Quantcast

Kathrein UFS 922 - HD satelitní přijímač s twin tunerem a 250GB pevným diskem

| Tisk

Dnes si přiblížíme satelitní přijímač nejvyšší řady od mezi odbornou veřejností známé a tradiční německé značky KATHREIN, mající sídlo a některé výrobní závody v německé Rozenheimu, kterou před sto lety založil pan Anton Kathrein, jehož vnuk pokračuje ve výrobě, zabývající se zejména profesionálním zařízením pro televize, rádia, vysílací a distribuční společnosti.


obrázek

S přechodem na zemské digitální televizní vysílání v České republice můžeme o této značce více slyšet i v souvislosti s dodávkou a instalací nových vysílacích technologií pro naši páteřní síť televizních vysílačů.
Při troše štěstí lze u rekonstruovaných vysílačů spatřit i současného majitele firmy, pana Antona Kathreina, alespoň já ho měl v roce 2009 na Javořici, kdy kolem nás ve svém BMW projel přímo do areálu vysílače.


obrázek


obrázek

V dnešní době, kdy se i mnozí tradiční výrobci vydávají cestou nejnižší ceny, čímž pochopitelně klesá spolehlivost, kvalita a životnost přístrojů jsme se s pár fundovanějšími kolegy poohlédli i po produkci Kathreinu pro koncové uživatele. V pestré výrobní paletě nechybí ani satelitní přijímače řady UFS a pro mobilní použití v karavanech řady UFO.


obrázek

My si dnes představíme nejvyšší model UFS 922, který charakterizují dva tunery a pevný disk, dle konkrétní modifikace s 250GB, 500GB, nebo 1000GB a "hifi"šířka 435mm. Všechny přístroje Kathrein jsou dodávány v černé, či stříbrné barvě.
Test probíhal od listopadu 2010, takže se nejedná jen o krátký provoz přístroje, po vybalení z krabice, ale o déle trvající provoz, který jediný může odhalit i různé větší, či menší “mouchy“.
Podívejme se tedy na model s 250GB pevným diskem.

Balení a popis přístroje

Na dnešní dobu poctivá krabice obsahuje přístroj samotný, dálkový ovladač, baterie Philips, pochopitelně nechybí kabely HDMI a LOOP.

Čelní panel obsahuje odklopné víko, pod nímž jsou dva CI sloty a jeden port USB,vedle velkého display je otočný multifunkční ovladač, tlačítko TV/R módu a vstupu AUX.
Zadní panel obsahuje vedle výstupu z ventilátoru, síťový vypínač se vstupem pro napájecí kabel, komponentní a audio a video výstupy, dvojici scartů a dvě dvojice anténních vstupů a výstupů dvojitého tuneru. Nechybí LAN a dvojice USB portů

Instalace

Připojení:
Po připojení antény a televizoru se nám po spuštění přístroje objeví úvodní instalační menu, které nám nabídne počet a konfiguraci antén, natavení času, videa.

Jelikož používám polohovací zařízení se singel LNB, nastavil jsem průchozí smyčku z tuneru A do B. Myslím, že to nebude jen můj případ, přestože jsou dnes ceny twin LNB více než příznivé, tak nejeden uživatel připojený třeba na společný satelitní svod použije stejnou konfiguraci. V tomto případě však přicházíme o asi největší devizu těchto přístrojů - a tou je nezávislé sledování a nahrávání dvou libovolných pořadů. Při mnou realizovaném prosmyčování tunerů jsme omezeni polarizací, takže můžeme kombinovat hlavní programy ČT, PRIMA a nově i NOVA HD (NOVA SD Skylink), které jsou na distribuční pozici 23,5E vysílány ve vertikální polarizaci, nebo opačně je možné kombinovat všechny zbývající programy horizontální polarizace PRIMA COOL, LOVE a třeba volitelné placené stanice. Pro někoho se tento výčet možných kombinací může zdát jako předem jasný, přesto se často setkávám s dotazy, jaké omezení přinese kombinace dvoutunerového přístroje s klasickým LNB.

Instalace:
Přistroj je předladěn na dvojici družic Astra 19,2E a Hot Bird 13E.Nastavíme tedy anténu pro příjem z Astry 23,5E, zadáme parametry TP 12525 V, povolíme síťové vyhledávání a proladíme programy CS Link a Skylink.


obrázek


Editace programů

Takto naladěné programy seřadíme vstupem do konkrétního menu, vlastní práce s programy je proti náhodné, či nechtěné editaci podmíněna stisknutím tlačítka REC. Pak lze volit jednotlivé editační úkony, můžeme zvolit buď skupinové, nebo jednotlivé volby. Editační proces hodnotím pozitivně, je jasný a přehledný, jak pro instalačního technika, tak pro uživatele.


obrázek


Sledování programu / obsluha

Jako u ostatních přístrojů tohoto výrobce, vše usnadňuje jednoduchý a přehledný dálkový ovladač, který je společný všem dalším modelům Kathreinu. Jeho ovládání je jednoduché a "nezabloudí" zde ani méně zručný uživatel, což potvrzuje i bezproblémová a delší dobu prodávaná řada UFS 903.

V přístroji jsem používal vždy dva dekódovací moduly,kombinoval jsem CRYPTOWORKS / IRDETO od Mascomu a Technisatu, ale vyzkoušel jsem i alternativní moduly DIABLO, T-REX, X-CAM v nichž se střídaly karty CS Link, Skulink, MTV-Technisat a ORF. Během testu nedocházelo ke kolizi, varovným hláškám, ani ke zpomalení přístroje. Přepínání jednotlivých programů hodnotím jako svižné a pozitivně na mne působí i malá drobnost: při číslicové přímé volbě programu je zobrazeno nejen číslo, ale i jméno voleného programu, to si myslím opět přispívá k jednoduchosti a přehlednosti obsluhy.


obrázek


EPG:

Elektronický programový průvodce KATHREIN patří k tomu nejlepšímu.EPG lze nastavit,aby si automaticky natahovalo aktuální data, takže s vám prostě nestane,že by po navolení programu nebyla k dispozici. Po stisknutí tlačítka EPG se dostaneme do prvního sektoru, zde jsou pod sebou seřazeny programy stejně jako v hlavním seznamu s tím, že u každého je zobrazen údaj o probíhajícím a následujícím pořadu. Stisknutím žlutého tlačítka se dostaneme do dalšího sektoru, který patří už pouze jednomu programu a to s více než dostatečným přehledem o hodinách a dnech.
Malou skvrnkou u řad UFS 922 a UFS 912 je chybějící česká znaková sada,to je opravdu jediná slabina tohoto přístroje. (Podle informací od výrobce se bohužel u těchto modelů českého EPG nedočkáme, bude dostupné až u inovovaných modelů).
Nemohu nedodat, že to není tak dlouho, co si s tímto malým nedostatkem výrobci ani prodejci hlavu nelámali, ale přesto se doba poněkud změnila a toto relativně malé omezení může být pro mnohé potencionální zájemce rozhodující.


obrázek


Nahrávání / práce s PVR

Asi nejdůležitější položkou u přístroje s vestavěným pevným diskem je nahrávání. S čím přichází Kathrein?
Dle konkrétní situace lze pochopitelně využívat funkci TIME SHIFT, kdy si ještě v průběhu záznamu pořadu můžeme spustit nahrávaný pořad od začátku, nahrávat lze až dva pořady a třetí lze sledovat, nyní blíže:

Přímé nahrávání:

Po navolení požadovaného programu stiskneme REC a pořad se nám automaticky nahraje do konce jeho trvání.To si myslím je jednoduché a pohodlné, prostě pokud daný pořad nemůžeme dosledovat do konce, jednoduše stiskneme REC. Pochopitelně je možná i jednoduchá manuální korekce konce času nahrávání.

Programovatelné nahrávání:

Vše je opět velice jednoduché, již výše zmíněným pohybem v EPG si u daného pořadu pouze zadáme, že jej chceme nahrát. Opět je možná jednoduchá manuální změna konkrétního času, zejména u živých přenosů si mnohdy nemůžeme být jisti konkrétním časovým údajem v EPG. Jsme-li v situaci, kdy stanice EPG nevysílá, nebo z nějakého důvodu není k dispozici (čas od času má s EPG problém třeba PRIMA), jednoduše nastavíme nahrávací čas OD-DO.


obrázek


Dekódování nahrávky

Přístroj, podobně jako další značky používající dekódovací (certifikované) moduly nesdílí dekódovací kartu,takže pořad je automaticky nahráván v zakódovaném stavu. K dekódování dochází až po navolení ve stand-by režimu. Někdy můžeme zapomenout, dojde ke změně přístupových klíčů a pozdější dekódování, hlavně stane-li se s větším odstupem není možné (sám jsem se takto také "vypekl", přestože zákazníky na to vždy upozorňuji...). Zejména u karet IRDETO na které přechází i náš největší operátor Skylink, dochází ke změně klíčů velmi často, takže je jisté, že o nahrávání pořadů v zakódovaném režimu nemůže být vůbec řeč. Někteří dodavatelé satelitní techniky už nám rozesílají emaily s varováním o nevhodnosti kombinace HDD přístrojů s kartou IRDETO a jako řešení doporučují k přístrojům dávat klasické karty CRYPTOWORKS, který zatím stále dodává CS Link, nebo migrační kartu ICE od Skylinku. Osobně se mě doporučená řešení nelíbí, neboť ani jedno nemá dlouhodobější charakter a ani nedomýšlím co nastane ze strany zákazníků, až bude starý CRYPTOWORKS odpojen... Jednoduše řečeno, neumožňuje-li přístroj funkci okamžitého dekódování, ztrácí nahrávání zejména u přístrojů s certifikovaným modulem jaksi smysl...

Jak toto řeší Kathrein?
Při jakémkoliv záznamu, ať už přímého, nebo programovaného lze vždy (!) navolit funkci okamžitého dekódování, karta je pak sice blokována pouze pro nahrávání, ale máme jistotu, že o nahrávaný pořad nepřijdeme. Toto lze doporučit vždy, když nenahráváme dva proti sobě vysílané pořady. Existuje ještě jedna možnost přímého dekódování dvou nahrávaných pořadů a tou je obsazení obou CI rozhraní s příslušnou dvojicí dekódovacích karet. (nabízí se pochopitelně kombinace od každého operátora jedna.)


obrázek


obrázek


Práce s nahrávkou

Stisknutím tlačítka Archiv vstoupíme do souborů na pevném disku. Přístroj pochopitelně nabízí jednoduchou práci s nahrávkou,jako je přehrání, přejmenování,výmaz a blokování nahrávky.
Kathrein UFS 922 jde dále: Nahrávku můžeme jednoduše sestříhat a poté ještě jednodušeji odeslat třeba na"flešku". (Nevybavuji si podobný přístroj, který takto jednoduše umožňuje exportovat nahrávky z vestavěného HDD, ani bych se nedivil, že tato funkce bude u nového modelu omezena, nebo zcela odstraněna…)


obrázek


obrázek


Další poznatky


Hlučnost přístroje:

Mnozí zákazníci se při pořizování přístroje s vestavěným pevným diskem obávají hlučnějšího chodu přístroje. Přiznávám, že donedávna jsem k této skupině patřil i já. Dnešní přístroje jsou proti dřívějším modelům relativně tiché, ale existují rozdíly, které se liší značku od značky. Musím dodat, že Kathrein nepřekvapil ani zde, jeho chod hodnotím jako velice tichý, menu přístroje nabízí i regulaci otáček ventilátoru. Pochopitelně jsem jí zkusil nastavit na nejnižších 500 otáček za minutu, pak už přístroj nebyl slyšet skoro vůbec. Předpokládám, že přístroj používá automatiku, která by v případě nedostatečného chlazení adekvátně zareagovala…

LINUX:

Přestože je přístroj podobně jako jeho nižší řada UFS 912 postaven na Linuxu,konstatuji,že tato sekce je mě u přístrojů zcela neznámá,ale dává pochopitelně naději na další využití přístroje. Zejména na německých fórech lze najít další "informace"

Servisní funkce

Přístroj nabízí možnosti aktualizace řídícího sw, buď prostřednictvím družice Astra 19,2, nebo prostřednictvím USB, pochopitelně lze přenášet listy programů, což ocení nejen instalační technik, ale i zákazník, který mohl nechtěně smazat svůj seznam programů.

Obraz / zvuk

Obraz:
Přiznávám,že patřím k náročnějším uživatelům, který ještě vyrostli na HIFI, takže v dnešní digitální době spíše trpím. Výsledný obraz koncový satelitní přístroj uživatele ovlivňuje velmi málo, hlavní vlivy jsou mimo naší kontrolu a i samotný Skylink nám opakovaně tvrdí, že je pouze distributorem, takže jej nedokáže zlepšit.
Otázka zhoršení obrazu je velmi diskutabilní, neboť jsem neměl možnost vidět kvalitu distribučního zdroje třeba VIASATU, nebo HBO, takže kromě souběžně vysílaných pořadů i na jiných televizích jako ORF, ARD a ZDF se nenabízí možnost přímého porovnání. Přesto musím konstatovat, že zejména obrazová kvalita satelitního vysílání rakouské ORF, patří k tomu nejlepšímu co jsem mohl vidět a to nemluvím jen o HD vysílání, ale především o SD, které při podobné datové kapacitě, jakou si na 23,5E platí naše ČT, těžko hledá přemožitele. Zde je vidět,že když dva dělají totéž, není to totéž.
Tento fakt dává za pravdu představitelům Skylinku, kteří tvrdí, že vše není jen o datovém toku,ale i o kompresní a odbavovací technologii.
V případě ČT hodně ubírá její velmi kolísavý datový tok, kdy není problém naměřit i hodnoty pod 2Mbit,což nepostačuje ani pro klidnou, či statickou obrazovou scénu. Při luxusní celkové kapacitě ČT 30Mbit na 12525, je to přeci jen škoda, jistě by bylo dobré zamyslet se nad nastavením spodního limitu kolem 4 Mbit. Podobně tomu tak je u nové stanice PRIMA LOVE, které málo kdy klesne pod 4Mbit, ve špičkách přesahuje i 7Mbit, její průměr je kolem 6Mbit-pro SD více než dostatečná kapacita, přesto se u nás jedná přeci jen o výjimku...
Jisté rozdíly v kvalitě obrazového výstupu jednotlivých přístrojů existují a i zde přístroje KATHREIN jistě patří k tomu nejlepšímu, co jsem měl možnost vyzkoušet, ale dodávám, že je-li u konkrétní stanice špatná kvalita, ani tyto přístroje s tím nic nesvedou.

Zvuk:
Tato tak trochu opomíjená část také zasluhuje pozornost, sice vím, že drtivá většina uživatelů využívá pouze vestavěné reproduktory televizoru, v lepším případě plastové reproduktory domácích kin.
Po připojení do HIFI sestavy ES komponentů SONY jsem nemohl nepostřehnout, že ten satelit nějak hraje. Mé myšlenky hned padly na nesmrtelné přístroje NOKIA 9600 a 9800. Je to jistě způsobené kvalitními převodníky, takže třeba i hudební stanice Óčko měla poměrně kvalitní zvuk, naplno se to projevilo u volně vysílaných hudebních stanic na TP 11642V z pozice 28,5E, které bohužel žádnou velkou obrazovou ani zvukovou kvalitou neoplývají, přesto se stal jejich výsledný dojem prostřednictvím UFS 922 snesitelnějším.

Závěr

V oboru působím pěknou řádku let a konstatuji,že setkání s touto značkou je pro mě milé, zejména ve znamení dnešní doby,kdy se i mnozí tradiční výrobci ubírají cestou kvantity a nejnižší možné ceny.
Kathrein UFS 922 přijde případného zájemce i s CAM modulem IRDETO/CRYPTOWORKS na 13000 Kč, takže si ho nejspíše nekoupí běžný uživatel, který vybírá v marketech a hledá nejnižší cenu, na druhou stranu právě pro běžné uživatele přináší Kathrein jednoduchou obsluhu i v řekněme náročnější části do které lze počítat nahrávání a vůbec práci v PVR části přístroje.
Naopak body bude sbírat u náročnějších uživatelů, kteří ocení dílenské zpracování, šířku 435mm, nebo slyší na tradiční značku s jasným původem.

Celé setkání s top modelem Kathrein UFS 922 ve mně vyvolává známou repliku agenta 007 Jamese Bonda: „VYROBIL MĚ KATHREIN, ANTON KATHREIN“



+ Jednoduchost obsluhy
+ Práce s PVR
+ Design
+ Hifi šířka 435mm
+ Made in Germany
- EPG - absence české znakové sady v elektronickém průvodci

Někdy příště si představíme HD PVR modely Kathreinu UFS 903 a UFS 912.

Lubomír Čumpl, PROFISATTV





Reklama




Vybrané články