Quantcast

Kvalita techniky včera a dnes

| Tisk

K napsání tohoto článku mě vedla celá řada diskuzí nejen na zdejším fóru, ale i na celé řadě jiných (často neveřejných, určených pro úzkou komunitu lidí z oboru) a dále pak zkušenosti ze servisu záručního i pozáručního v ČR.

Možná bude tento článek trošku mimo standardní témata článků na parabole, ale myslím, že jeho aktuálnost je mimořádná.

Proč?

Příklad první:
Vezmu si nedávný případ z praxe – zákazník požaduje přístroj, ideálně combo, dva tunery, PVR, ale tak aby se mohl na jeden program dívat a na jiný nahrávat. Vše vč.montáže. To byly zadané požadavky. Vyhotovím nabídku, která splňuje požadavky a tu odešlu. Za týden přišla odpověď že jsem se asi zbláznil, že za 14tisíc to snad není možné. Na internetu se dá sehnat podobné (píše podobné, ne stejné!) za polovinu.

Příklad druhý:
Zákazník požaduje HD sat. přijímač se skylink kartou, anténu a montáž. Nabídnu sestavu s Humaxem IRHD, parabolou emmeese a multifikusem. V závěru nabídky má záruční a reklamační podmínky – např. zapůjčení náhr. přístroje po dobu opravy, záruka na montáž a vnější jednotku 3 roky.... Nabídka se zdá drahá, první dotaz je – na internetu jsem viděl Mascom2000USB za....
Diskuze se zákazníkem končí na tom, že dávám kvalitní a ověřené komponenty s nějakým servisem a nebo se holt bude muset porozhlédnout jinde.

Příklad třetí:
Nějaký levný komplet, tak do 5 tisíc i s montáží. Říkám zákazníkovi – no je to na hraně, ale v SD se snad do této částky vlezeme. Jakou máte TV? Obyč. 72Ku Sony. Uvažujete o LCD/PDP? Ne, nemám důvod. OK, do vaší ceny se tedy vejdeme s ještě relativně kvalitním SD přístrojem, mám tu něco od Fortisu, to by vám mohlo 4 roky bez závad šlapat a pak se uvidí co dál. Zákazník na to – něco jsem o tom četl a na internetu mě doporučili Arivu. To nedáváte?

Pojďme se podívat na kvalitu dnešní a starší techniky

Většina satelitních nadšenců pamatuje jako jedny z prvních asi tyto přijímače : NOKIA 9600, Humax 5500 a Humax CrFOX. Zmiňuji je proto, že ve své době (10-15 let zpět) stály od 9tisíc nahoru a jedou dodnes, často bez jediné (nebo s jednou) opravou.

Pamatujete tyto legendy Humax a Nokia?


obrázek


obrázek

Nedávnou jsem tu řešil jednu Nokii9600 – zákazník chtěl kartu Výměna. V Nokii je sice modul, ale ale i tak jsem raději zákazníka požádal o dovoz na dílnu pro vyzkoušení. Jen tak mezi řeší jsem se ho zeptal, kolikrát byl přístroj v opravě a jestli neuvažuje o změně např. na HD.

Odpověď mě dostala – no opravoval jste ho jednou vy, to jak jsem si blbec vyzkratoval vstup, jinak nic. Karta Výměna v modulu běží také a zákazník ho má na motoru, takže i zdroj dostává docela zabrat.

Humaxu 5500 ale i novějších mám mezi zákazníky také docela dost a reklamací v záruce na ty novější zatím NULA a první Humaxy se na pozáruční opravy sbíhaly po 5-7 letech i později. Sám mám starou dobrou 5500 někdy od roku 2001, poslední 4 roky běží nonstop v naší vesnické „kabelovce“ a nemá ze sebou ani jednu opravu !! Když jsem ho nedávno čistil od prachu, změřil jsem kondenzátory ve zdroji a naprostá většina kondíků SamWha neměla nadměrně zvýšené ESR a kapacita nebyla pod -5procent jmenovité hodnoty. Obdivuhodný výkon. Ale ve své době stál 9500Kč. Za 10let nepotřeboval jediný servisní zásah a svoji funkci plní dodnes.

Podívejme se na jinou legendu – Topfield 6000CR. To je legenda jiná, tento přijímač to dotáhl na téměř 100procentní záruční reklamace a trumfnul i Opticum. A přitom stačilo tak málo – použít 3 (slovy TŘI) kvalitnější součástky, které by cenu zvýšili při těchto sériích snad o 1Euro???


obrázek

Ano, tohle je snad nejhorší zdroj z TF6000CR, osazený těmi nejhoršími součástkami, co se snad dají sehnat. Průměrná životnost byla 16-20měsíců. V tomto přístroji jsem já osobně viděl osazené nejméně 4 modifikace zdroje. První verze byly osazeny kondenzátory Samxon, sice těmi základními, ale zdroje vydržely cca 3 roky (porovnejte s Humaxem 5500 výše !!), následovala tahle nepovedené „redukovaná“ varianta s kondezátory CapXcon a pak byly v oběhu ještě novější verze s životností obdobnou jako první.

Asi bych to přešel – servis musí mít taky práci, ti zkušenější prodejci si to stejně vyměnili sami a jede se dál.

Ovšem má to i druhou stránku – dovozce se kasal, že to procento reklamací není ani zdaleka tak vysoké – bodejť by bylo, když poštovné je dražší než kondík od NipponChemicon a výměna rychlejší než české reklamační řízení a tak dovozce dál prodával krám s téměř jistou záruční závadou.

Ale co mě dostalo nejvíc byla malá příhoda s jedním náhodným zákazníkem. Jsem kousek od rekreační oblasti a mám mezi zákazníky i mnoho cizinců. Jednou mě navštívil rakouský občan, mající manželku z nedalekého města a chalupu v této rekreační oblasti s tím, že by paní chtěla přijímat i české programy. Měl přijímač TF6000CR, ale dovezený z Rakouska i s kartou ORF, parabolou Fuba a konvertorem Smart. Sestavu jsem mu rozšířil o multifokus, prodal kartu Skylink ICE (povídal, že na rakouské programy se moc nedívá, takže jedna čtečka mu nevadí) a přehrál FW v přijímači. Jen tak mezi řečí se pána ptám, jak ho má dlouho. Prý něco přes 4 roky. Když jsem se podíval dovnitř, docela jsem strnul – úplně jiný zdroj, už na první pohled. Materiál DPS z laminátu, diody úplně jiného typu a kondenzátory žádné CapXCon nebo Samxon ale SamWha té nejvyšší řady. Pro to píšu? Protože mě zaráží jedna věc – proč na českém trhu se objevuje extrémně horší varianta zdroje, než co je možné vidět jinde? Je to tlak na cenu? Kdo tak tlačí – dovozci, prodejci, zákazníci nebo kdo vlastně? Ten Topfield mě opět přesvědčil o tom, že na CZ trh se vozí odpad. V potravinách to platí již delší dobu, a jak vidět do elektroniky se to dostává pomalu také.

Záruční doby a životnost výrobku

Pro zákazníky je příjemné, že záruční doba je dvouletá, pro prodejce nikoliv. Teda pro některé prodejce. Před cca 15ti lety byla záruka 6 měsíců a životnost elektroniky 10-20let. Před 10lety byla záruka 12 měsíců a životnost 7-12let. Nyní je záruka 2 roky a životnost 2-3 roky. V každé ceně jsou poplatky za likvidaci elektroodpadu, neuvěřitelně se plýtvá surovinami a energiemi všeho druhu. Přitom se NIC neušetří, nízká cena je vykoupená extrémně nízkou životností. Zatímco dříve stčil na 10let jeden přijímač za 10tisíc, dnes je potřeba na 2 roky jeden přijímač za 2000Kč. Úspora nikde, plýtvání vším všude. A co je nejhorší, na českém trhu chybí zcela možnost výběru mezi levným odpadem a vyšší kvalitou. Prostě se to prodejcům nevyplatí, zákazníci slyší jen na slova „leták“, „akce“ a „sleva“

Psal jsem, že pro prodejce není dvouletá záruka moc příjemná. Není to totiž jen o záruce, ale i o délce reklamačního řízení a rozdílných zárukách dle občanského a obchodníku zákoníku. Většina asi ví, o co jde, tak jen stručně – jako obchodník mám smluvní vztahy s dodavatelem dle obchodního zákoníku – tedy záruka 12 měsíců, doba reklamačního řízení není limitována 30dny. Jako zákazník se ovšem řídím občanským zákoníkem, mám tedy záruku 24měsíců a reklamační řízení musí být ukončeno do 30dní (mimo jiných podmínek). Solidní prodejci samozřejmě dají záruku dva roky, nicméně často již nedají žádnou předprodejní záruku. Takže pokud mě přístroj leží 30dní na prodejně, tak již 30dnů záruky táhnu ze svého.

Opravitelnost v záruce a mimo záruku, reklamační řízení

Opravitelnost výrobků je zatím poměrně vysoká, ale postupně klesá. Nedostupnost dokumentací kompenzujeme jinými způsoby, ale docela velkým problémem se stává tzv. bezolovnaté pájení. Pájky mají katastrofální vlastnosti – např. mizernou smáčivost. Kompenzuje se to často vyšší teplotou pájení a větším množstvím tavidla (fluxu). Problém ovšem je životnost tohoto pájení. Ta je velmi nízká, spoje jsou nekvalitní, vzniká velké množství tzv. studených spojů po krátkém čase používání. Bezolovnaté pájení je výplod „ekologického chorého mozku“, kterým se podařila dotáhnout tzv. plánovaná životnost k dokonalosti. Asi ne nadarmo platí výjimka pro olovnaté pájení např. pro letecký průmysl.

Vyšší teplota pájení a horší smáčivost má za následek to, že na teplo citlivé součástky jsou na polovině životnosti již v době, kdy vyjedou z továrny. Když k tomu připočítáme tlak na cenu od dovozců a prodejců a tedy osazování kvalitativně horších součástek v rámci snižování nákladů (tzv. „katování kostů“) je jasné, že kvalita techniky se zlepšovat nebude, spíš naopak.

Vzhledem k velmi nízkým cenám, stlačeným díky mnoha faktorům na minimum se ovšem stává traumatickým zážitkem reklamační záruční řízení a to jak pro zákazníka, tak pro prodejce. Jsme ve stádiu, kdy prostě reklamace a záruční opravy není z čeho dělat. Prodejce proto záruku přepošle na svého dodavatele a ten pak dál. V ČR se stává téměř pravidlem, že zboží z reklamace přijde nejdříve 30den. Často ani to ne a dodavatel mě klidně odpoví „Snad víte, že pro vás platí obchodní a ne občanský zákoník?“ Je zajímavé (jak mám potvrzeno i z jiných zdrojů), že pokud bych netrval na záruční (bezplatné) opravě, je oprava provedena do několika dní. Ptám se – PROČ?

Trošku z jiného soudku – kolega reklamoval zdroj do PC, stáří cca 18měsíců. Po 30dnech prodejce dal jiný zdroj. Proč tak pozdě? Opravit jakýkoliv běžný zdroj zvládneme za 30-90minut, tak co tam proboha trvalo tak dlouho, zvláště když nebyl původní ani opraven? Před asi 8 lety jsem reklamoval procesor, také jsem si počkal 30dní. Proč? Ten procesor NIKDO určitě nespravoval. U počítačových velkoobchodů, i těch velkých, dosáhly ceny minima již před delší dobou, navíc tyhle firmy začaly kazit ceny i u sat.techniky (naštěstí prodávají méně kvalitní značky – Opticum, Topfield, takže speciálky nijak vážně neohrožují) a reklamace byly tragické vždy.

Pamatuji si, jak rychlý a spolehlivý byl servis na přijímače Humax. Záruky pokud nějaké byly se vracely do max. 5 dní. Proč to tak nejde i nyní? Prostě dovozci tlačí ceny dolů (eshopy, velké řetězce,..), a menší firmy (které se na slušnou cenu nedostanou) při tom nepoměru prodejů záruční reklamace nezaplatí, přitom ti malí paradoxně čekají na vyřízení nejdéle.Lituji jen toho, že jsem v určité době, zděšen kvalitou Humax DIGI dal přednost jedné značce, která měla mít autorizovaný servis v ČR a české zastoupení před Humax CrOne, kterých jsem vzal jen zlomek ve srovnání s jinou značkou a který se mě na záruku a zatím ani na po záruce nevrátil ani jeden.

V současné době máme dva hlavní dodavatele satelitní techniky – jeden v ČR, jeden v SRN. V ČR musíme brát některé komponenty kvůli lokalizaci – např. dekódovací karty, Irdeto přijímače apod... Reklamovat něco v ČR se stává 30-40denním stresujícím zážitkem, reklamace v SRN je vyřízena do 10dní, často i s přepravou. Proč to jde jinde?

Před cca dvěma měsíci jsem reklamoval DI-BOX T22. Přišel jak jinak pro krásných 30dnech, u zákazníka byl 3dny a přinesl mě ho s tou samou závadou !! Na další reklamační řízení jsem neměl nervy a zákazník vypadal také na to, že by chtěl vraždit, dal jsem mu jiný, nový. Měl jsem to udělat hned a nebo se to pokusit opravit, ale říkal jsem si, je to v záruce, tak to pošlu. Chyba. Když jsem box rozdělal, zjistil jsem že servis vyměnil JEDEN kondenzátor. Na to potřeboval 30dní a to box ani pořádně neotestoval. A to předpokládám, že autorizovaný servis má dokumentaci, schéma a podporu výrobce. Já jsem box opravil během 1dne, kdy jsem musel část boxu rozkreslit, oměřit, parametry součástek dohledat v datasheetech a provést vlastní opravu. A opět jsem si potvrdil, že záruky v ČR jsou tragédií. Součástky by mě zaplatilo poštovné a zákazník by měl box za dva dny doma.

Vzhledem k tomu, že není z čeho provádět záruční opravy, stává se v ČR dost častý případ ten, že se přístroj vrací z opravy se sdělením - „Závada se neprojevila“, „V přijímači je nahrán jiný software“ a u mobilů se stává oblíbené slovo „oxidace“. Soused si se slavným SonyEricsonem a jejich záručním servisem užil také svoje, nepomohl mu ani nález autorizovaného soudního znalce. Servis mu jednoduše řekl, ať se obrátí na soud. A nejednalo se zrovna o levný mobil. Pamatuji si, jak jsem cca před třemi roky posílal na záruční opravu TF7700HSCI, ten se mě vrátil s tím ,že byl přehrán FW. Po rozdělání byla většina kondenzátorů v elektrolytickém nebi.

Tyhle špatné zkušenosti způsobily dvě pro moji firmu pozitivní věci – opět jsme se vrátili k servisní činnosti spotřební elektroniky a našli jiné, spolehlivější dodavatele. Obojí nám dost pomohlo. Hledání dodavatelů bylo také docela zajímavé – nabídek různých dealerů a obch.zástupců nás navštíví za měsíc docela dost, ale máte vidět jak postupně odpadají – a to mám jen základní podmínky – reklamace do 10dnů, dodání do 2dnů od objednání, tech. podpora na prodávané zboží. Většina jich to ještě slíbí při ústním jednání, ale když to chci do písemné smlouvy, mám smůlu. Musel jsem se smát při jednom jednání – jak rychle řešíte záruky? No víte, Arivy to je tak 40dní a víc.

Tlak na cenu, snižování nákladů

Dost často se nejen v elektronice objevuje pojem „katování kostů“ . Je to z anglického spojení cutting cost – v podstatě snižování nákladů. O co jde? Při neustálém tlaku na stále nižší cenu výrobku se musí hledat cesty, jak snížit jeho výrobní cenu. Pomineme marži prodejce (ta je na minimu a z toho se odráží další, zejména reklamační problémy). Snížit cenu je možné přesunem výroby do levnější oblasti – Rumunsko ,Čína, a jiné asijské destinace. To se děje běžně již delší dobu a je názorně vidět jak mizí výroba z Evropy. Tím se dosáhne nějakého stropu snížení. Tohle ještě nemusí mít vliv na kvalitu, záleží jak si zadavatel zakázky stanoví kvalitativní stropy a jakou má výstupní kontrolu. Další snížení ceny je možné redukcí zapojení – např. vynecháním ochran, použitím různých integrovaných obvodů místo většího počtu diskrétních součástek, ale bohužel i snížením kvality použitých součástek.

Pamatujete přijímače eMtech 150CR a 200CRCI? Trošku vám popíši jejich zdroj – usměrňovací diody předimenzované o řád, kondenzátory SamWha vysoké kvality, ve 12ti voltové větvi stabilizátor 7812.

Výroba ukončena, místo těchto se jako nástupce objevuje Homecast 3000CR a 3000CICR. Podívejme se opět na zdroj – diody ve 12a a23V již na menší proud, kondenzátory průměrné kvality Lelon a stabilizátor ve 12ti voltové větvi nahrazen propojkou nebo diodou. Místo na stabilizátor na desce ale bylo připraveno.

Co se stane když ušetřím na kondenzátorech a vynechám stabilizátor (úspora cca 2Eura v MO cenách krát počet vyrobených kusů)?

Méně kvalitní kondenzátory mají menší životnost. Vysychají, snižuje se tedy napětí na 3,3 a 5V větvi. Z těchto větví je brána zpětná vazba, napětí je nižší , regulační smyčka dorovnává tyto dvě napětí (zvyšuje je) ale protože zbývající větve regulaci nemají, zvyšují se také. Místo 12V je po čase i 20V, zdroj je přetížený, odchází řídící IC ale i další obvody, napájené místo 12V nyní skoro 20V. Dochází k destrukcí CXA, nefunkčnosti modulátoru,....


obrázek

Je to obdobná závada i příčina jako ve Fergusonech AK4702. Závadu poměrně drahé a obtížně vyměnitelné součástky způsobilo snížení nákladů o 1-2Eura.

Snižujeme dál – pájeli to studenti 1 ročníku učiliště nebo cvičená opice?




obrázek

Zdroj z homecastu 3000CR, přineseno na dílnu s tím, že nejde čtečka. Tu jsem opravil poměrně rychle, ale koukněte na ten zdroj. Nekvalitní materiál DPS, součástky horší kvality, osazení katastrofální a všimněte si té pojistky – to je originál, na přijímači jsem rozlepoval zár. pečeť. Takhle dopadl přijímač s legendární extrémně nízkou poruchovostí, před časem oblíbený u mnoha montážních firem. Pak se objevil v letácích, supermarketech a kvalita šla razantně dolů. Viz obrázky zdroje.

Jeden čas jsem si myslel, že vyrobit kvalitní spínaný zdroj snad ani nejde. Mýlil jsem se. Můj Humax je toho důkazem. Nedávno jsem demontoval analogový přijímač Echostar se spínaným zdrojem. Stáří 16let, vše originál. Osazení kondenzátory Nichicon. Philips 6010 od UPC co tu mám jede taky 10let bez závady. Všechno jde, jen není tlak. Bodejť by byl, když na každém foru čteme jen jak je to či ono předražené a to samé udělá Ariva za 2tisíce. Ale že životnost Arivy je 2 roky, reklamace skoro nemožná a opravy také, to už nikdo nevidí.

Závěrem toho malého zamyšlení?

Často čtu, že stejně za dva roky je potřeba techniku obměnit. No, někdy ano, ale zrovna u mých zákazníků je to tak 0,5procent jejich počtu a to se ještě daný kus posouvá jinam a doplňuje se. Mám spíš zákazníky, kteří se diví, že přijímač po 2,3,4 letech již potřebuje opravu. Dnes víceméně vybíráme techniku spíš takovým nějakým kompromisem – je cena ještě akceptovatelná? Půjde to opravit? Přežije záruku?

Pokud nebude větší tlak na kvalitu, bude český trh odkladiště krámů. V tomto stádiu zatím nikoho nezajímá to neuvěřitelné plýtvání na všech stranách. Zatím. Někde jsem četl, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. Naprosto s tímto tvrzením souhlasím a vím, že vše levné co se prodalo bylo jen na problémy. Poznali jsme, že jít touto cestou se nám absolutně nevyplatí a honit obrat je dobré jen pro finanční úřady (nutnost stát se plátcem DPH). Raději prodám a namontuji dva Humaxy 5100 nebo jeden Vantage než 10 Ariv.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články