Quantcast

ALMA T1000IR (AMIKO IRD 7800) - přijímač se štítkem Skylink READY

| Tisk

V této malé recenzi bych vám představil další z HD přijímačů na trhu pro systém Irdeto. Jen dodám, že ALMA i AMIKO jsou téměř identické přijímače se stejným menu i dizajnem.

Jde o přijímač korejského výrobce Winix pro příjem programů v normách DVB-S a DVB-S2 s MPEG-4/H.264 kompresí. Má vestavěnou čtečku karet IRDETO s certifikátem Skylinku. Tím by měla být opět zaručená bezproblémová spolupráce s novými ICE a Irdeto kartami. Neobsahuje ani jeden CI slot.


obrázek

Základní technické údaje dle výrobce/dovozce uvedené v manuálu:

1/ Napájení, spotřeba
Napájecí napětí : 100-240V 50/60Hz z přiloženého adaptéru 12V/2,5A

2/ Rozměry, hmotnost
rozměry ŠxHxV : 250x155x40mm
hmotnost : 0,66kg

3/tuner
Kmitočtový rozsah : 950-2150MHz, vstup konektor F
Demodulace : QPSK/8PSK, DVB-S/S2
Napájení LNB, změna polarizace : 13/18V, max 500mA
Podporované Diseqc režimy : Diseqc 1.0/.1/1.2 a USALS

4/ přístupové rozhraní, čtečka
1x čtečka karet Irdeto

Obsah balení

V krabici kromě samotného přijímače naleznete ještě dálkový ovladač, dvě baterie, HDMI kabel, český návod a napájecí adaptér. Návod je velice dobře zpracován a je přehledný.

Přední panel

Přední panel je velice strohý – obsahuje jen čtečku karty, která kouká ven, není schovaná, dále tlačítka pro vypnutí/zapnutí přijímače a tlačítka pro přepínání programů. V pohotovostním stavu svítí jen červená kontrolka, v provozu zelená. Dále se na čelním panelu nachází USB port Karta se vkládá do čtečky čipem dolů.

Dálkový ovladač

Dodávaný dálkový ovladač má standardní provedení – základní tlačítka pro obsluhu uprostřed a jsou barevně odlišená, nad nimi jsou klasická číselná tlačítka a tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače a zvuku.

Reakce ovladače je bezproblémová, ovladač navíc velmi dobře padne do ruky. Tlačítka jsou poměrně blízko sebe, takže obsluha může být zejména pro lidi s většími prsty menší problém. Přepínání programů trvá max. 2 sekundy, je celkem jedno, jestli je to HD nebo SD a jestli je volný nebo kódovaný.


obrázek

Zadní panel

Zadní panel je poměrně skoupý na přípojná místa – obsahuje v podstatě jen HDMI konektor, TV SCART a optický výstup audia. Přípojných míst je tedy poskrovnu. Pro běžného uživatele ovšem nechybí nic podstatného.

Dále je zde pochopitelně anténní F-konektor pro připojení LNB a servisní RS232 konektor pro aktualizaci FW a napájecí konektor pro adaptér.


obrázek

Menu přijímače

Přijímač sám je poměrně jednoduchý a je určený pro běžného, nenáročného uživatele, který však ocení bezproblémovou spolupráci s přístupovou kartou, jednoduchou základní obsluhu a příležitostně uvítá možnost záznamu pořadu na externí disk. Kdo zná novější přijímače Winixu, ani menu ho moc nepřekvapí. Obsahuje 5 položek, přičemž první by mohla být

INSTALACE

První položka se jmenuje Instalace a slouží pro základní nastavení antény – typ LNB, Diseqc přepínačů a souvisejících hodnot a pro ladění stanic. Ladění je celkem jednoduché, nicméně setting lze zálohovat na USB a z USB i nahrát. Samotné ladění je naprosto standardní – lze proladit buďto všechny družice v seznamu, vybranou družici nebo transpondér. Přijímač podporuje i automatickou aktualizaci kanálů, tuto funci lze vypnout.


obrázek

Pod volbou Hledání služby se skrývá vlastní ladění, chceme li ale proladit jen jeden TP, je nutné pomocí tlačítka Info – popsaného jako mód hledání vybrat požadovanou volbu Hledání transpondéru. Teprve poté se seznam družic změní na seznam TP vybrané družice.


obrázek

Naštěstí lze provést zálohu settingu na USB a pochopitelně ho z USB nahrát do přijímače, takže ručního ladění bude minimum.


obrázek

Další volba menu se jmenuje NASTAVENÍ SYSTÉMU


obrázek

Tato volba v hlavním menu obsahuje běžné funkce pro základní nastavení přijímače. Jde o známe funkce jako je nastavení času, rodičovského zámku, nastavení zobrazení OSD, nastavení A-V výstupu. Prostě jen běžné, standardní věci. V této části je i nastavení časovače pro případný záznam na externí disk.

Třetí položkou menu je SEZNAM KANÁLU
Třetí položka hlavního menu obsahuje funkce pro vlastní uspořádání naladěných programů, jejich výmaz , uzamknutí nebo přejmenování. Dále je zde možné editovat favoritní skupiny. Třídění programů je celkem rychlé a jednoduché.


obrázek

Další položkou menu je PŘÍSTUPOVÁ karta
Tato funkce obsahuje jen jednu položku, která se jmenuje Irdeto karta a zobrazuje údaje o vložené Irdeto kartě.


obrázek

Irdeto a ICE karty obou našich providerů fungovaly v přijímači zcela bez problémů. Při vložení karty za běhu přijímače se stalo, že přijímač kartu nedetekoval. Pomohlo jen vypnutí přístroje. Obecně doporučuji manipulovat s kartou jen při vypnutém přístroji.

Poslední položkou menu je funkce Nástroje
V podstatě se jedná o obsluhu externího disku, jeho formátování a přehrávání multimédií a vlastních nahrávek. Přijímač zvládá přehrávat a zobrazovat soubory MP3, JPG, AVI, DivX/XVid, MKV a další. Hodně jsem jich zkusil, přehrávání bylo bez problémů.


obrázek

EPG

Přijímač zobrazuje EPG informace zcela v pořádku a se správnou diakritikou. Stlačením klávesy Info na ovladači se zobrazí základní informace o právě probíhajícím pořadu. Dalším stlačením klávesy Info je možné zobrazit podrobný popis právě vysílaného pořadu.


obrázek

Přijímač má dva formáty zobrazení EPG. Buďto zobrazuje aktuální a následující vysílaný pořad:


obrázek

nebo je možné formát změnit na tzv.7 denní zobrazení:


obrázek

2/ PVR funkce
Přijímač umožňuje nahrávat pořady na externí USB disk. Zkoušel jsem několik USB flashdisků a externí disk Toshiba. Nahrávání fungovalo bez problémů, ale – doporučuji JEN nahrávat na externí pevný disk. S výběrem USB flash disku je docela problém. Naprosté většina nevyhovuje – je příliš pomalá. Min. rychlost musí být 15Mbit, spíš víc a nedá se moc spoléhávat na údaje výrobců. Stačí např. pomocí některého volně dostupného programu otestovat rychlost zápisu a zjistíte docela velké rozdíly oproti udávaným. Všeobecně ale u HD přístrojů doporučujeme nahrávat jen na externí pevné disky.

Bude-li flashdisk pomalý, bude se nahrávka zasekávat a docházet ke kostečkování obrazu nebo zasekávání a výpadkům zvuku. Bude-li aktivní timeshift, bude se trhat a kostkovat i právě sledovaný kanál.

Při nahrávání má přijímač dost zpomalené reakce na povely z dálkového ovladače.


obrázek

Po vložení USB disku se zobrazí nabídka přehrávače:

Stačí jen vybrat co se má přehrávat. Nahrávky se ukládají do adresáře NAHRAVKY, stlačením OK na tomto adresáři se teprve zobrazí vlastní záznamy. Nahrávka není pojmenována dle EPG ale jen názvem programu a nějakým pořadovým číslem. Název programu z EPG v okně vedle seznamu. Chybí bohužel i datum nahrávky, takže rychlá orientace v nahrávkách je poněkud nepohodlná a zdlouhavá.


obrázek

Nahrávky jsou ve formátu TRP, jejich zpracování PC by teoreticky neměl být problém. Bohužel, žádným mnou používaným programem jsem nahrávku neotevřel. Asi jsou opět kódované.



No a téměř nakonec opět část technická
Vnitřní provedení, použité součástky a jejich kvalita je zlatý střed. Není to žádný propadák a odpovídá dnešní době. Vzhledem k ceně dostačující. Dodávaný externí adaptér značky Ktec je asi nejslabším místem přijímače. Tyhle adaptéry nejsou zrovna ukázkou excelentní kvality a dost často je mám na dílně. Adaptéry této značky se dodávaly se i k DVB-T/PAL transmodulátoru multibox a ani jeden nepřežil 2 roky.


obrázek

Nicméně – v tom případě ale docela hodně topil, tento je však i po několika hodinách provozu jen mírně vlažný, takže životnost by mohla být dostačující. Případná výměna nebo oprava ale nebude problém. Kvalitu dnes těžko hledat.

A co úplně na závěr?

Jde o celkem jednoduchý HD PVR přijímač pro nenáročné uživatele, kteří nečekají od přijímače žádné extra funkce, chtějí relativně spolehlivý a fungující přijímač, který zapnou a sledují své oblíbené pořady. Nejstarší mám v oběhu cca 8 měsíců a musím říct, že o nich nevím. Mým stěžejním přijímačem byl donedávna Humax 5100, bohužel po poslední nepodařené aktualizaci firmware se stává docela risk ho nabízet. Alternativou budiž jen Optibox Zebra. Nyní představený přijímač má zase docela jednoduché a přehledné menu, ale HW kvality Humaxe nedosahuje. Těžko něco v poslední době z tzv. certifikovaných přijímačů vybírat.

Radomír Kovář
29.1.2012





Reklama




Vybrané články