Quantcast

Miniaturní externí DVB-S2 tuner Mystique SaTiX-S2 Sky USB

| Tisk

DVB-S2 tuner velikosti krabičky od cigaret značky Mystique, je druhým testovaným USB tunerem z naší nabídky. V krátkém testu jsem se proto zaměřil pouze na to, jak bude komunikovat s kartami našich providerů, jak složité bude tohoto “prcka“ připojit a zdali zvládne vše potřebné pro normálního diváka.


obrázek


obrázek


obrázek


Systémové požadavky:
- Microsoft Windows XP/Vista/7
- CPU 1.5GHz (2.4GHz pro HDTV)
- 256 MB RAM(1GB pro HDTV)
- VGA grafická karta s 32 MB (128 MB pro HDTV)
- Microsoft DirectX 9.0c nebo vyšší
- Zvuková karta v PC
- volný USB port
- parabola+LNB
Box je dodáván jako bulk, tudíž žádné extra balení, obsahem je samotný box, USB kabel, dálkový ovladač, zdroj a CD se softwarem. Na kovovém těle tuneru najdeme konektor připojení antény, napájecí konektor, infračidlo pro DO a dvě LED diody signalizující přítomnost signálu a uzamčení tuneru po zjištění signálu.


obrázek

Praktický test:
Po zapojení k notebooku Lenovo T500, jsem instaloval ovladače zařízení a Mystique TV player. Nebylo to až takové jednoduché jako u karty Anysee, vzhledem k universálnímu CD pro všechny produkty Mystique a Digital Devices, ale dá se to zvládnout.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Po nastaveni antény a vyhledání volných kanálů, byla karta připravena k použití. Použitý software disponuje vším, co budeme potřebovat timeshiftem, TXT, EPG a samozřejmě nahráváním. Vzhledem k příjmu pouze FTA programů jsem vše otestoval na německých programech z družice Astra 19,2 °E. EPG je přehledné, a je možné jej zobrazit na 7 dnů dopředu. Dodávaný dálkový ovladač pracuje s Mystique TVplayerem bezproblémově. Kanálový seznam si můžeme editovat a vytvářet své oblíbené skupiny.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Jak na příjem našich programů? Box nedisponuje ani CA a ani CI musíme tedy nahradit chybějící čtečku a to například Smargo Smartreaderplus nebo jinou s ovladači FTDI. Mystique TV player podporuje použití přístupových karet nebo modulů , ale pouze s jiným hardware např. Mystique SaTiX-S2 Dual. Vzhledem k podpoře ovladačů BDA jsem použil jako alternativní software DVB Dream v1.7p2 (můžeme však použít ProgDVB, DVB Viewer a další) a pro kartu ACAMD 0.6.2.0 s podporou FTDI. ACAMD může být rovněž klientem mezi jiným i cccamu a newcamdu


obrázek


obrázek

DVB Dream identifikuje okamžitě použitý hardware jako Professional DVB Digital TV, následuje bezproblémové nastavení diseqc a vyhledání kanálů dle NIT. DVB Dream je poměrně dlouhou dobu vyvíjený software, tudíž je odladěn a jeho používání je prakticky bez problémů. Program je placený cena – 35 USD, trial verze funguje 30 dní a vždy po 20 minutách se automaticky vypne. Nic však uživatelům nebrání použít některý DVB Core program volně dostupný na internetu, avšak je třeba říci , že postupně jsou všechny tyto programy zpoplatňovány.


obrázek

Po naladění, stačí spustit v pluginech ACAMD, připojit čtečku do konektoru USB (máme možnost připojit až čtyři čtečky), případně si editovat soubory s priority a ignore a můžeme se dívat. Vyzkoušel jsem funkčnost karet CS Link a Skylink v systému Cryptoworks a ICE, pro karty v novém systému Irdeto bude pravděpodobně nutné spustit ve Windows Oscam. V DVB Dreamu je funkční teletext, EPG i OSD v českém jazyce, k nahrávání je možné využít časovač. Při nahrávání je možné zvolit nahrávání včetně TXT,EPG,AUDIO Pidů. Streamování v síti je také bezproblémové. Vyhledané kanály je možné přímo editovat, vytvářet oblíbené skupiny, zobrazení kanálového seznamu je možné měnit dle různých podmínek. Pro případnou editaci v PC je dostupný samostatný setting editor. Zajímavou funkcí je PIP , ten je možné spusit za určitých podmínek až v devatenácti oknech současně. Dálkový ovladač je potřeba v menu DVB Dreamu konfigurovat, při použití ProgDVB nebo DVB Vieweru jsou dostupné přímo pluginy pro tyto software.


obrázek




obrázek

Pokud si chceme zobrazit informaci o kvalitě právě vysílaného programu použijeme BitrateView


obrázek

Mystique SaTiX-S2 Sky USB je bezesporu zajímavým zařízením, avšak při použití s jakoukoliv přístupovou kartou předpokládá alespoň elementární znalosti a orientaci v internetu. Veškerý podpůrný software je totiž na něm volně dostupný, kromě ACAMDu můžeme používat wincsc, newcs, vplug a další. Vzhledem k množství používaných verzí Windows však bude pravděpodobně nutné někdy experimentovat, já testuji na Windows 7 Enterprise 32 bit a tak jako u předchozího testování jsem nikde nic nenastavoval a vše pouze odklikal. Z tohoto důvodu si myslím, že je používání tohoto USB boxu s Mystique TV Playerem jednodušší než by se zdálo. Při provozu se box poměrně hodně hřeje, předpokládám ale, že kovový kryt slouží pro odvod tepla. Kvalitu použitých součástek nelze dost dobře posoudit, neboť u některých jsou údaje o výrobci vyfrézovány . Příjem našich programů je bezproblémový, samotné ovládání jednoduché. Nevýhodou je prozatím nemožnost použití karet Irdeto nějakým jednodušším způsobem než instalací Oscamu ve Windows. Box je možné provozovat i pod Linuxem.

USB Box se prodává za cenu 1290,- Kč a je možné je zakoupit zde.

Ing.Miroslav PAVELKA
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články