Quantcast

ČT digitálně: Do konce srpna pro 75 % obyvatelstva ČR

| Tisk

logo Česká televize do 31. srpna 2009 rozšíří pokrytí svého digitálního zemského vysílání na tři čtvrtiny obyvatelstva České republiky – spustí pět nových digitálních vysílačů veřejnoprávního multiplexu, a proto musí vypnout dva analogové vysílače ČT2.

Česká televize pokračuje v rozvoji svého digitálního zemského vysílání. Do konce sprna 2009 bude uvedeno do řádného provozu dalších pět vysílačů multiplexu veřejné služby: Jihlava – Javořice, Vimperk – Mařský vrch, Liberec – Ještěd, Votice – Mezivrata a Trutnov – Černá hora. K 31. 8. 2009 dosáhne dostupnost sítě 1 cca. 75 % obyvatelstva České republiky. Na stanovištích Ještěd a Černá hora musí být těsně před spuštěním digitálního vysílání veřejnoprávního mulitiplexu ukončeno analogové vysílání ČT2, aby se uvolnily potřebné vysílací kanály.

V úterý 30. června 2009 se pokrytí digitálním zemským vysíláním všech čtyř programů ČT rozšíří o části Prachaticka, Strakonicka a Písecka, respektive se v severozápadní oblasti Jihočeského kraje zlepší příjmové podmínky – začne digitální vysílání České televize na 49. kanálu z vysílače Vimperk – Mařský vrch, který vstoupí do lokální jednofrekvenční sítě (SFN) s vysílači České Budějovice – Kleť a Sušice – Svatobor. Rovněž 30. 6. 2009 bude spuštěn digitální vysílač sítě 1 Jihlava – Javořice. Jeho signál na 33. kanálu bude dostupný na Jihlavsku a zčásti na Jindřichohradecku, Pelhřimovsku, Havlíčkobrodsku, Žďársku a Třebíčsku.

V pátek 31. července 2009 proběhnou změny na vysílači Liberec – Ještěd. Technický plán přechodu (TPP) původně určil pro digitální vysílání České televize z tohoto stanoviště 40. kanál. Kvůli riziku vzájemného rušení s digitálním zemským vysíláním ve Spolkové republice Německo však Český telekomunikační úřad dodatečně rozhodl o využití jiného kmitočtu. Nejprve v poslední červencový den na Ještědu skončí analogové vysílání ČT2 a vzápětí na uvolněném 43. kanálu odstartuje digitální vysílání multiplexu veřejné služby pro Liberecký kraj a části Mladoboleslavska, Nymburska a Mělnicka. Signál veřejnoprávního multiplexu začne 31. 7. 2009 šířit také vysílač Votice – Mezivrata. Digitálním vysíláním na 53. kanálu pokryje části Benešovska i Táborska a stane se součástí lokální jednofrekvenční sítě (SFN) s vysílači Praha – Cukrák a Praha - město – Žižkov.

V pondělí 31. srpna 2009 bude na vysílači Trutnov – Černá hora ukončeno analogové vysílání ČT2 a na uvolněném 40. kanálu ihned poté zahájí své digitální vysílání veřejnoprávní multiplex. Signál bude dostupný na většině území Královéhradeckého kraje, v sousedících okrajových oblastech Středočeského kraje a v částech Pardubicka, Semilska a Jablonecka.

Před skončením analogového zemského vysílání ČT2 ze stanovišť Liberec – Ještěd i Trutnov – Černá hora bude Česká televize dotčené diváky informovat jako obvykle mnoha různými komunikačními prostředky – ve zpravodajství i v dalších pořadech ČT, prostřednictvím letáků distribuovaných do schránek, outdoorovou reklamou, spoty v rozhlasových stanicích.

Analogový signál ČT2 z Ještědu i Černé hory bude v dostatečném předstihu před vypnutím označen obvyklými grafickými prvky – piktogramem v podobě čtyř čtverečků v pravém spodním rohu obrazovky a textovou lištou s bližšími informacemi. Pouze do analogového vysílání ČT2 z obou vysílačů bude zařazován speciální spot. Piktogram, lištu a spot uvidí i část diváků přijímající ČT2 z analogových převaděčů, které využívají analogové vysílání z Ještědu nebo Černé hory jako zdrojový signál. Tyto malé sekundární vysílače lokálního významu se zatím vypínat nebudou, nelze je ovšem předem přeladit na jiný zdroj. Možné to bude až po spuštění digitálního vysílání ČT ze stanoviště Ještěd, respektive Černá hora – to se stane novým zdrojem. Následně proběhne výluka převaděčů a tyto budou po několika hodinách až dnech pokračovat beze změny v analogovém vysílání ČT2. Vypnutí či přestavba jednotlivých převaděčů na digitální bude zvážena až po spuštění všech hlavních digitálních vysílačů sítě 1 v dané a sousedních územních oblastech. Česká televize bude dotčené obce a jejich obyvatele informovat o podrobnostech.



Síť 1 provozovaná Českou televizí šíří digitální zemské vysílání (DVB-T) multiplexu veřejné služby – tedy programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby (teletext, elektronického programového průvodce EPG, dálkovou aktualizaci programového vybavení některých přijímačů podle standardu SSU) a stanice ČRo. Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

redakce
parabola





Reklama




Vybrané články