Quantcast

freeSAT by UPC Direct testuje simulcrypt s MTV Networks

| Tisk

logo Na orbitální pozici 0,8 st. západně se rýsuje nová spolupráce formou simulcryptu. Lucemburská mediální skupina UPC DTH zahájila technické testy simulcryptu s platformou MTV Networks.

Jako první program pro test možnosti simulcryptu byl zvolen dětský kanál Nickelodeon Europe. Ten je nově kryptován systémem CryptoWorks pro přístupové karty MTV Networks určené pro kabelové a satelitní operátory a také stejný systémem podmíněného přístupu využívaný středoevropskou platformou UPC Direct v Maďarsku a freeSAT v České republice a na Slovensku. Ostatní systémy používané DTH platformou - CryptoWorks (CAID 0D97) a Nagravision 3 (CAID 1815) zatím chybí.

Pokud technické testy proběhnou bez závad a spolupráce s MTV Networks bude zahájena, získají abonenti služby freeSAT by UPC Direct přístup k distribučnímu signálu televize Nickelodeon Europe - v technické kvalitě "nejvyšší možné". Dětská televize Nickelodeon Europe měla donedávna distribuční trasu na satelitu Eutelsat W2 (později nahrazen Eutelsat SESAT) na orbitální pozici 16°E v rámci distribučního multiplexu izraelské společnosti RRsat. MTV Networks se rozhodl vytvořit nový distribuční DVB-S multiplex na satelitu Thor 6 sloužící (zejména) pro střední a východní Evropu. Nový multiplex MTV Networks je v provozu na Thoru 6 na kmitočtu 12,226 GHz, pol. V oficiálně od 1.7.2011. Zpočátku paket obsahoval tři stanice - VH1 Europe, MTV European a zmíněný Nickelodeon Europe.

MTV Networks k 15.9.2011 tento paket na pozici 0,8°W rozšíří o další své programy - MTV Rocks, MTV Dance, MTV Hits a VH1 European. Nabízí se tak UPC DTH velmi zajímavá spolupráce s MTV Networks. Přes simulcrypt může poskytovat prakticky všechny poskytované programy vyjma MTV European. V případě zahájení spolupráce mezi oběma subjekty v plném rozsahu se může uvolnit transpondérová kapacita UPC pro další rozšíření své nabídky.


obrázek

technické parametry:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 12,226 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK
service ID: 505
video PID: 5051
audio PIDy: 5052 anglicky, 5053 rumunsky, 5054 česky, 5055 rusky, 5056 maďarsky, 5057 srbsky


DVB titulky: anglicky
CA systémy: CryptoWorks (CAID 0D00 - MTV Networks pro kabelové a satelitní operátory a 0D02 - karty UPC Direct)

Připomeňme, že UPC využívalo simulcrypt s MTV Networks již dříve. To bylo za doby vysílání platformy přes satelitní systém Astra na orbitální pozici 19,2°E.

Simulcrypt je pojem pro využití jednoho streamu více operátory placené televize. K programu je připojeno více kryptovacích systémů a tentýž program je pak možné dekryptovat více typy přístupových karet. Jednotliví operátoři tímto krokem ušetří kapacitu a sníží provozní náklady.

UPC DTH v současnosti sdílí programy s několika společnosti - provozovatelem skandinávské Canal Digital a rumunskou společností ESS. S operátorem Canal Digital by mohla UPC simulcryptovat více stanic, brání tomu technické problémy - omezená kapacita na satelitu Thor 5 v panevropském svazku, který jako jediný na pozici 0,8°W pokrývá Skandinávii a střední a východní Evropu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články