irdeto Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, Easy tv modul a T-Rex.

Všechny moduly detekoval přijímač normálně. Nefunkční byly pouze moduly Diablo WI-FI a Irdeto Cryptoworks s modro zelenou etiketou (Mascom modul pracoval bez problémů).

Přijímač má v menu výbornou funkci a to je deaktivace rušivých hlášek z CI modulů, takže při použití dvou modulů současně odpadají problémy v tomto směru.



Obrázek z menu přijímače Octagon SF 918 HD - HDD manager

EPG

Elektronický programový průvodce se mi docela líbil. Velikost písma je přiměřená a čitelnost dobrá. Informační lišta obsahuje informace o běžícím programu. Podrobné informace nejsou nijak oříznuty (ve většině případů).

České a slovenské znaky se na programech Skylink, CS Link a UPC Direct zobrazovaly v pořádku (pouze výjimečně tam je chyba, např. písmeno „ô“ nedokázal zobrazit).

Azbuka na kanálech paketů NTV plus a Tricolor se zobrazovala korektně, pouze pokud bylo menu v ruštině. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací bylo velmi rychlé.



Obrázek z menu přijímače Octagon SF 918 HD - USB

Spolupráce s USB Flashdiskem a externím HDD

Přijímač má k dispozici jeden USB port pod odklopným víčkem na předním panelu. Po vložení Flash disku ve formátu FAT32 se automaticky otevře okno s nahranými soubory. Můžeme zde mít např. zvukové mp3 soubory, které přijímač bezproblémově přehrává. Fotografie (JPEG, BMP) zatím není možné zobrazit.

Na Flash disk nelze nahrávat, to jde pouze na externí pevný disk připojeny přes rozhraní eSATA. Na Flash disk si však můžeme přímo pokynem z menu zálohovat setting přijímače, uložit zde firmware, kterým pak přijímač upgradujeme, je to rychlé a elegantní. Po upgradu se doporučuje udělat tovární nastavení přístroje, tedy se velmi hodí obnovit zálohovaný setting z Flash disku a nepotřebujeme ani PC.

Nahrávání na externí pevný disk nečinilo přijímači žádný problém. Použil jsem externí box s vlastním napájením ve kterém jsem měl pevný disk Seagate 250 GB DB 35.3. Převíjení záznamu tam a zpět je možné pouze v rychlosti 2x, ale lze použít rychloposuv pomocí časové osy. Pracovala i funkce automatického vypínání disku do pohotovostního stavu (funkce závisí na typu boxu a HDD).

U HD programů se ale občas stávalo, že obraz nebyl synchronizovaný se zvukem.



Obrázek z menu přijímače Octagon SF 918 HD - Prohlížeč souborů



Pevný disk lze formátovat přímo v menu přijímače. Přijímač umožňuje jeden program nahrávat a druhý z téhož transpondéru sledovat (to platí u FTA a nově s tímto firmwarem i u kódovaných programů). Na komunikaci mezi PC a pevným diskem připojeným se používá utilita PVR890. Pro další zpracování video souborů (.ts) je vhodné použít např. ProjektX.

Spolupráce s PC

Na upgrade přijímače se používá několik metod, já jsem použil Flash disk s nahraným příslušným firmwarem, druhá možnost je využít sériové rozhraní RS232. Obě metody pracovaly bez problémů.

Na úpravu settingu se používá editor SetEdit 918.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě olmiSat s.r.o., Vltavská 2A, Brno (www.olmi.cz) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články