Quantcast

Hrobníkovi přímo z lopaty? AzBox Enigma2

| Tisk


obrázek

Když se přibližně před 3 lety objevily na našem trhu po SD přijímačích AzBOX i jejich HD verze Elite, Premium, později Premium HD+ a Ultra navíc s procesory SIGMA, vkládali jsme téměř všichni do nich obrovské naděje. Hardwarově skvělé přijímače, se však za celou dobu potýkaly zejména s nedokončeným vývojem softwaru. To pak vedlo k velké nespokojenosti zákazníků, kteří se od této značky postupně odvraceli, a to způsobilo AzBoxu téměř klinickou smrt. Výrobce Opensat Lta si hrál velmi dlouho na mrtvého brouka, avšak když se situace stala neudržitelnou, musel ukončit spolupráci s problémovým korejským výrobcem a vsadil vše na vlastní vývoj.


obrázek

Z tohoto pochází nejnovější mips verze Enigmy 2 RTI Core pro přístroje Elite, Premium, Premium HD+ a Ultra. Nyní po roce vývoje se situace zásadně změnila, software se stal stabilním, uživatelsky téměř dokonalým. Tato slova určitě potěší stovky majitelů zmíněných přijímačů u nás i na Slovensku, kteří již v toto nedoufali a ztráceli veškeré naděje.

Protože k této značce mám i velmi osobní vztah, chtěl jsem si sám ověřit jak to tedy se zmíněným softwarem doopravdy je a zdali to funguje jak má.

Jak to tedy je?
Pro instalaci Enigmy 2 je distribuován zazipovaný balíček, který kromě návodu pro převod originálního firmwaru na Enigmu 2 obsahuje instalační software AzUpdate, soubor patch.pin a enigma2, dalším souborem je patch bin pro návrat k Enigmy2 na originální software. Nejprve se musí upgradovat kernel, poté uvést přístroj do Rescue mode a aplikovat Enigmu 2.


obrázek

Po úspěšné instalaci do přístroje je rázem ocitáme v plnohodnotné Enigmě 2, známé z přístrojů Dreambox, Vu+, xTrend a dalších.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Co to pro nás znamená? Instalací nás provede instalační průvodce, nastavení je jednoduché a intuitivní, enigma rozpozná i druhý tuner DVB-T a DVB-S2, takže přístroj neztratí svou užitnou hodnotu. Setting můžeme použít jakýkoliv pro přístroje Dreambox, který nahráváme pomocí DreamboxEditu, DreamSetu nebo můžeme použít Dogsettings. Vše je volně ke stažení.


obrázek

Enigmou 2 získáváme další možnosti, které jsem před tím neměli a to je zejména podpora karet našich provozovatelů, vyzkoušel jsem karty Skylink Cryptoworks, ICE i Irdeto vše bylo funkční, včetně zápisů na ně. Údaje o zápisech je rovněž možné přečíst z menu. Vyzkoušel jsem i aktivaci nové Skylink irdeto karty, zápisy na kartu přišly během jedné minuty a karta se stala aktivní.


obrázek


obrázek

Otestoval jsem možnost sdílení v domácí síti, je bezproblémové záleží však na použitém emulátoru.

V přístroji je funkční UPnP (universal plug and play) – připojení externích síťových zařízení, po přepnutí do tohoto rozhraní přístroj nalezl okamžitě i můj síťový server a připojené disky, z disků je možné přehrávat formáty podporované Enigmou 2 tzn. MKV, AVI, VOB, TS, MP3, JPEG a další.

Pokud chceme nahrávat, přístroji to nečiní žádné potíže, nahrávky jsou ukládány rozkódované, tudíž je možné je dále upravovat např. v DVR Studiu.


obrázek


obrázek

Protože jsme měl zapojen pouze jeden tuner, mohl jsem nahrávat najednou tři programy ze stejného transpondéru, je funkční časovač i timeshift.

Instalací Enigmy 2 je nám rovněž zpřístupněn server YouTube.


obrázek


obrázek

Dále máme možnost stahovat přímo z menu další pluginy, nebo si můžeme do přístroje nahrát ty určené pro Dreambox ve formátu *.ipk, osobně jsem vyzkoušel GSU a skin HD Glass, existuje však řada dalších méně i více vhodných např. Damir subtitler nebo Cross EPG by XMLTV. Funkční jsou rovněž playery pro IPTV nStreamPlayer a nktvplayer.

Pokud instalujeme pluginy je to možné i ručně přes telnet soubor *.ipk umístíme do adresáře tmp, spustíme telnet a pokračujeme:

cd /
ipkg install /tmp/*.ipk

Po instalaci uděláme restart GUI a v systému již máme to co potřebujeme.
Pokud chceme instalovat tolik populární picony – loga stanic, providerů atd. je to rovněž možné, stačí použít skin např. HD Glass, Black_White_SE_Daconi_Mod, Nemesis glassline HD a další, který toto zobrazení povoluje a picony nahrát nejlépe na USB.


obrázek

Pokud máme vše instalováno, můžeme si celé naše nastavení uložit na zvolené médium a kdykoli se k němu vrátit. Je rovněž možný update image a download pluginů přes menu z aktivního serveru.

Za celou dobu používání tohoto operačního systému v Azboxu Elite jsem se nedostal ani jednou do stavu “zelené smrti” což svědčí o velké stabilitě systému. Samozřejmě, že nelze jenom chválit, když těch pozitiv je daleko více.

instalací Enigmy přestanou být podporovány CI sloty - zkrátka pokud máte nějaký modul s kartou máte prostě smůlu. Myslím však, že většina uživatelů má v modulech svou přístupovou kartu Skylink nebo CS Link , její funkčností v integrované čtečce tento modul již nebude potřebný. Pokud máte karet více, je možné používat čtečky SmargoReader a EasyMouse s chipsetem FTDI.



Lovci feedů přijdou instalací Enigmy pravděpodobně o příjem kanálů 4:2:2.
Na dálkovém ovladači budou nefunkční některá tlačítka, avšak řešení již je - stačí si zeditovat soubor keymap.xml, pak to může vypadat jak na originálním firmwaru.

Obrazová kvalita díky použitému hardware je na vynikající úrovni i s použitým operačním systémem Enigma2.

Pokud si netroufáte na instalaci Enigmy 2 sami, můžete si provedení tohoto upgrade objednat zde nebo jej svěřit odborné firmě.

Ing.Miroslav PAVELKA
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články