Quantcast

VU+ UNO: Numero UNO

| Tisk

Již se třetím modelem HD přijímače přichází na náš trh značka VU+, tentokráte je to VU+UNO. Dokonalé zpracování, standardní rozměr, vše lícuje a ladí, balení jednoduché, ale nalezneme v něm vše co potřebujeme. Žádné kudrlinky, přílepky, zkratka takový satelit v minimalistickém ražení. Na čelním panelu pod krytem nalezneme 2 x čtečku, 2 x CI, 1x USB , výrazný VFD displej a ovládací tlačítka. Na zadní straně 1xSCART, HDMI, eSATA, LNB in, LNB out, optický Digital, 2xUSB, RS232, kompozit video, Plug &Play DVB-S2 tuner, síťový vypínač. Potřebujete ještě něco? Já už ne.

Pod otvorem pro ventilátor tento opravdu je. Během dne je neslyšitelný, v noci jsou jeho otáčky velmi slabě slyšitelné. Myslím si, že řešení spínacím modulem, který dodáváme i pro VU+DUO nebude žádný problém pro ty zákazníky, kterým bude tento zvuk vadit. Hardware je jako ostatně u všech přístrojů značky VU+ (za dobu prodeje můžeme značku hodnotit jako jednu z nejspolehlivějších ze všech námi prodávaných přístrojů) kvalitní, bez poddimenzovaných součástek.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Základní technická data

• Open-Source Linux Enigma 2
• 400MHz Broadcom Mips
• Plug&Play Tuner DVB-S2 nebo DVB-C / DVB-T Combi Tuner
• MPEG2/ H.264 Hardware decoding (DVB konform)
• 12 x alphanumerický VFD Display
• 2 x Common Interface Slots
• 2 x Smartcard-Reader (Conax Embedded)
• 10/100 Mbit Ethernet Interface
• 3 x USB2.0 (1xFront/2xBack)
• 1 x interní SATA pro jeden HDD
• 1 x E-SATA
• 1 x V.24/RS232
• HDMI
• 1 x Scart
• 1 x S/PDIF
• Přepínání kanálů méně než 1 sekunda
• EPG (electronic program guide)
• Plugin Support (JPEG,MP3,XVID...)
• OSD vícejazyčné, Skin - možnost změny
• Plně automatické nebo manuální vyhledávání kanálů
• Videotext
• DiSEqC 1.0,1.1 a 1.2

Myslím, že nemá význam popisovat již po několikáté výhody operačního systému Enigma2, ale budu se věnovat pouze praktickým věcem pro čtenáře důležitým.

Upgrade firmwaru, jednoduše přes USB je otázkou několika minut. Pro test jsem zvolil image VTI a VIX. Po rebootu nás programový průvodcem provede nastavením přístroje, v němž nastavíme připojená LNB, jazyk, síť atd. Přes položku Software Update v menu jsem ještě software aktualizoval.

Pro setting použijeme Dreamboxedit. Po settingu nastavíme čtečky pro naše přístupové karty, nejjednodušší je instalovat ccamd 2.2.1 nebo scam přímo z menu, dekódovaní karet CSLINK, SKYLINK nebo UPC Direct je okamžité. Badatelé mohou využít i oscam, mgcamd a další. Pokud chceme sledovat UPC direct z družice Thor 0,8°W musíme si však vždy zkontrolovat soubor satellites.xml neboť nastavení pozice družice v tomto souboru se někdy liší.

Přístupové karty

Vyzkoušel jsem kombinace SKYLINK, CSLINK a UPC direkt ve čtečkách i v CAMech a to Alphacrypt a Mascom Cryptoworks R.1.2 , pokud si nezakážete zápisy na karty tyto procházejí a vše je naprosto normální, přepínání mezi kanály do 1 vteřiny. Žádné rušivé hlášky se na obrazovce neobjevují.


obrázek


obrázek

Nahrávání

K přístoji je možné připojit jak interní SATA disk tak i externí a to přes eSATA nebo USB, disk přimoutujete k přijímači přes menu a můžete nahrávat nebo přehrávat. Nahrávky jsou ukládány jako transport stream v dekódovaném formátu, tudíž lze je kdykoli přehrávat nebo upravovat. Na stejném transpodéru zvládl přístroj 5 kanálů nahrávat, 6tý timeshift a 7mý byl spuštěn ze záznamu. Pokud chcete soubory upravovat v PC , pak vězte ,že rychlost přenosu přes FTP do PC je okolo 11500kbytes. Programů pro úpravu nahrávek je volně na internetu dostupných velké množství.


obrázek


obrázek

Přístroj přehrává MKV (i 1080p), XVID, DIVX, AVI , MP4, VOB atd., nečiní mu potíž MP3 a obrázky JPEG. Integrovaný přehrávač má vše jak má být přetáčí, převíjí, zastavuje, posunuje, zrychluje, zpomaluje.
Streamování pomocí VLC je rovněž možné. Pokud máte NAS disk využijete NFS nebo CIFS vše přístupné přes menu. K přístroji se připojíte přes telnet, ftp nebo můžete využít webové rozhraní.

Použitý procesor Broadcom BM7413 dovoluje využít i funkci PIP, ale jen na stejném transpondéru.


obrázek


obrázek

Čeština v menu, txt i epg je bezchybná.


obrázek


obrázek

Webové rozhraní

Přístroj jako každý s Enigmou 2 podporuje stahování pluginů a různá individuální nastavení, avšak můj názor je, že méně někdy opravdu znamená více.

Vyzkoušel jsem jen Drtic - titulky a Damirův titulkovač – vše funkční bez problémů, takže k filmu si můžete pustit české titulky, platí i pro přehrávky z disku.


obrázek

K přístroji je možno připojit následující hardware, pokud požadujeme DVB-C/T tuner z přístroje vytvoříme přidáním usb sticku SUNDTEK rázem triple tuner, připojení k WIFI realizujeme pomocí WIFI USB Sticku, a funkční klávesnice pro ovládání přístroje i webbrowseru Rii Ultra Mini. Firmware VTI má tyto ovladače již integrovány.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

klávesnice v telnetu

Pokud máte novější televizor zn. Samsung nebo Sony využijete funkci HDMI –CEC a přístroje budete ovládat pouze jedním dálkovým ovladačem přes HDMI, toto jsem však nemohl vyzkoušet neboť můj Samsung tuto funkci nepodporuje. Ale vzhledem k tomu, že DO je universální je možné jej nastavit i pro Váš starší televizor pomocí čryřmístého kódu. Reakce na povely DO je okamžitá, DO s intuitivně rozmístěnými tlačítky, dobrá směrovost i dosah.


obrázek


obrázek

Vyzkoušel jsem i současné připojení 2 x TV přes SCART a kompozit video, takovéto zapojení mi fungovalo bez problému, připojení 2x TV přes HDMI a SCART nemohu pro technické překážky vyzkoušet.

Přístroj v provozu nehřeje, horní kryt je studený, spotřeba v provozu- kódovaný kanál 22W, standby 15W.

Kvalitu obrazu jsem otestoval jako vždy na mém Samsung přes kabel HDMI a na kanálech Sky ACTION HD a SKY CINEMA HD tedy rozlišení 1920x1080, nerad požívám takový příměr, ale zobrazení bylo vynikající, radost pohledět.


obrázek


obrázek

Závěr

Dlouho jsem přemýšlel co napsat, aby to nevypadalo tak, že smyslem recenze je vše vychválit a případné nedostatky zamlčet. Tomuto přístroji opravdu toho mnoho vytknout nelze, kdo zná značku VU+ bude se mnou jistě souhlasit. I když jednou jsem se dostal i já do zelené :)


obrázek

Ale troufám si napsat, že VU+ je to nejlepší, co momentálně na trhu u nás je. Přístroje VU+ už dávnou nejsou pouze konkurencí pro DREAM Multimedia, ale jsou již o nějaký ten krok před ní. A jak všichni víme kulhavý zdravého nikdy nedožene. Pokud bych měl použít tolik populárního příměru o vlajkových lodích, tak toto u VU+ záměrně nepoužívám, neboť možná by se některé značky mohly cítit předem již jako potopené.

Procesor Broadcom BM7413, velká paměť, dokonalé zpracování a podpora dělají z tohoto přístroje opravdu Numero UNO, a to tu ještě nemáme ULTIMO s možností zapojení až 5 tunerů a zajímavou cenou.

Klady:
- dokonalý design
- 2x CA, CI
- 3x USB
- SATA, eSATA
- softwarová podpora
- multimediální funkce
- možnost připojení DVB-C/T tuneru, WIFI USB sticku a klávesnice
- spolupráce s kartami našich provozovatelů
- plug & play tuner



Zápory:
- snad jen ta spotřeba ve Standy
- v menu nejsou všechny položky počeštěny-firmware VTI- softwarový, řešitelný problém (czech locale)

Pokud se rozhodujete právě nyní o koupi HD přijímače, VU+ UNO je možné jen doporučit, splňuje všechny požadavky na moderní multimediální přístroj. Pokud máte obavu, že v přístrojích nebudou funkční nové přístupové karty, tak si osobně myslím, že u LINUXU je to pouze otázka času.

Dovozcem značky VU+ do České republiky je firma olmiSat s.r.o. Doporučená cena přístroje je 7590,-Kč. Přístroje jsou námi dodávány se zárukou 36 měsíců.

Ing.Miroslav PAVELKA
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články