Quantcast

Co nabídne Slovak Link?

| Tisk

Co nabídne Slovak Link?

O příjem českých a slovenských programů ze satelitů je stálý zájem. Svědčí o tom vaše dopisy, které nám posíláte na naše e-mailové adresy. Je velmi zajímavé, kde všude naši diváci češtinu a slovenštinu z kosmu přijímají. V současnosti nepřicházejí zprávy jen z míst z České a Slovenské republiky, ale i ze zahraničí, kde díky satelitní distribuci signálu TV a R programů mohou mít diváci stálé spojení s vlastí.

Koncem června 2002 se na satelitu EuroBird 28.5E objevily testy dlouho připravované slovenské digitální platformy Slovak Link. O tomto vysílání jsme již na stránkách Parabola.cz informovali. Řada diváků očekává další informace na téma vysílání a příjem paketu Slovak Link.

Náš stálý spolupracovník Pavel Růžička z Plzně získal nové informace u rozhlasové stanice FUN o vysílání v paketu Slovak Link. Vedle potvrzení, že FUN Radio bude součástí uvedeného paketu, se objevily i další informace o vysílání slovenské platformy:

V paketu mezi televizními programy budou vysílány oba programy veřejnoprávní STV (STV1, STV2) dále pak komerční stanice Markíza, která doposud vysílá zkušebně v rámci paketu Czech Link také na satelitu EuroBird. Dalším poměrně příjemným překvapením je plánovaná satelitní distribuce stanice, která teprve v minulých dnech obdržela licenci od slovenské Rady pro vysílání a retranslaci - Music Channel. Tento program by měl vysílat začátkem příštího roku mimo satelit i na 13ti terestrických vysílačích na Slovensku. Satelitní signál bude patrně sloužit k distribuci signálu na pozemní vysílače a snad i pro individuální příjem.

Mezi rozhlasovými programy mají být vysílány 3 okruhy Slovenského veřejnoprávního rozhlasu Slovensko, Rádio Děvín a Rock FM Radio. První dva uvedené programy jsou již delší dobu vysílány volně v rámci paketu TeleNor Slovakia na satelitu Intelsat 707.

Mezi rádii se má objevit již zmíněné FUN Radio, dále pak Rádio OKEY a konečně i zpravodajské Rádio Twist, kterému poslouží satelitní signál jako přenosová trasa pro další vysílače. Rádio Twist získalo svůj kmitočet v Praze teprve nedávno. Na rozdíl od ostatních rádií bude rádio Twist zřejmě kódováno z důvodu autorských práv.



Dodejme již jen, že po několika týdnech testovacího vysílání má být v průběhu srpna záhájeno pravidelné vysílání slovenského paketu, který ponese název Slovak Link. Slovak Link bude vysílán ze satelitu EuroBird1 (pozice 28.5E), na druhé polovině 72 MHz transpondéru F3, na kmitočtu 12,643 GHz, SR 27500, FEC 3/4. Kódovacím systémem bude CryptoWorks, který používají platformy Czech Link a UPC Direct. K příjmu bude třeba stejné zařízení jako pro příjem Czechlink - satelitní přijímač s vestavěným dekodérem Cryptoworks, nebo přijímač s vloženým modulem Cryptoworks, parabola o velikosti zhruba 80 cm, konvertor a pro TV programy dekódovací karta. Vysílání bude v první fázi použito jako distribuční trasa pro místní i oblastní vysílače na Slovensku, následně pro kabelové rozvody, v další fázi i pro individuální příjem.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články