Quantcast

VU+ ULTIMO - luxusní HD PVR satelitní přijímač v akci

| Tisk

Korejská firma Marusys nedávno uvedla na náš trh svoji vlajkovou loď satelitní přijímač VU+ Ultimo. Jedná se o linuxový HD PVR satelitní přijímač, který patří mezi to nejlepší co je dnes na trhu.


obrázek

Jeho vybavení je vynikající. K dispozici jsou dva výměnné satelitní tunery typu plug & play schopné zpracovávat SD a HD signály jak v kompresi MPEG-2, tak i v kompresi MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2.

Operační systém je samozřejmě postavený na Linuxu, tak jsme u VU+ zvyklý. Taktovací frekvence procesoru BROADCOM 7413 je 405 MHz. Přijímač obsahuje paměť 1GB MB Flash a 512 MB RAM. To jsou vskutku velmi vysoké hodnoty, kterými se může pyšnit jen Dreambox DM7020 HD, který jsem vám již zde představil.


obrázek

Přijímač má k dispozici ještě další jeden slot pro tunery plug & play. Můžeme použít satelitní tuner DVB-S/S2 nebo hybridní tuner DVB-T/C. Můžeme tak vytvářet libovolné kombinace tunerů. Já jsem jako třetí použil satelitní tuner. Firma Omko Digital a.s. nabízí oba typu tunerů jak satelitní tak hybridní ( hybridní ) ve svém e-shopu.

Takže jsem nyní měl třítunerový satelitní přijímač. Již nyní mohu čtenářům prozradit, že přijímač prošel rozsáhlým zátěžovým testem s velmi zajímavými výsledky, se kterými vás postupně seznámím. Samozřejmě budeme srovnávat i s modely firmy Dream Multimedia a to jak modelem DM7020 HD, tak legendárním přijímačem DM8000 HD PVR.


obrázek

Přijímač umožňuje vestavění pevného SATA disku 3,5“ nebo 2,5“ nebo připojení pevného disku přes rozhrání e-SATA nebo USB.

Jak jinak u linuxové přístroje zde musí být ethernet pro připojení k domácí síti a internetu. Je zde použitý nový multimediální chipset, který přehraje kdejaký video a zvukový formát. Přehrává ty samé formáty co Dreambox DM7020 HD.

Tedy tak jako Dreambox DM7020 HD tak i VU+ Ultimo můžeme zařadit mezi špičkové multimediální high endové přijímače.

Popis přijímače

Přijímač má elegantní černé provedení s rozměry 380 x 60 x 290 mm (Š x V x H). Krabice, ve které se přijímač nacházel, sice moc luxusním dojmem nepůsobí, ale o to bylo větší překvapení uvnitř.


obrázek

Přednímu panelu vévodí krásný a hlavně velký VFD displej o rozměrech 256x64 pixelů, to činí viditelnou plochu o rozměrech 115 x 28,7 mm, což je vskutku unikát. Tento displej zobrazuje, na co si vzpomenete. Vše se dá ovlivnit volbou příslušného skinu pro displej. Kromě takových samozřejmostí jako je název programu nám displej umožňuje zobrazovat i název aktuálního pořadu, jeho průběh, různé symboly, čas, logo programu apod.

Na předním panelu přijímače nacházíme několik bezkontaktních tlačítek (podsvícené) sloužící pro základní obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem nacházíme dva sloty dekodéru Xcrypt, dva CI sloty a jeden USB 2.0 port.

Na zadním panelu je v základu čtveřice F konektorů (vstup i výstup satelitního tuneru A a B), konektor SCART pro připojení k TV, optický audio S/PDIF konektor (koaxiální chybí), RS 232 konektor, YPbPr výstup, analogový audio a video výstup, 2 USB 2.0 porty, e-SATA konektor a kolébkový síťový vypínač.

Samozřejmě nechybí HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nakonec je zde také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je také obsáhlý manuál, HDMI kabel, jeden SATA kabel včetně kabelu pro napájení HDD a USB WIFI dongle 300 Mbit Plug & Play.


obrázek

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně bezchybné češtiny. Myslím, že nemá smysl popisovat strukturu menu, která je téměř shodná s přijímači Dreambox, které jsem zde již představil. Některé položky jsou zde navíc nebo mírně modifikované. Po prvním spuštění Vás přivitá průvodce, kde Vám nabízí různé typy připojení k TV (Scart, HDMI, YPbPr) a automaticky jednotlivé typy zkouší.

Struktura menu je perfektní a člověk si na ní snadno zvykne, nehledě na to, že použitím různých skinů si vzhled menu můžete změnit podle vašich představ. Trochu znalí uživatele Linuxu mohou některé položky odebrat, pokud je nechtějí používat.

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nainstaloval image VTI 4.1 založený na továrním image 7.0. Jedná se o neoficiální firmware, který podstatně rozšiřuje funkcionalitu přijímače. Samozřejmě existuje řada dalších výborných firmwarů jako je NabiloBlackHole, VIX, PLI apod.

Nicméně mně se nejvíce líbil image od týmu VTI, který je velmi stabilní a spolehlivý. Takže v menu mi navíc přibyla položka VTI, která umožňuje přístup k nastavení různých funkcionalit tohoto image. Tradičně přes modré tlačítko se objevuje „VTI panel“, u Dreamboxů je to „Blue panel“.


obrázek

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.

Přijímač je dle návodu schopný vyhledat kanály v rozsahu SR 2-45 Msym/s, neuvádí se při jaké normě. Rozmezí téměř odpovídá skutečnosti a to jak při DVB-S tak i DVB-S2(QPSK, 8PSK), přijímač ladí od cca od 1,3 Msym/s. S menšími SR si opravdu neporadí (na rozdíl od Dreamboxu DM8000 HD PVR), to je ale jistě pro běžného uživatele plně dostačující. Horní hranice SR bude o něco nižší než 45 Msym/s, programy BBC na Intelsatu 907(27° záp.) se mi nepodařilo naladit.

Problém byl při zobrazení obrazu programu Fox Movies na družici Atlantic Bird 7 na 7° západně, je to otázka driverů v příslušném image. Pro srovnání u Dreamboxu DM8000 HD PVR s image Gemini 4.4 byl příjem tohoto programu bezproblémový.

Citlivost plug & play tunerů bych hodnotil jako excelentní. Stejné výsledky jako s referenčním přijímačem Dreambox DM8000 HD PVR. Test byl proveden na některých slabých signálech z družice Astra 2D.

Bezproblémový je i příjem v C pásmu. Parabolu mívám většinou „zaparkovánu“ na satelitu Express MD1 na 80° východně, kde se vysílá řada atraktivních ruských programů.


obrázek

Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je svižné. V driverech pro tyto tunery je nějaký bug, který zobrazuje poměr S/N neustále v procentech a nikoliv v decibelech. U přijímačů Dreambox lze zvolit, jak má být tato hodnota zobrazována.

Na rozdíl od Dreamboxu DM8000 HD PVR je zde funguje funkce blindscan. Zadává se počáteční a koncová frekvence prohledávaného pásma, polarita, pásmo, rozsah symbol rate. Jen mi zde chybí frekvenční krok. Prohledávání probíhalo v obou normách DVB-S i DVB-S2.

U VTI 4.1 je drobný problém s TXT titulky, které se někdy špatně zobrazují. Pokud jsem použil image VIX, tak zde tento problém nebyl a v menu bylo větší množství funkcí ohledně titulků. DVB titulky se zobrazují v pořádku.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku (včetně diakritiky na velkých písmenech, ta však někde chybí ( další bug ve VTI?). Znaková sada se dá nastavit v menu, včetně jasu a transparentnosti teletextu. Zkušenější uživatelé si mohou nastavit i velikost teletextu (tohle ovšem nelze v menu, ale přímo ovlivněním hodnot v souboru „tuxtxt2.conf“).

S obrazovou kvalitou jak HD, tak i SD programů jsem byl velmi spokojený. Co se týká zobrazování SD programů, občas se vedou u přijímačů VU+ diskuse, že je obraz nekvalitní. Tento přijímač jsem porovnával live s Dreamboxem DM8000 HD PVR a obraz byl naprosto stejný, tedy špičkový.


obrázek

Jako dálkové ovládání se používá inovovaný model, který ze zadní strany má QWERTY klávesnici. Ta se samozřejmě hodí při obsluze např. webového prohlížeče nebo při jakémkoliv požadavku na zadání klíčového slova pro vyhledávání. Velmi praktické při obsluze např. Youtube přehrávače.

Mně osobně se ale dálkové ovládání nelíbí a rozhodně nejsem sám dle diskusí ohledně tohoto přijímače. Dálkové ovládaní je malé a oboustranné osazení tlačítky působí nezvykle. Naštěstí lze použít předchozí typ dálkového ovládání pro přijímače VU+. Ten je pěkně veliký a dobře sedne do ruky, s ním jsem byl velmi spokojen. Toto ovládání je samozřejmě také k dispozici v e-shopu firmy Omko Digital a.s.

Dodané ovládání jsem používal jen jako klávesnici.

Přijímač je samozřejmě možno ovládat i dálkově přes webovské rozhraní. Je zde klasický webový interface který známe z přijímačů Dreambox, ale navíc zde na dalším portu máme rozhraní Open Source Web. Na přiložených obrazcích vidíte nový grafický háv a také nové funkce, které toto rozhraní nabízí.

Samozřejmostí je streamování libovolného programu do PC.

V dnešní době je k dispozici řada pluginů, které nám značně rozšiřují funkcionalitu přijímače. Již jsem se zmínil o webovém prohlížeči nebo o Youtube přehrávači. Na poslouchání internetových rádií zde máme „webradioFS“. No, tady není nad plugin „Gemini Dreamnetcast“, který je k dispozici jen v přijímačích Dreambox a umožňuje nahrávání jednotlivých skladeb, což webradioFS neumí. Další plugin „Shoutcast“ již nemá podporu pro přijímače VU+, pouze pro Dreamboxy.

Celá ta situace je trochu komplikovaná, protože někteří autoři pluginů nechtějí, aby paginy fungovaly jinde mimo Dreamboxy, protože VU+ považují za jejich klony. Např. autoři týmu Merlin se rozhodli stáhnout řadu svých pluginů z oficiální podpory týmu VTI. Nicméně šikovné ruce si dovedou vždy poradit a v tomto případě se jednoduše pluginy instalují manuálně, pokud se ovšem dají někde na internetu stáhnout.


obrázek

Velmi pěkný je plugin „Multi Quickbutton“, pomocí něho si nastavíte, co mají některá tlačítka na dálkovém ovládání dělat. Obdobná funkce je v Gemini pluginu v Dreamboxech. Naopak se zde můžeme setkat s pluginy, které v Dremboxech vůbec nenajdeme a samozřejmě naopak.

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV.

Tento přijímač tak jako Dreambox DM7020 HD umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts atd. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Přijímač zvládá i DTS audio, pokud si nainstalujete příslušný plugin. Zpracování AAC audio stopy je bez problémů.

Podsvícení tlačítek na předním panelu se dá regulovat nebo se dá podsvícení úplně vypnout, což je velmi chvályhodné.

K dispozici je také funkce PIP (obraz v obraze), ale je zde občasný problém se zobrazením HD programů v malém PIP okně, kde se obraz trhá. Je to neuvěřitelné, že pouze starý dobrý Dreambox DM8000 HD PVR umí PIP s HD kanály bez problémů zobrazit.

Doba startu přijímače (bootování) je cca 110 sekund, což je méně než u Dreamboxu DM8000 HD PVR (135 sec). Dreambox DM7020 HD měl bootovací čas cca 76 sec.

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI sloty

Dvě čtečky dekodéru pod nainstalovaným cardserverem Oscam pracovaly bez jakýchkoliv problémů. Dekodér akceptuje karty různých systému podle verze Oscamu. S tím správným fungují i karty IRDETO Skylink a CS Link . Pro ICE IRDETO (Skylink a freeSAT) karty dostačuje starý známý cardserver Scam.


obrázek

Přijímač má k dispozici celkem 2 CI sloty. Úspěšně byly testovány moduly SMIT Irdeto, Neotion Irdeto, Mascom, AlphaCrypt, Viaccess, Conax a řada dalších.

Není zde problém ani s HD kanály freeSAT by UPC Direct, jak přes cardserver tak i přes CI modul jsou zobrazeny kanály v pořádku. V menu je funkce „high bitrate support“, kterou na rozdíl od Dreamboxů jsem nemusel zapínat. Pravděpodobně bude defaultně zapnuta a v menu je jen chybná indikace stavu.

EPG

Elektronický programový průvodce je vynikající, tady už není co vymýšlet. Prostě Enigma 2 je v tomto směru nepřekonatelná. Samozřejmě záleží na použitém skinu, kde si zvolíte, co se má kde zobrazovat.

Osobně jsem zvyklý na klasiku, tedy že informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Dovolil jsem si použít můj starý dobrý skin z Dreamboxu DM8000 HD PVR, který jsem si upravil dle svých potřeb. Samozřejmě VU+ ho nejprve moc nechtělo akceptovat, ale po mírné úpravě již bylo vše v pořádku.

Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. V EPG můžeme vyhledávat podle klíčového slova, které se nachází v názvu pořadu nebo v jeho popisu. Perfektní je funkce, která vám sdělí, kdy se daný pořad bude opakovat (v rámci načteného EPG).

České a slovenské znaky se na programech Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor „encoding.conf“.


obrázek

Azbuka se na kanálech paketů NTV plus a Tricolor zobrazovala také korektně (samozřejmě, že i na VFD displeji jede azbuka jako víno). Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.

V přijímači jsem měl nainstalovaný plugin CrossEPG, který umí z internetu stáhnout EPG pro řadu paketů, např. Sky UK nebo Sky Italia. U image VIX přijímač již samotný uměl stahovat EPG z nabídky VIASAT.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení SATA 3,5“ nebo 2,5“. Takže je zabudování disku na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá a je popsána v návodu k obsluze, příslušný kabel je přiložen.

Přijímač umožňuje dle výrobce 8 programů součastně nahrávat, v návodu se nehovoří, zda HD nebo SD. Samozřejmě 3 tunery nám dávají docela dobré možnosti.

Jenže já jsem poměrně neskromný a tři tunery mi nestačily, tak jsem použil USB DVB-S2 tuner Sundtek SkyTV Ultimate. Instalaci tohoto tuneru přímo tento image nabízí. Tak a už jsem měl čtyřtunerový přijímač a tím jsem se vyrovnal modelu Dreambox DM8000 HD PVR.

Nutno však podotknout, že tento USB tuner není tak rychlý jako tunery VU+. Přepínání mezi kanály téhož transpondéru je téměř stejné, ale mezi transpondéry to trvá o trochu déle. V tomto směru nelze legendární Dreambox DM8000 HD PVR porazit. Dále je zde bug v driverech, který způsobuje chybnou signalizaci hodnot S/N a BER. Na druhou stranu je fakt, že lidí co potřebují tolik tunerů je minimum.

Ale vraťme se k vlastnímu nahrávání. To pracuje naprosto bezvadně. Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se součastným záznamem více kódovaných programů. Lze nahrávat maximálně 7 kódovaných programů (cardserver scam) současně a k tomu řadu dalších volných programů. Nezáleží na tom, jestli se jedná o HD nebo SD programy.


obrázek

Ale to je už skutečný extrém, který v praxi u málokoho nastane. Nezaleží zde na tom, jaké datové toky dané programy využívají, hranice je někde hodně vysoko, přijímač se mi nepodařilo „shodit“.

Tak jako u Dreamboxů je zde k dispozici program pro stříhání nahrávek. Přenos do PC je nejrychlejší přes ethernet pomocí FTP klienta. Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Převíjení pracuje bez chyb.

V přijímači jsem použil pevný disk SATA o kapacitě 1TB Wester Digital Green Power WD10EVDS (speciální řada pro multimediální použití). Dále jsem vyzkoušel připojit na druhý SATA port výkonný vysokorychlostní SSD disk OCZ Vertex 2 o kapacitě 120GB. Oba disky pracovaly v pořádku (oba také součastně používám v Dreamboxu DM8000 HD PVR a pracuji také v DM7020 HD).

Výhody SSD disků asi nemusím připomínat, absolutní ticho a žádné zahřívání. Nevýhoda je zatím vysoká cena těchto disků. I tento disk bez problémů zvládá současný záznam několika HD programů.

Bohužel VU+ (obecně) není tak odolné jako Dreambox DM8000 HD PVR, ke kterému se dal připojit prakticky libovolný HDD. S pevným diskem Seagate Pipeline HD2 o kapacitě 1TB měl přijímač problémy. S image VTI 4.0 ho přijímač po restartu viděl, ale disk se nedal použít. S image VTI 4.1 se situace zlepšila, disk byl kdykoliv přístupný a čitelný, ale zcela náhodně a samovolně se probouzel z hlubokého spánku.

Dalším příkladem je disk Western Digital řady Green Power WD5000AADS o kapacitě 500GB, který nebyl v Image VTI 4.0 přístrojem vůbec detekován. S image VTI 4.1 byla jeho funkce bezproblémová. O celé této problematice je na oficiálním fóru týmu VTI mnoho diskusních vláken, včetně možnosti řešení v některých případech.

Teplota přístroje je překvapivě velmi malá. Ventilační otvory jsou pouze u HDD a u části základní desky.


obrázek

V přijímači je nainstalován ventilátor 50x50 mm. Otáčky by se měli řídit podle teploty, v mém případě však měl ventilátor konstantní rychlost 1360 rpm, pokud není chyba v indikaci. Teplota v přijímači byla kolem 35°C (bez aktivního HDD), tedy opravdu velmi nízká. V Dreamboxu DM7020 HD je pasivní chlazení a teplota je stále přijatelná, výhodou je absolutní ticho. Dreambox DM8000 HD PVR se neobejde bez účinného aktivního chlazení.

Přenosová rychlost mezi VU+ a PC dosahovala přes FTP kolem 11,5 MB/s, tedy to samé jako Dreambox DM8000 HD PVR.

K přijímači je v balení dodán i USB WIFI dongle, který je velmi malý a pracuje dle normy IEE 802.11 n, tedy rychlost do 300 Mbps. Obdobný dongle je v balení Dreamboxu DM7020 HD.

Rovněž nahrávání na flash disk nečiní žádné problémy, důležité je vybrat nějaký typ s vysokou rychlostí zápisu. Přijímač by neměl mít problém s formáty EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Samozřejmostí je nahrávání na externí datové úložiště (NAS).

Programování záznamů se uskutečňuje prostřednictvím časovače. Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu a místo, kam bude záznam proveden. S výhodou lze použít programování záznamů přes EPG.

V přijímači je zabudovaný frontprocesor, přijímač lze uvést do hlubokého spánku, kde je odběr nižší než 1W a navíc se přijímač probudí, pokud je naplánovaný nějaký časový záznam.


obrázek

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače lze provést jednoduše přes USB flash disk. Změna image je bezproblémová. Na editaci programů v PC lze použít dosavadní editory pro Dreambox.

Osobně používám vynikající editor DremSet 2.36, který bezproblémově komunikuje se všemi přijímači Dreambox tak i s VU+.

Pro komunikaci přes FTP s přijímači VU+ jsem použil program Dreambox Control Center (DCC).

Závěr

Obecně píšu závěry velmi nerad. Většinou je nechávám na samotných čtenářích, aby si sami vytvořili vlastní úsudek. Každý má na přístroj jiné požadavky. Tentokrát ale udělám výjimku a to z důvodu srovnání s přijímači Dreambox DM7020 HD a DM8000 HD PVR.

Posledně jmenovaný přijímač DM8000 HD PVR je žijící legenda. Množství přípojných míst (3x SATA atd.) je jedinečné, možnost používat 4 DVB-S2 tunery také, možnost vestavění DVB slim mechaniky. Perfektní OLED displej. A samozřejmě spolehlivost, za tu dobu co je na trhu se odladilo vše možné. Perfektní obraz a zvuk.

Nicméně na své následovníky DM7020HD a VU+ Ultimo nemá, co se tyká velikosti paměti Flash a RAM. Ta se hodí při instalaci více pluginů, graficky náročných skinů nebo když je přístroj něčím zaneprázdněn, tak má svižnější reakce. Při běžném přepínání programů nebo obsluze přijímače je rozdíl minimální.




obrázek

Oba tyto modely už používají moderní multimediální chipsety. U Dreamboxu lze nahrávat 8 kódovaných programů současně, u VU+ 7 kódovaných programů, tedy tady je to vyrovnané. Obraz je výborný na všech třech přístrojích.

Softwarová podpora je u obou přístrojů na velmi dobré úrovni, ale myslím, že stále vede Dreambox, to je konec konců vidět na IHAD diskusním fóru. Myslím, že všechny tyto přístroje si své zákazníky určitě najdou. Osobně jsem velkým fanouškem Dreamboxů už mnoho let, ale musím říci, že mne VU+ Ultimo velmi příjemně překvapilo.

Společnost Omko Digital a.s. nabízí tyto přijímače svým obchodním partnerům i koncovým uživatelům na prodejnách Omko Digital i prostřednickým e-shopu e-shopu .

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články