Quantcast

Příjem DVB-T na rozhledně Vítkův Hrádek (1.)

| Tisk

logo V dnešním článku bych chtěl po delší době opět oživit kouzlo dálkového příjmu digitálního terestrického signálu v normě DVB-T. Již dlouhou dobu jsem chtěl vyzkoušet a porovnat vlastnosti dálkového příjmu českého a zahraničního DVB-T vysílání. Ideálním místem se nabízí nějaké vysoko položené místo, pokud možno bez výraznějšího rušení v pásmu UHF. Rozhodl jsem se pro rozhlednu Vítkův Hrádek u obce Svatý Tomáš, poblíž Lipenské přehrady.


obrázek

Vítkův Hrádek leží na hoře Vítkův Kámen v nadmořské výšce 1053 m.n.m., jedná se o nejvýše položený hrad v České Republice.


obrázek

Vítkův Hrádek byl vybudován v polovině 13. století českokrumlovskou větví Vítkovců. Od 18. století se už hovoří pouze o zřícenině Vítkova Hrádku, za minulého režimu sloužil Vítkův Hrádek /dále jen VH/ ČSLA, jako pozorovatelna protivzdušné obrany státu.


obrázek


obrázek

V roce 1990 dostala zříceninu do zprávy obec Přední Výtoň, v roce 1998 dostalo zříceninu od obce do pronájmu občanské sdružení VH, které celý komplex zrenovovalo a v roce 2005 byl otevřena už coby rozhledna široké veřejnosti.


obrázek


obrázek


obrázek

Horní Rakousko


obrázek


Na horizontu Bavorsko

Z rozhledny VH je krásný výhled na velkou část Lipenského jezera, na Novohradské hory, vidět jsou i za příznivého počasí Alpy, pěkný výhled je i do částí Horního Rakouska a Bavorska.


obrázek

Příjem DVB-T signálu je na rozhledně VH opravdu famózní. Rozhodl jsem se, že článek rozdělím na dvě části, jednu věnuji příjmu signálu z Rakouska a Bavorska, ve druhé části se zaměřím na příjem z českých vysílačů.


obrázek

Rozhledna VH je přístupná veřejnosti, takže jsem musel instalaci antény LP provádět tak, abych neohrožoval návštěvníky během plného provozu rozhledny. Celou dobu jsem se rovněž potýkal s ostrým slunečním svitem, takže omluvte sníženou kvalitu většiny screenů pořízené mobilním telefonem.


obrázek

K měření byl použít měřící přístroj Rover, model DIGICUBE STC, dále UHF anténa LP od EmmeEsse /21-69k/, a 1,5metrový stojánek /trojnožka/. Veškeré měření na ochozu probíhalo s absencí jakéhokoliv předzesilovače.


obrázek

Logaro ve vertikálu míří do bavorských Alp…..


obrázek

Směr Salzburg….

Během měření jsem musel pochopitelně LP anténu instalovat jak pro horizontální příjem /AUT/, tak do vertikálního režimu /SRN/.

Předem jsem se zaměřil na známé a jihočeskými diváky využívané terestrické vysílače.
Tomu jsem dopředu uzpůsobil i přípravu plánů v měřícím přístroji. Při samotném měření na veřejně přístupné rozhledně je potom takováto příprava k nezaplacení. Pokud člověk nechce na rozhledně strávit celý den, pak mu nic jiného nezbývá.



obrázek


obrázek


obrázek


Wendelstein /SRN/ - vzdálenost od místa měření 188km


obrázek


obrázek


obrázek


Brotjacklriegel /SRN/ - vzdálenost od místa měření 68km


obrázek


obrázek


obrázek


Gaisberg /AUT/ - vzdálenost od místa měření 119 km


obrázek


obrázek


obrázek

Lichtenberg - vzdálenost od místa měření 35km

Z Bavorska jsem zachytil Brotjacklriegel a Wendelstein, z Rakouska jsem se zaměřil především na Gaisberg, Lichtenberg, Jauerling a zachytil jsem například i ORS MUX z Aigenu im Mühlkreis.

V případě vertikálního příjmu z Německa jsem se dostal ve dvou případech do situace, kdy mi do zadního laloku antény vysílala česká Javořice na shodném kanále v horizontální polarizaci. Na screenech měření digitálních parametrů si ukážeme, jak se takováto kanálová kolize projeví na výsledných parametrech primárního signálu ve vertikální polarizaci /16QAM/, ale i naopak na primárním signále v horizontální polarizaci /64QAM/.

Rovněž jsem se připravoval na zachycení SFN z vysílače Wendelstein a vysílače Mnichov, který stojí poblíž Olympijského stadionu.


obrázek

Vysílač Mnichov Olympiaturm - SFN z vysílačem Wendelstein – 6 DVB-T multiplexů

Bohužel, na grafu impulsní odezvy jsem signál z Mnichova naměřil, ale pouze dole pod rozhlednou, na ochozu rozhledny jsem už na grafu IO měl už jenom jediný impuls. Nevím, jestli to bylo z důvodu absence mnichovského signálu, nebo byl na ochozu rozhledny rozdíl v úrovních jednotlivých signálů tak veliký, že se to už nevešlo do dynamického rozsahu, který je měřící přístroj v grafu IO schopen zobrazit. Dole pod rozhlednou jsem také mohl na IO naměřit klidně nějaký odraz signálu Wendelsteinu a považovat ho za signál z Mnichova, ale metrický rozdíl impulsů byl totožný, s rozdílem přímých vzdáleností vysílačů s měřícím místem na mapě.


obrázek

Wendlstein: K52, K54 /kursor/, K56 – vertikal


obrázek

Zleva: K33 - Brotjacklriegel, K34 - Wendelstein, K35 - Wendelstein/kursor/,K36 - nezjištěno, K37 - přeslech Lichtenberg/horizontal, K38 - přeslech Aigen im Mühlkreis/horizontal
– anténa ve vertikálním příjmu.

Na tomto screenu spektrální analýzy je opravdu velmi husto, něco podobného můžeme spatřit maximálně na spektru digitální kabelové televize…

Otázka zůstává nad zachyceným signálem na kanále K36, pravděpodobně se bude jednat o signál v horizontalu, jelikož v přehledech UKWTV jsem nenalez na K36 /Bavorsko, Horní Rakousko, Salzbursko/, nic ve vertikální polarizaci. Pokud to je tak, pak se jedná i v přeslechu o velmi silný signál. Nejspíš je to nějaký blízký signál, jelikož obálka není moc rozbitá.
Osobně to tipuji na Gmunden (Grünberg) 5kW/ERP – 86km v.č.,


obrázek

Grünberg - Gmunden

nebo nějaké horizontální vysokovýkonnové vysílače /50-100kW/ z Bavorska, zde ovšem hovoří v nepravděpodobnost poloha, resp. azimut.


obrázek

Tomuto screenu vévodí oba MUXy z Gaisbergu, opět si všimněte kanálu K36.

Úrovně na LP anténě jsou opravdu nádherné a digitální parametry díky modulaci 16QAM přímo skvostné.

Nyní již k avizovaným kolizím dvou signálů rozdílných polarizací na identickém kanále. V obou případech se jedná o kanál s šířkou 8MHz a modem nosných frekvencí 8k.


obrázek

Německý MUX /Brotjacklriegel/ s Javořicí v zádech


obrázek

Německý MUX /Brotjacklriegel/ na čistém kanále

V prvním případě vidíme konflikt na kanále K33, kde ve vertikálu vysílá MUX z Brotjacklriegelu a v horizontálu se nám do zadního laloku antény opírá Javořice s MUXem CT. Porovnejte decibelové rozdíly na MER a NoiseMargin.


obrázek

Německý MUX /Wendestein/ s Javořicí v zádech


obrázek

Německý MUX /Wendestein/ na čistém kanále

Druhý konflikt je na kanále K35, kde ve vertikálu vysílá MUX z Wendelsteinu a do zadního laloku se opět opírá Javořice, ale tentokrát se signálem MUXu2. Na naměřených parametrech je sice prezence nežádoucího signálu patrná, ale na výsledné kvalitě příjmu se to výrazně neprojeví. Na případu MUXu z Wendelsteinu je rozdíl výraznější, než u signálu z Brotjacklriegelu. Wendelstein je prostě od místa měření dál a má tak slabší úroveň.

Horší to už bude obráceně a sice v případě, kdy bude primárním signálem český MUX s modulací 64QAM.


obrázek

Rušený český MUX německým signálem: viz MER, NoiseMargin a BER před Viterbim


obrázek

Nerušený český MUX: viz MER, NoiseMargin a BER před Viterbim

Parametry českého MUX na konfliktním kanále K33 jsou stále ještě v normě, ale propad je dost výrazný. Viz porovnání s MUXem3/K30, který je na kanále sám.


obrázek

Vysílač Javořice je od místa měření vzdálen 111km.


obrázek

Na závěr ještě přikládám screen přesunutého MUXu z Wendelsteinu na nový kanál K52.
Kvůli kolapsu baterie u Rovera jsem tento snímek prováděl na parkovišti u auta.

A ještě několik záběrů, které dokumentují VKV příjem z ciziny na VH:


obrázek

Brotjacklriegel


obrázek

Wendelstein


obrázek

Gaisberg


obrázek

Jauerling


obrázek

Lichtenberg


obrázek

Liebenau (Brockenberg)


obrázek

Kirchdorf Krems 2 (Sonnberg)


obrázek

Hochries (Hochrieshaus)


obrázek

Kremsmünster (Gusterberg)


obrázek

VKV příjem byl realizován na přenosném přijímači Sangean ATS-909X.

Na úplný závěr přikládám exkluzivní záběr rozhledny ze speciálního video experimentu zvaného „Ptačí oko“.


obrázek

Takto zachytila rozhlednu Vítkův Hrádek kolegyně Iveta Dráždilová z IDVIDEO v Českých Budějovicích. Všechny běžně dostupné snímky Vítkova Hrádku jsou pořízeny ze stožáru O2 na snímku vpravo, pro tento snímek to neplatí.




obrázek

Lipno na Vltavou /na pravé části snímku/

Pokud budete někdy poblíž Lipenské přehrady v Jižních Čechách, vydejte se do Přední Výtoně na nádherný pravý břeh jezera a vyražte pěšky, na kole, či automobilem na Svatý Tomáš – stojí to za to!


obrázek

Příště otočíme anténu do českého vnitrozemí

Saxon





Reklama




Vybrané články