Quantcast

Optibox Zebra - Irdeto přijímač Skylink / CS Link ready

| Tisk

V této malé recenzi bych Vám představil další z Irdeto přijímačů na trhu a sice Optibox Zebra. Jde o standardně vybavený přijímač s Irdeto čtečkou a jedním CI slotem.

Po vybalení z krabice naleznete standardní příslušenství – samotný přijímač, dálkový ovladač, baterie, český návod a HDMI kabel:


obrázek

Čelní panel obsahuje tlačítka pro základní obsluhu – zapnutí/vypnutí, vstup do menu, tlačítko OK a tlačítka pro přepínání programů a hlasitost. Displej je pouze numerický, v pohotovostním režimu zobrazuje čas, za provozu číslo předvolby.


obrázek

Pod odklopným víčkem se nachází čtečka Irdeto a CI slot:


obrázek

Na zadním panelu jsou běžné přípojné místa – LNB vstup a LOOP out, TV a VCR SCART, HDMI výstup, CVBS+AUDIO CINCH výstup, USB konektor pro ext. disk nebo USB flash a optický SPDIF výstup zvuku. V pravém rohu je síťový přívod a vypínač:


obrázek

Technické parametry OptiboX ZEBRA:

- 1x Tuner DVB-S/DVB-S2
- čtečka dekódovacího systému IRDETO
- 1x CI slot pro moduly
- HDMI výstup
- 2x Scart výstup
- Audio výstup S/PDIF
- Počet předvoleb 6 000
- Menu a EPG v českém jazyce
- CZ teletext a titulky
- Dětský zámek
- Stáhnutí nového firmware ze satelitu nebo pomocí USB
- Podpora Diseqc 1.0/1,1 a 1.2/USALS
- PVR ready


obrázek

Popis menu přijímače

Přístup ke všem funkcím přijímače je přes tlačítko Menu na panelu nebo ovladači. První položkou v menu je Úprava kanálu. Zde je možné přesouvat, mazat, přejmenovávat a třídit programy. Je možné označit i více programů, není tedy nutné tak jak u některých přijímačů třídit po jednom.

Třídění programů je standardní, celkem jednoduché. Programy lze roztřídit i do favoritních skupin, které lze libovolně pojmenovat. Ve spodní části obrazovky je nápověda, která tlačítka k jaké funkci použít.


obrázek

Druhou položkou v menu je volba Nastavení. Ta obsahuje další 4 nabídky – Instalace, Možnosti, Tovární hodnoty a Informace:


obrázek

První položka Instalace slouži k ladění programů. Funkce neskrývá žádné záludnosti, obsahuje běžné funkce pro nastavení parametrů LNB, diseqc portů nebo motoru a ladění s možností vyhledání podle sítě.

Při prvním ladění je možné vybrat přímo ladění Skylink nebo CS Link , přijímač proladí všechny transpondéry vybrané služby, takže není nutné v podstatě nic zadávat, jen po proladění porovnat programy dle vlastních požadavků.

Druhá položka Možnosti slouží k nastavení základních parametrů přijímače – jazyková nastavení, nastavení času, časovače, nastavení A-V výstupů a práci s USB diskem (záloha dat a nahrání dat).


obrázek

Funkce Tovární hodnoty provede po zadání pinu reset přijímače do výchozího nastavení.

Poslední položka meni Informace napíše údaje o verzi software.

Další, v pořadí třetí položka hlavního menu se jmenuje CI rozhraní a slouží pro obsluhu vložených CI modulů:


obrázek

V mém případě jsem měl vložený modul Mascom s kartou CS Link.

Čtvrtá volba v menu se jmenuje Irdeto karta a zobrazuje údaje o vložené kartě Irdeto v interní čtečce přijímače:

V mém případě zobrazuje údaje o Skylink ICE kartě. Zkoušel jsem kartu Skylink ICE, Irdeto a CS Link Irdeto, všechny fungovaly zcela korektne. Prvotní inicializace CS Link Irdeto karty trvala jen několik vteřin a všechny programy fungovaly, stejně tak u Irdeto karty Skylinku.


obrázek

Bezproblémová se jeví být i kombinace Irdeto a Cryptoworks karty v modulu. Zkoušel jsem Skylink ICE ve čtečce, CS Link CryptoWorks v modulu Mascom a žádné problémy jsem nezaznamenal. Přepnutí programů je rychlé a je jedno, zdali je karta v modulu nebo ve čtečce. Přepnutí program je stejně rychlé, ať je jen jedna karta ve čtečce nebo druhá karta v modulu.

Zkoušel jsem modul Conax s kartou MTV a Skylink kartou ve čtečce a rovněž žádný problém.

Pátou položkou menu je volby Hry. Obsahuje dvě běžné hry.


obrázek

Poslední položka v menu se jmenuje Průvodce EPG. Je to identická volba, kam se dostaneme přímým stlačením tlačítka GUIDE. EPG je s korektní diakritikou na českých i slovenských stanicích. Načtení EPG na některých stanicích trvalo docela dlouho.

Přímo z EPG lze provést rezervaci programu pro přepnutí nebo spuštění nahrávky.

Červeným tlačítkem lze změnit způsob zobrazení EPG


obrázek

Rezervace programu přes EPG:


obrázek
obrázek

Změna zobrazení EPG červeným tlačítkem:

Přeskočil jsem předposlední volbu hlavního menu. Ta se jmenuje Multimédia a obsahuje 4 položky.


obrázek

První volba slouží k přehrávání pořízených záznamů a nastavení parametrů PVR funkce a časovače pro nahrávání.

Další dvě volby slouží pro přehrávání MP3 a prohlížení JPG obrázků.

Poslední volba zobrazí informace o připojeném diskovém zařízení

Nahrávání

Start záznamu je možný buďto přímým stlačením tlačitka Rec na ovladači nebo naprogramovat pomocí časovače.

Záznam je pojmenován dle EPG, pokud není vysílané tak jen názvem stanice. U souborů není datum ani čas pořízení záznamu, což může někdy vadit.


obrázek

Záznamy se ukládají na disku do složky DVR, každý nahraný program má svůj adresář (složku). Nahrává se do souborů TRP, stejný soubor používá např. Vantage HD. Nicméně otevřít soubor pro zpracování v PC se mě nepodařilo. Formát souboru bude tedy odlišný. Pochopil bych, že u Skylinku bude nahrávka kódovaná a tudíž její další zpracování mimo přijímač nebude možné, nicméně neúspěch jsem registroval i na FTA programech. Pro další zopracování nahrávek mimo přijímač nebude asi tento stroj to pravé, ale pro běžné nahrání a přehrání v přijímači může vyhovět. Pokud je nahrávka kódovaná, je otázkou do kdy půjde přehrát než se změní klíč. Důležité bude ještě upozornit na to, že nahrávání je funkční až od verze FW 1.07, takže pokud má někdo starší FW v přijímači, bude pro možnost nahrávky muset software aktualizovat.

Doplnění od čtenáře ohledně editace nahrávky:

Chcel by som doplnit informaciu. V clanku sa pise, ze Optibox Zebra nahrava filmy vo formate TRP a nedaju sa na PC editovat. Na PC ide TRP subor prehrat v prehravacich JetAudio a MediaPlayerClassic, Skusane na PC s Windows 7.

Konverzia videa vo formate trp je mozna cez program WinX HD Video Convertor, ktory som nedavno aj so seriovym cislom objavil v casopise PC Revue.


Pro nahrávání jsem zkoušel několik USB flashdisků a externí USB disk Toshiba 500Gb napájený přímo z USB portu přijímače a po této stránce jsem žádný problém nezaznamenal...

Spolupráce s diseqc přepínači a motorem

Na svém rozvodu jsem otestoval spolupráci s diseqc relátky EMP 162/164 a 168, Golden interstar a DSC a žádný problém jsem nezaznamenal. S motorem funguje rovněž dobře, ale zkoušel jsem jen na protokolu Diseqc 1.2 (používám na motoru 120cm parabolu Kovosat řízenou externím pozicionerem).

Vnitřní provedení

Jako technik jsem samozřejmě prozkoumal i vnitřní provedení přístroje. Mimo jiné také proto, abych věděl, jaká bude pravděpodobnost, že budu muset podstoupit české reklamační trauma v záruční době. Reklamovat něco na záruku se vůbec stává v České republice docela frustrující zážitek. 30ti denní čekání na výměnu jedné součástky a nakonec se přístroj vrátí s tou samou závadou není pro prodejce ani zákazníka nic příjemného. Často se však přístroj nevrátí do 30dní vůbec a vzhledem k těmto faktům a cenám poštovného se stává lepší přístroj i v záruce opravit na vlastní náklady než se 30-45dní stresovat. Zajímavé, že např. u zboží nakupovaného v SRN jsou reklamace řešeny do 10dní. Možná by se čeští překupnící měli nad sebou zamyslet.

Ale zpět k Optiboxu – když jsem ho otevřel, málem jsme spadl ze židle – jen jeden pohled na zdroj mě stačil – ne, neděste se. Byl jsem velmi mile překvapen kvalitou použitých komponent. Např. ve zdroji osazené kvalitní kondenzátory SamWha mě dostaly. Opravdu jsem po dlouhé době viděl docela hodně slušné součástky v přístroji dané cenové kategorie. Příjemné překvapení na dnešní dobu.



Základní deska přijímače:


obrázek

Zdroj přijímače:

obrázek


Celkový dojem z přístroje

Pro zákazníky, požadující kvalitní přístroj s jednoduchou obsluhou pro sledování programové nabídky našich dvou operátorů lze přístroj s čistým svědomím doporučit. Omezení v nahrávání je dané spíš požadavky vysílatelů než možnostmi přístroje a je to asi jediné slabší místo daného přístroje. Jednoduchý přístroj pro normální uživatele, bezproblémová kombinace karet a modulů, celkem kvalitní vnitřní provedení – přístroj hodnotím v dané kategorii velmi příznivě.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články