Quantcast

Na návštěvě u vysílače Velká Javorina

| Tisk

Nedávno jsem byl jen několik km od tohoto známého vysílače a při cestě na ubytování jsem ho velmi dlouho pozoroval. Nakonec jsem obětoval několik hodin a k vysílači zajel. Přímo k vysílači se asi legálně dostat nedá – samý zákaz, tak jsem zajel na Slovensko, a přes obec Stará Turá, dále směr Hrnčiarové pomalu dojel až téměř k tomuto vysílači.

Další možná cesta je od Veselí nad Moravou po silnici číslo 54 do obce Brestové, dále do obce Cetuna a odtud již na Javorinu. Pěšky nebo na kole se k vysílači dostanete nejlépe z obce Vápenky a odtud po žluté (8,5km) nebo po modré (5,5km) značce. S anténou a měřákem jsem dal přednost autu a tak jsem dojel až k Holubyho chatě a odtud pěšky posledních asi 500 m.


obrázek

Na obrázku výše je pohled na tento vysílač. Jde o starší foto a pozorný čtenář možní zaznamená, že zde ještě není dočasný anténní systém pro DVB-T. Vysílač se nachází v nadm. výšce 970m.n.m., vlastní vysílač je vysoký 135m

Tento vysílač má nyní několik anténních systémů. Nahoře v tubusu je anténní systém pro kanály 39 a 56, tedy pro analogové programy STV2 a STV1, které již v době čtení tohoto článku budou nejspíš vypnuté.

Dále se na stožáru, přibližně v jeho polovině nachází další dva anténní systémy – jeden pro program ČT2, šířený na kanále 47, nyní již vypnutý a níže umístěný anténní systém pro kanál 21 – NOVA. Oba dva tyto anténní systémy jsou směrované na území České republiky, takže přesah na Slovensko bude obdobný, jako u kanálu 69, v době psaní článku vysílající ještě do náhradního anténního systému, směrovaného na území Slovenska. Odhadovaný výkon kanálu 69 na území ČR je pouhých 100W a pro diváky, chtivé slovenského digitálního vysílání byl dosah docela nemilým překvapením, zvláště, když analogový kanál 39 a 56 měl obrovský přesah do vnitrozemí ČR.

Z vysílače Velká Javorina jsou tedy ke konci května 2011 vysílané tyto TV programy/multiplexy:

Analogové vysílání:
Kanál 21 – program NOVA
Kanál 39 – program STV2
Kanál 56 – program STV1

Digitální vysílání
Kanál 69 – dočasný multiplex s programy STV1, STV2, JOJ a Markíza, polarizace vertikální


obrázek

Na obrázku výše jsou zakroužkované anténní systémy, směřované do ČR – horní je ČT2/47k (vypnutý) a spodní je NOVA/21k zatím pořád vysílající. Všimněte si, že antény nejen že jsou směrované jen do ČR, ještě jsou umístěny před samotným stožárem, takže zadní lalok antény je ještě více potlačen.

Před více než rokem byly instalovány antény na DVB-T, vysílající dočasně na kanále 69. Signál je tentokrát, ale na rozdíl od STV1, STV2 směrován striktně na území Slovenska. Šíření signálu na naše území neprospívá navíc ani výrazně nižší umístění AS a navíc ještě již tak slabý signál zeslabuje i vlastní stožár vysílače.


obrázek

A jak to vypadá se signály TV vysílačů přímo pod stožárem?

Díky nadmořské výšce a tím i výbornému terénnímu profilu tu hraje kde co. O tom, že tu hraje kanál 69 nemůže být pochyb – přímo pod stožárem na anténu BU119 namířenou kamkoliv byla úroveň signálu kolem 103dBuV při chybovosti před Viterbi lepší jak E-8. Měřil jsem tedy s anténou BU119 a na přístroji Televes H45.

Nejprve jsem zkusil české DVB-T. Samozřejmě kanál 29, 40, 59 z vysílače Kojál, všechny měly úroveň kolem 76dBuV, kanál 59 o pár dB méně – vyšší útlum prostředí daný vysokým kanálem, ale i tak se jednalo jen o pár dB. S digitálními parametry to bylo ale výrazně horší – cBER byl jen v řádu E-3, výjimečně 7E-4. Zde je na vině pre-echo, byť odstup úrovní signálů byl větší než 20dB. Kanál 59 byl výrazně horší – chybovost byla jen taktak v řádu E-3 a horší – na vině byla analogová Javořice s Primou na stejném kanále. I na spektru byl analogový signál pěkně patrný.

Samozřejmě jsem zkusil i Javořici, z ní byly úrovně signálu poměrně vysoké – kolem 55dBuV, ale použitelný byl jen kanál 30 s multiplexem 3. Kanál 33 s 1.muxem úspěšně rozbíjel Zlín na stejném kanále (jinak nejlépe hrající český DVB-T MUX s úrovní kolem 67dBuV a cBER 4E-5 po přesměrování antény). Kanál 35 z Javořice byl zase zničen jiným analogovým programem.

Docela překvapením byla úplná absence signálu z Pradědu – kanál 36 byl bez DVB-T signálu.

Přijímatelné a se slušnými parametry byly i ostravské vysílače na kanálech 37 a hraniční ale možný byl příjem MUX1 a kanále 54. Kanál 37 měl úroveň kolem 56dBuV při cBER 7E-3, příjem byl stabilní a bez výpadku, kanál 54 měl úroveň nižší – jen 47dBuV a cBER se pohyboval kolem 2E-2. Docela zajímavý rozdíl. Neznám ale momentální situaci na Ostravsku a je možné, že se jednalo o dva různé vysílače.

Překvapením byl ale MUX 4 z Brna na kanále 64, s úrovní pouhých 49dBuV a cBER 4E-2. Programy se podařilo naskenovat, příjem byl navzdory chybovosti stabilní.

Slovenské vysílače

Když už se nacházím na slovenských hranicích, je jasné, že zkusím i slovenské multiplexy. Takže – kanál 68 z Krížavy vůbec nic – ani náznak signálu. Slabý signál na kanále 66, úroveň necelých 50dBuV, ale při cBER 3E-3 stabilní příjem.

Vynikající signál byl dále na kanálech 52 (multiplex s programy JOJ, JOJ plus, Markíza a DOMA) a dále na kanále 26 a 57 (multiplex s programy STV1, STV2 a STV3) . Žádný multiplex nemá víc jak 4 programy, škoda že používají tak problematickou 64QAM. Úroveň na těchto kanálech byla přes 60dBuV, při cBER v řádu E-5 se jednalo o vynikající signál

Překvapením byl signál na kanále 42, resp.jeho obsah – MUX obsahoval jen jednu slovenskou stanici, TV Karpaty. Stanice vysílá z Piešťan a výkon je 1kW (údaje na stránkách stanice).

Polské vysílače

Vzhledem k nadm. výšce a lokalitě jsem se rozhodl zkusit i polské vysílače na mě známých kanálech. Skrzyczne na kanále 38 ale bez náznaku signálu, ale na kanále 62 se velmi slabý signál objevoval. Jeho úroveň však byla pouhých 40dBuV a cBER na mezi detekce – občas 8E-2 a horší, obsah muxu se naskenovat nepodařilo.

Maďarské vysílače

Vzhledem ke kótě jsem ještě zkusil pro mě jinak nedostupné vysílače z Maďarska. Sice mě již docela tlačil čas i malé pochopení rodiny ale zkusit jsem to musel. Jediné co jsem věděl, nebo spíš tušil tak bylo to, že kanály s maďarským DVB-T jsou na konci spektra – od kanálu 60 výše.

Po nasměrování antény někam směrem na Maďarsko jsem na spektráku uviděl signál na kanálech 61, 63, 64. Kanál 64 mě překvapil, původně jsem myslel, že je to odraz brněnského vysílače MUX4, ale odraz zde nepřipadal v úvahu a asi se tímto dalším vysílačem vysvětlila poměrně vysoká chybovost při příjmu MUX4 z Brna. Kanál 64 patří s největší pravděpodobností vysílači Gerecse nebo Kabhegy. Jde o 100kW vysílače, ale i přes tento slušný výkon se obsah muxu se naskenovat nepodařilo, ani pořádně změřit digitální parametry. Televes jen občas ukázal cBER 8E-2 a horší. Mělo by se jednat o MUX A a část programů má být i kódovaná systémem Conax.

Kanál 61 bude tedy nejspíš patřit vysílači Kabhegy, opět má jít o 100kW vysílač, obsahující mnoho programů, vč. HD. Většina programů je ovšem kódována. Tento kanál měl velmi slušné parametry – úroveň 52dBuV, cBER 8E-3, obsah muxu se podařilo naskenovat a obsahoval např. programy AXN, Private Spice, Film+ a další. Většina programů je ale samozřejmě kódována.



Signál na kanále 63 byl již velmi slabý – na spektráku kolem 35dBuV a bez možnosti změřit parametry, natož pak obsah muxu naskenovat.

Za zmínku snad stojí i to, že maďarské vysílače používají kompresní formát H264/MPEG4, takže pro jejich příjem je nutný odpovídající přijímač. Stejný formát využívají (mají využívat) i polské vysílače.

Rakouské vysílače

Jen pro úplnost jsem zkusil i známé rakouské vysílače, zde jsem již takové štěstí neměl. V případě kanálu 21 je to jasné, kanál 31 ovšem také bez signálu. Signál s úrovní kolem 45dBuV při cBER 5E-3 byl na kanále 24, což při 16QAM je velmi slušné, ovšem na kanále 34 žádný signál.

Závěrem

Docela zajímavé místo nejen pro lovení signálů. Skvělá turistika, lyžařské vleky, krásný výhled na obě strany státní hranice. Bylo tam nádherně a krásně tam může být i v zimě. Mimo to je to jedno z mála míst, kde je možné přijímat signál z téměř všech okolních států. Takové spektrum různých signálu od dožívajícího analogu po DVB-T z pěti států se jen tak nenajde. Sice pro trvalé koukání stačí jedna satelitní parabola, ale uznejte – tohle má své kouzlo.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články