Quantcast

Příjem DVB-T na Jižní Moravě III. - Boskovice a okolí

| Tisk

logo V sobotu jsem využil velmi pěkného počasí a možnosti provést měření na jednom z nejvyšších míst v Boskovicích, resp. velmi blízkém okolí Boskovic. Jde o kótu Habří, odkud vysílá i 5 soukromých rádií.

Protože v Boskovicích byl terestrický příjem vždy relativně problémový – dostupné programy jen z mástního převaděče, event. z Pradědu, ze zahraničních programů jen ORF na kanále E2 a vyjímečně STV z Javoriny, byl docela úspěch, když se tu objevil i DVB-T signál z Brna, byť jen na některých lokalitách. Později po spuštění analogové ČT2 z místního převaděče byl úspěšně zlikvidován dálkový příjem STV1 z Javoriny, která ovšem na cca třetině území Boskovic způsobuje rušení této analogové ČT2.

Až do 1.12.2009 byl tedy na vybraných lokalitách možný relativně stabilní příjem 40 kanálu z Hádů. Jak vypadá příjem v současné době a co je možné přijímat ?

MUX 1 – ČT, potenciálně dostupné vysílače Hády, Kojál, Javořice a Trutnov.
MUX 2 - pouze kanál 40 Hády a od 1.12.2009 příjem značně ztížen až znemožněn
MUX 3 - příjem byl pouze nestabilní výjimkou na velmi malé části Boskovic
ORF – ani jeden z multiplexů není možné přijímat kvůli analogovým vysílačům a převaděčům
STV – ačkoliv analogový příjem Javoriny byl možný s kvalitou cca 3, DVB-T signál na K69 nebyl žádný a to ani po doplnění antény předzesilovačem, slabý náznak signálu byl na 66k.

Jako anténu jsem použil velké husté síto s 3m kabelu Belden H121 a Alcad BU119 s 3m belden H121 a alternativně s předzesilovačem 14dB.
Měření proběhlo ve výšce 5m nad zemí, anténu jsem měl připevněnou na stožáru

Takže jak do dopadlo:
MUX1 – Javořice kanál 33 – slabý náznak signálu s úrovní někde kolem 28dBuV, v podstatě nemožný příjem. Docela zklamání, neboť zde má začít vysílat i MUX2 a v některých částech Boskovic je k33 přijímatelný
MUX1 – Brno Hády/Barvičova+Pálava , kanál 29 – Barvičova, polarizace vertikální úroveň pod 33dBuV, vysoká chybovost. Z Hádů ( nebo Pálavy ?) byl signál vynikající :


obrázek
obrázek
Po přesměrování antény na Kojál se signál změnil následovně :


obrázek
obrázek
Jak vidět, úroveň se zvedla o pouhé 4dB, navzdory 100kW Kojálu,ale digitální parametry jsou vynikající. Bohužel již ne v centru města, kde je mnohdy příjem na hranici použitelnosti.

Vzhledem k tomu, že Praděd má na meřicí anténě úroveň téměř 80dBuV na všech kanálech a prostor je tímto směrem nádherně otevřený , zkusil jsem i pro nás problémový Trutnov, nicméně tu nebyl žádný náznak signálu.


obrázek
MUX 2 – Brno Hády+Pálava, kanál 40. Ve vertikální polarizaci - Barvičova - bez náznaku signálu, v horizontální polarizaci signál velmi dobrý. Sice poněkud nižší úroveň, ale to při těchto hodnotách nevadí.


obrázek
Zcela bezproblémový příjem na obě testovací antény, výsledky z obou antén rovnocenné bez výrazných odlišností. Bohužel, opět jen na této kótě, od 1.12. 2009 je i tam, kdy byl příjem po 3 roky stabilní je nyní nemožný. Předpokládám, že se negativně projevilo spuštění Pálavy na větší výkon. Současně se obávám, že v této lokalitě Boskovic bude problémový i příjem 40k z Kojálu, neboť situace s příjmem ČT multiplexu tomu nasvědčuje – v místě, kde se potkávají tyto tři vysílače je příjem K29 nemožný a asi jediným řešením bude až příjem z Pradědu.

MUX 3 – kanál 59, Brno Hády. Zkusil jsem i tento multiplex, ačkoliv jeho příjem byl spíš raritou, a to z důvodu poměrně silné analogové Javořice. Až na nízkou (ale dostačující) úroveň signálu byl příjem možný a digitální parametry dosahovaly rovněž slušných hodnot :

obrázek
Je vidět zkreslení obálky signálu, na kterém se nejspíše podílí analogová Javořice - „hrby“ odpovídají nosné obrazu a zvuku. Nicméně po optimalizaci směru antény byly digitální parametry pořád na dobrých hodnotách. Mírně navrch měla krátká směrovka od Alcadu.


obrázek
Takže ve finále docela zklamání – čekal jsem min. Javořici v použitelných hodnotách, čekal jsem rovněž alespoň náznaky slovenského vysílání – až na nepatrnou úroveň kolem 33dBuV (ovšem po použití předzesilovače) na 66k vůbec nic.

Čekal jsem i náznak signálu multiplexu O2 na 64k, zde ovšem i s předzesilovačem vůbec nic.

Příjem rakouských multiplexů se nejevil reálně – vše je zcela beznadějně zarušeno místními převaděči nebo vysílači.

Stav signálu přímo ve městě:
Již dříve jsem udělal několik měření na různých částech Boskovic. Hodnoty naměřené na kótě Habří by dávaly značnou naději na příjem, bohužel situace přímo ve městě je zcela jiná. Protože vím, že na parabola.cz zavítá i poměrně hodně místních a denně odpovídáme na mnoho dotazů ohledně DVB-T, uvedu ještě několik měření z prosince 2009 (Jde jen o kanál 29, MUX ČT, 40 kanál není přijímatelný) :

Komenskeho 8patraky, Brno Kojál
ChBER 2,5E-2
PVBER max. 7E-6
POWER max 43dBuV

Bílkova, stejné nebo podobné výsledky ul.Manesova
ChBER 4E-2
PVBER max. 7E-5
POWER max 50dBuV
antenu nutno otocit na druhou stranu, jinak je příjem nemožný. Stabilní příjem to asi nebude, řešením bude nejspíš až Praděd

Hybesova bytovky
ChBER 7E-3
PVBER max. 2E-7
POWER 37dBuV

ot.Kubina – většinou nyní nemožný příjem !
chBER 3E-2 nebo horsi a značně kolísá
PVBER max E-4, spíš výrazně horší
POWER 40dBuV

Ot.Chlupa
ChBER max. E-2
PVBER max E-6, spis horsi
POWER 45dBuV
antenu nutno smerovat na Vinohradky !

Bělá kousek od hotelu Velenu
ChBER E-3
PVBER E-7, někdy E-8
POWER 50dBuV

Havlivkova DPS :
ChBER E-3
PVBER E-7/5E-8
POWER 38dBuV

Na všech místech je nutné směrovat anténu tak, aby bylo minimum odrazu na anténě (měření AER na Unaohmu ), úroveň signálu je skoro stejná, ať otočíte anténu kam chcete.



Malé vysvětlení hodnot pro neznalé :
ChBER – Channel BER, chybovost signálu před opravnou korekcí, měla by být lepší než 4E-2, lépe až v řádu E-3

PVBER – chybovost signálu po opravné korekci – měla by být min. v řádu E-5, spíš E-6 aby byl zajištěn stabilní příjem na většině boxů.

Power – úroveň/výkon v kanálu – přímo na měřicí anténě bez jakéhokoliv zesilovače. Většina boxů vyžaduje úroveň vyšší jak 38dBuV, některé boxy mají problém při úrovni signálu pod 43dBuV


obrázek
Na závěr fotka místa měření – anténní stožár odkud vysílají soukromá rádia. Měření proběhlo na kontejneru s technologií přímo u stožáru v celkové výšce od země 5m. Na fotce je vidět dipol do kterého vysílá rádio Kiss a Petrov. Modulace ballem z Brna.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články