Quantcast

Extrémně nízké symbol rate na satelitech

| Tisk

Symbol rate (symbolová rychlost, SR) je jedním z důležitých parametrů, který je nutný pro satelitních multiplexů. Vedle obvyklých hodnot u DTH služeb 22000, 27500, 28000, 30000 Msymb/s se používají i jiné hodnoty. Vždy na základě konkrétních požadavků provozovatele multiplexu či kanálu. Můžeme se setkat s hodnotami SR 2170, 2892, 5632, 6111 a mnoha jinými.

Před téměř pěti lety server parabola.cz referoval o novém ruském multiplexu StarGate TV na pozici 80°E (dnes tato služba zanikla a nástupcem je Kontinent TV na jiné pozici 85,2°E). Nový vysoký symbol rate téměř 45 Msymb/s (přesně 44,950 Msymb/s) otevřel nové možnosti pro testování satelitních set top boxů. Stejně vysoké symbol rate se později objevilo i na pozici 53°E, kde je možné jej přijímat dodnes. Slouží jako dobrý zdrojový DVB-S signál pro testy satelitních přijímačů. Takto vysoké SR se stalo doménou ruského trhu.

Vedle velmi vysokých hodnot SR se v poslední době objevila i řada SCPC kanálů s nízkou symbol rate pod hodnotu 1 Msymb/s, což je hodnota, od které obvykle moderní satelitní přijímače dokáží naladit s přijímat digitální signály.

Nižší symbol rate (pod 1 Ms/s) využívají některé rozhlasové stanice pro distribuci svého programu na terestrické vysílače, do kabelových či satelitních sítí. Tyto distribuční satelitní trasy, které si nyní přiblížíme, jsou volné ( FTA).

Proč signály testovat?

Jen „tak“, pro zábavu. Možnosti vyzkoušení rozsahu Vašeho satelitního přijímače.

Kde začít?

Prakticky nejjednodušší možností, jak začít testovat Váš satelitní přijímač na nízké symbol rate je ruské Radio Zvezda, které vysílá na satelitu Astra 4A (Sirius 4) se symbol rate 1,100 Msym/s. Je to první dobrý test pro přijímač, zda si s tímto signálem poradí. Pokud ano, můžeme pokračovat v dalších testech SR na jiných satelitech.

program: Radio Zvezda
satelit: Astra 4A / Sirius 4 (4,8°E)
kmitočet: 12,688 GHz
polarizace: horizontální
SR: 1100
FEC: 3/4
norma: DVB-S
modulace: QPSK

Signál Radio Zvezda je dostupný s parabolami od průměru 80 cm. Podobně nízké SR (1,110 Ms/s) se používá na družici Eurobird 2 (25,5°E; freq. 11,010 GHz, pol. V, SR 1110, FEC 2/3), který má ale slabší signál.

S testy nízkých symbol rate pod 1 Msymb/s můžeme zahájit na satelitním systému Hispasat 1C/1D na pozici 30°W, kde SR je 700 ksymb/s. Pro příjem tohoto vysílání se doporučuje parabola od průměru 110 cm. V rámci mini paketu jsou šířeny tři rozhlasové stanice.

programy: Radio Onda Cero, Europa FM, Radio Onda Melodía
satelit: Hispasat 1D (30°W)
kmitočet: 11,503 GHz
polarizace: vertikální
SR: 700
FEC: 3/4
norma: DVB-S
modulace: QPSK

Na další testy se můžeme přesunout na východ. Konkrétně na oblíbenou pozici v České republice a na Slovensku - pozici 23,5°E. Vedle českých a slovenských programů a řady dalších stanic mají zde své distribuční trasy německé a rakouské rozhlasové stanice.

V prvním případě se dostáváme na symbol rate 555. Mini paket s touto hodnotou šíří 3 rakouské rozhlasové programy plus jeden hudební kanál pro ozvučení obchodních domů. Vedle nízké SR můžete zde narazit na druhý problém - všechny 4 rozhlasové programy jsou šířeny v audio formátu HE AAC, takže přijímač musí tento formát podporovat. Jinak rádia neuslyšíte.

programy: Antenne Tirol, Radio Oberland, Radio Osttirol, Radio POS
satelit: Astra 3A (23,5°E)
kmitočet: 12,660 GHz
polarizace: vertikální
SR: 555
FEC: 3/4
norma: DVB-S
modulace: QPSK
formát zvuku: HE-AAC

Hned "vedle" (rozdíl 1 MHz) je distribuční linka bavorské rozhlasové stanice Antenne Bayern. Kvalita zvuku je vynikající (384 kbit/s). Výhodou je FEC 1/2, který poskytuje značnou rezervu při zhoršeném počasí.

program: Antenne Bayern
satelit: Astra 3A (23,5°E)
kmitočet: 12,659 GHz
polarizace: vertikální
SR: 477
FEC: 1/2
norma: DVB-S
modulace: QPSK

Další neméně zajímavými signály jsou dvě rozhlasové stanice na satelitu Eutelsat Sesat na pozici 16°E - konkrétně hudební a informační CFN (Canadian Forces Network) a oldies rádio JOE FM, které zde vysílá FTA a slouží jako distribuce pro TV Vlaanderen na pozici 19,2°E, kde je signál kryptován systémy Mediaguard 3 a Irdeto 2.

Neméně důležitý je i fakt, že rádia opět vysílají s rozdílem 1 MHz. Navíc FEC je stejné a SR velmi podobné. Řada tunerů přijímačů může mít proto problémy se zpracováním jednotlivých signálů.

program: CFN (Canadian Forces Network)
satelit: Eutelsat Sesat (16°E)
kmitočet: 12,680 GHz
polarizace: horizontální
SR: 330
FEC: 1/2
norma: DVB-S
modulace: QPSK
identifikace: no name (bez pojmenování)

program: JOE FM
satelit: Eutelsat Sesat (16°E)
kmitočet: 12,681 GHz


polarizace: horizontální
SR: 334
FEC: 1/2
norma: DVB-S
modulace: QPSK
identifikace: BP reserve

Pod článkem uvítáme Vaše zkušenosti s příjmem uvedených programů na různých satelitních přijímačích.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články