Quantcast

Satelity SES Astra přijímá 125 milionů domácností

| Tisk

logo Lucemburský satelitní operátor SES Astra dnes oznámil, že opět výrazně zvýšil dosah a vzrostl počet digitálních a high definition domácností přijímající satelitní systémy Astra.

Služby ze satelitů Astra přijímá 125 milionů televizních domácností napříč Evropou a severní Afrikou, což je meziroční růst o 3 miliony.

Poprvé programy ze satelitu v Evropě přijímalo více domácností než kabelovou televizi. 77 milionů přijímalo služby ze satelitu a 71 milionů domácností z kabelových operátorů. Terestrickou infrastrukturu (DVB-T, analogové TV vysílání) využívalo 86,5 milionu domácností, z toho téměř polovina (48 procent) přijímalo digitální vysílání.

92 procent satelitních domácností přijímalo programy v digitální kvalitě. Kabelové sítě nabízejí digitální vysílání v menší míře (34 procent tedy pro 24 milionů zákazníků). Televize přes internetový protokol (IPTV) je ze své definice od počátku digitální. Programy z IPTV sleduje 9 milionů domácností po celé Evropě.

Televizi ve vysokém rozlišení (HDTV) přijímá ze satelitů Astra šest milionů domácností. V současné době nabízí 114 HD programů. Úspěch HD se opírá o vysoký počet prodaných HD obrazovek v celé Evropě. 125 milionů HD Ready televizory bylo prodáno od začátku HD v roce 2005. Očekává se, že do roku 2013 bude 55 milionů domácností vybaveno HD Ready televizorem a vhodným HD přijímačem. Satelit by měl nadále být největší distribuční platformou pro HD.

To jsou poslední výsledky SES Astra Satellite Monitor (Satelitní monitor SES Astra), provedený ve 29 evropských a severoafrických zemích s téměř 70 tisíci lidmi (face-to-face, telefonické rozhovory. Metodika a výsledky jsou kontrolovány nezávislými institucemi a přijaté regulační orgány jako objektivní tržní měření.

Roční Satellite Monitor s výsledky průzkumu do konce roku 2009 v Evropě a severní Africe přinesl tato fakta:

* Celkem 244 milionů analogových a digitálních TV domácností v Evropě

* ASTRA dosahuje 125 milionů analogových a digitálních TV domácností v Evropě a Severní Afrika (57 milionů Direct-to-Home, 68 milionů přes kabelové head-end systémy)



* Kolem 60 procent, nebo 146 milionů domácností přijímat televizní programy digitálně (zahrnuje všechny druhy příjmu: satelit, kabel, pozemní, IPTV)

* Astra nabízí 52 milionů digitálních satelitních domácností (72 procent všech digitálních satelitních domácností)

* ASTRA nyní nabízí 114 HD kanálů, které jsou k dispozici pro zhruba 6 milionů domácností

* 92 procent satelitních domácností přijímá programy v digitálu, ve srovnání se 48 procent pozemní příjem (DVB-T) a 34 procent pro kabelové sítě

redakce





Reklama




Vybrané články