Quantcast

Profesionální měřící přístroj DIGICUBE STC (2.)

| Tisk

Měření digitálních parametrů

Prostředí pro měření hodnot digitálního signálu přináší obvyklé hodnoty jako MER, BER před a za korekcí, Noise Margin, SNR, počítadlo neopravených chyb a rovněž analogovou úroveň signálu. Po celou dobu měření je k dispozici náhledové okno MPEG a informace o přenosovém modu, modulaci a případném kódovaní.


obrázek

obrázek

obrázek
Indikace napájeciho napětí do předzesilovače – DC@RF

Speciální funkce

V dalším okně lze vyčíst obsah měřeného MPEG streamu, včetně datového toku videa.


obrázek

obrázek
Zásadní informace lze vyčíst i z okna konstelačního diagramu. Podporovány jsou normy 256, 64, 16QAM i QPSK a 8PSK. Velmi přínosná je i informace o odběru stejnosměrného proudu LNB jednotky, relátka, nebo předzesilovače.


obrázek

obrázek

obrázek
V DVB-T máme k dispozici měření impulsní odezvy na kanále, s možností vyjádření zpoždění signálů v mikrosekundách, nebo v kilometrech.


obrázek
Pro názornost: V místě měření jsem se nacházel na přímce dvou rakouských vysílačů v SFN. Jedná se o vysílače Weitra a Jauerling, které šíří ORS1 multiplex na K31. Na odezvě je jasně patrná vzdálenost 45 km mezi signály, skutečná geografická vzdálenost vysílačů je opravdu lehce pod 50km. Tedy celkem slušné měření…

Další obrázek impulsní odezvy se týká odrazů na K43 ORS 1 – vysílače Linec /Lichtenberg/ s bližším a slabším dokrývačem u města Freistadt.


obrázek

obrázek
V satelitní i terestrické části pochopitelně dochází k načítání NIT tabulky, takže informace o právě zaměřené satelitní pozici i DVB-T MUXu nám nechybí.

Jediné co mě na přístroji trápí, je neschopnost načíst slabší a problémové DVB-T kanály.
Takový DX příjem K38 z Jauerlingu mi doma v rozvodu hraje bez problému na všech STB a TV s DVB-T tunerem bez sebemenších problémů. Prodig5 mi tento MUX bez problému načetl, i model Sefram 7825 detekovat v pořádku, na spektráku Roveru je COFDM obálka také jasně zobrazena bez významných amplitudových propadů, ale detekce je nefunkční. I u ostatních slabších muxů má Rover větší problémy, než oba zmíněné měřáky.

Ano, údaje chybovosti nebyli u Promaxe, ani Seframu naměřeny nijak valné, ale profesionální měřák za 75 tisíc by měl umět zobrazit i digitální parametry signálu, který je pro stabilní příjem nevhodný. V tomto případě se navíc jedná o signál, který pro stabilní příjem dostatečný JE!
Zastupující česká firma poslala údajně na moji žádost do Itálie dopis s popisem problému, zatím se mi reakce nedostavila…

BarScan


obrázek
Další funkcí je zobrazení všech kanálů uložených v plánu na sloupcovém tzv. teploměru.
Lze využít pro celkový pohled na úrovňovou vyrovnanost všech užitečných signálů v rozvodu.

Datalogger


obrázek

obrázek
Po skončené instalaci umožňuje DIGICUBE provést kompletní protokol o přijímaných kanálech. Lze použít jakýkoliv plán vytvořený v režimu Automemory


obrázek

Editační program SMART

Tento program je zdarma poskytován výrobcem. Po registraci na jejich stránkách je k dispozici 30denní verze, po získání licenčního klíče je program funkční na neomezenou dobu. S programem lze provádět výrobu a úpravu plánů, otisky obrazovky a jejich export do souboru BMP. Lze stahovat, upravovat, tisknout a exportovat průběhy spektra signálu.
Smart slouží také pro louding firmware do měřícího přístroje.


obrázek
Instalace nového firmware


obrázek
Spektrum signálu DVB-T před tiskem


obrázek
Editace plánu pro DVB-T měření


obrázek
Editace otisku obrazovky – nataženo po USB z měřícího přístroje



Veškerou podporu pro měřící přístroje ROVER lze po registraci získat na oficiálních stránkách výrobce. Podpora se zdá být velmi pružná, za necelý měsíc proběhli tři aktualizace.
Přístroj má ještě některé další, doplňkové funkce.

obrázek

obrázek

obrázek

Tolik zatím o novém měřícím přístroji ROVER DIGICUBE STC. Ve srovnání s mým bývalým měřákem Prodig5 je práce s DIGICUBE mnohem pohodlnější, minimum přeskakování do různých okem práci velmi usnadňuje. Skoro mám pocit, že vývojové středisko ROVERU má přímou vazbu na montéry a bere si k srdci jejich požadavky a postřehy. Až na tu detekci DVB-T hodnotím zatím na výbornou.

Případné další informace naleznete na - www.roverinstruments.com

Případné otázky se pokusím zodpovědět v diskusi.

Saxon





Reklama




Vybrané články