Quantcast

UPC Direct: History HD skončil na starém kmitočtu

| Tisk

logo History HD, dokumentární kanál ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), ukončil dnes svoji distribuci na starém transpondéru satelitu Thor 5 (0,8°W). Změna se dotkla abonentů skandinávské pay-tv Canal Digital a středoevropské služby UPC Direct, kterým je program společně poskytován.

Společnost Canal Digital Group, poskytovatel severské platformy se rozhodl provést optimalizaci transpondérové kapacity na satelitech Thor 5 a Thor 6 (oba 0,8 st. západně). Programy v HD ale i v SD určené pouze pro země severní Evropy byly postupně přesunuty na kapacity Thor 5 a 6 do tzv. severního svazku - tedy s hlavním pokrytím území Skandinávie. Stanice společné či vhodné pro více zemí (severní a střední Evropa) byly přesunuté na panevropské pokrytí.

Canal Digital zahájil 26.1.2011 paralelní distribuci stanice History HD na původním a novém kmitočtu, aby měli diváci možnost si svůj set top box přeladit na nové parametry. Po zhruba 4 týdnech bylo vysílání na původní frekvenci (freq. 12,130 GHz, pol. H) ukončeno).

Uživatelé HD set top boxů od UPC se o přeladění přístroje nemusí starat. Přístroj si automaticky načte novou programovou konfiguraci. Majitelé vlastních HD přijímačů si musí program naladit ručně zadáním níže uvedených parametrů, pokud již tak neučinili.

nové technické parametry:

satelit: Thor 5 (0,8°W)
kmitočet: 12,015 GHz
polarizace: horizontální
SR: 30000


FEC 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
kódování (CA systémy): Conax (karty Canal Digital), Nagravision 3, Cryptoworks (karty UPC Direct)

History HD je součástí HD balíčku Direct HD, který obsahuje stanice ČT HD, Nova HD, Nova Sport HD, Nat Geo HD, Nat Geo Wild HD, ESPN America HD a Discovery HD Showcase. Balíček je možné si doobjednat k základnímu souboru Direct Medium.

Stanice History HD se věnuje výhradně pořadům o historii. Nabízejí jak faktografické, tak i odlehčené dokumenty, seriály a speciální série, často ověnčené různými oceněními.

redakce





Reklama




Vybrané články