Quantcast

SkyStar1: Karta pro vaše bezplatné domácí kino

| Tisk

SkyStar1: pohled na DVB PCI SAT kartuDVB-S karta SkyStar1 od firmy Technisat nabízí zajímavé funkce. Kromě satelitního internetu, který primárně znáte z odlehčené verze SkyStar2, totiž karta SkyStar1 nabízí nečekané možnosti v příjmu digitální satelitní televize - spoustu placených stanic lze pomocí ní sledovat zcela zdarma.

Nejprve je nutno připojit parabolu (minimální průměr 60cm a klasický digitální LNB konvertor) ke kartě SkyStar1, kterou předtím zasunete do volného PCI slotu. Instalace ovladačů karty je velice jednoduchá - systém Microsoft Windows již při startu sám identifikuje změny v nastavení počítače a z přiloženého CD nainstaluje potřebný driver. Poté je ještě nutné nahrát obslužné programy od firmy TechniSat pro sledování TV a příjem dat. Utilita pro sledování TV je velice jednoduchá, ale uživatelům příliš nepostačí - existují však české stránky www.multidec.wz.cz, na kterých najdete vše potřebné.

SkyStar1: progDVB - vlastnosti programu


Veškeré tajemství se totiž skrývá v programu MultiDec a jemu podobných - doporučujeme progDVB. Díky němu můžete sledovat zdarma kódované stanice v systémech Irdeto1/Betacrypt1, Seca1, Viaccess1 a Nagravision, a to díky pluginám, které dekódování umožňují (doporučujeme Yanksee). Po nahrání softwaru je třeba ještě stáhnout klíče, které odblokují přístup k placeným stanicím, a záhy se vám otevře cesta do celé evropy - Premiere Digital (Německo), Canal+ (Holandsko či Francie), MTV Networks (evropské i národní edice), Polsat Cyfrowy (Polsko), ORF (Rakousko) a další více čí méně známé televizní pakety. V přípravě je také dekódování systému Seca2, který používá např. španělská Taquilla. Je nutno připomenout, že bezplatné dekódování funguje neomezeně i na stanice se systémem Pay-per-view (kdy běžný platící zákazník platí za jedno shlédnutí).

SkyStar1: nastavení DiSeqC
Jak jste jistě z předchozích řádků poznali, pomocí softwarových dekodérů nelze sledovat české digitální stanice (ČT1, ČT2, Prima, Stanice O, paket UPC Direct), jelikož jsou zakódovány v systému Cryptoworks, který patří k těm méně používaným, a tudíž jej ještě nikdo neprolomil. Je ale možné dokoupit si CI modul, do kterého vložíte příslušný CAM dekodér (Cryptoworks) a do něj originální kartu Czechlink, nebo UPC Direct. Karta Sky Star1 má kompozitní video výstup a audio "jack", takže jej můžete pomocí kabelů propojit s televizí či videem. Pro SkyStar1 je možné zároveň koupit dálkové ovládání a sledovat tak všechny placené i neplacené stanice na vaší televizi bez nutnosti obsluhy přes počítač.

Kvalita přijímaného obrazu je velmi vysoká. Některé stanice navíc vysílají v úplném DVD rozlišení, filmy v poměru 16:9 a s původním šestikanálovým zvukem (ten poběží přes vaši prostorovou zvukovou kartu, např. SB Live 5.1 či Audigy), takže díky této malé kartě můžete získat domácí kino. Ve většině programů navíc funguje nahrávání obrazu ve stejné kvalitě, záleží jen na velikosti vašeho pevného disku, kolik hodin záznamu do počítače nahrajete - zpětné přehrávání samozřejmě probíhá jak na počítači, tak přes video výstup satelitní karty.

SkyStar1: Dekódovaný program Premiere1




Kromě sledování televize karta disponuje u nás stále oblíbenějším jednosměrným "satelitním internetem" - natočíte-li parabolu na družici Astra1 a zakoupíte si službu Europe Online (cena je paušální a vychází na cca 250 Kč za měsíc), můžete stahovat libovolné soubory z internetu, které přijdou rychlostí 2Mbps až k vám domů bez nutnosti přetěžovat své klasické internetové připojení. Pomocí volně šiřitelného programu File Fetch Manager (EON FFM) pak můžete přijímat všechny hry, filmy, programy i hudbu, které si stahují uživatelé Europe Online (a to za 250 Kč měsíčně). Pro tyto účely primárně slouží karta SkyStar2. SkyStar1 má totiž určitá hardwarová omezení a nedokáže přijmout 5 a více souborů najednou v jednu chvíli (což se ale téměř nestává). I tuto "vadu" lze však odstranit pomocí záplaty z www.multidec.wz.cz. Kromě Europe Online lze na kartě zcela zdarma přijímat také projekt Sat@Once z družice Astra, který vám po celý den nabídne výběr kompletních verzí těch nejoblíbenějších internetových stránek, o kterých sami můžete hlasovat.

S kartou SkyStar1 získáte velmi levný digitální satelitní přijímač s možností příjmů placených stanic a nahráváním pořadů na hard disk. Navíc je možné pomocí levné služby Europe Online stahovat libovolné soubory z internetu. Pomocí doplňků (CI moduly, CAM moduly, dálkové ovládání, prostorová zvuková karta, reproduktory 5.1) z ní uděláte domácí kino se vším všudy.

Popis dodala firma Isat.cz - www.isat.cz

Poznámka redakce - na prvním obrázku nahoře je znázorněna karta Sky Star1 ve starším provedení - má dva konektory F pro prosmyčkování vstupního signálu na případný další přijímač. Současný model má už jen jeden vstupní konektor pro připojení antény.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články